Υγεία – Διαβήτης: Πόσο κοντά σας είναι;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη: ο τύπος 1 διαβήτη, ο οποίος χρειάζεται ινσουλίνη για την επιβίωση, και ο τύπος 2 διαβήτη, ο οποίος μπορεί σε προχωρημένο στάδιο να χρειαστεί ινσουλίνη.

0 304

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη: ο τύπος 1 διαβήτη, ο οποίος χρειάζεται ινσουλίνη για την επιβίωση, και ο τύπος 2 διαβήτη, ο οποίος μπορεί σε προχωρημένο στάδιο να χρειαστεί ινσουλίνη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη: ο τύπος 1 διαβήτη, ο οποίος χρειάζεται ινσουλίνη για την επιβίωση, και ο τύπος 2 διαβήτη, ο οποίος μπορεί σε προχωρημένο στάδιο να χρειαστεί ινσουλίνη.

Ο τύπος 1 πιο συχνά εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους και αποτελεί το 10% όλων των περιπτώσεων διαβήτη, για αυτό λέγεται και νεανικός διαβήτης. Ο τύπος 2 εμφανίζεται, κυρίως στους ενηλίκους και είναι η πιο συχνή μορφή, αποτελώντας το 90% των περιπτώσεων.

 

Οι πάσχοντες από διαβήτη παρουσιάζουν αύξηση των τιμών του σακχάρου, είτε διότι δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη (τύπου 1), είτε διότι η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι αποτελεσματική (τύπου 2) .

Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας, βοηθά τα διάφορα κύτταρα του οργανισμού αρχικά, να προσλάβουν την γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα και στη συνέχεια, να την χρησιμοποιήσουν για να παραχθεί ενέργεια. Όταν η λειτουργία αυτή γίνεται φυσιολογικά αφενός το σάκχαρο του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη, μειώνεται παραμένοντας σε φυσιολογικά επίπεδα και αφετέρου ο οργανισμός εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειάζεται για τις καθημερινές μας ανάγκες.

Στα άτομα με διαβήτη, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί σωστά. Αν έχετε διαβήτη, το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει η τροφή και συνεπώς δεν μπορεί να παράγει απ’ αυτές ενέργεια. Η γλυκόζη παραμένει αχρησιμοποίητη στην κυκλοφορία αντί να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος και συνεπώς αναβαίνει το σάκχαρο του αίματος.

Τα άτομα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη είναι τα παρακάτω:

• Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι

• Όσοι κάνουν καθιστική ζωή

• Όσοι έχουν ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια (Όσοι έχουν συγγενή 1ου βαθμού με διαβήτη)

• Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κυήσεως ή γεννούν βρέφη με βάρος πάνω από 4 κιλά

• Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Για να αποφύγετε ή για να καθυστερήσετε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

• Να χάσετε βάρος

• Να αθλείστε τακτικά.

• Να ελέγξετε και να αντιμετωπίσετε όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. να διακόψετε το κάπνισμα, να ρυθμίσετε την αρτηριακή σας πίεση)

• Να κάνετε εξέταση σακχάρου νηστείας ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, ειδικά αν είστε παχύσαρκοι ή έχετε συγγενείς 1ου βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη.

Σε περίπτωση που διαγνωστεί διαβήτης, η θεραπεία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την διαιτητική αγωγή ή/ και τη φαρμακευτική αγωγή, που θα πρέπει να ακολουθείται για την καλή ρύθμιση του σακχάρου και επιπλέον την άσκηση, που αποτελεί ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο στη μάχη κατά του διαβήτη.

Γράφει η: Παπαγιαννοπούλου Γλυκερία, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr