Βόρειο Σέλας: Τι λέει ο συντοπίτης μας Μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας για το φαινόμενο

0 583

Την πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί μέσα στις επόμενες μέρες το εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο, Βόρειο Σέλας, σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, εξέφρασε ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας μιλώντας στο GRTimes, ενώ γνωστοποίησε παράλληλα και μια «κρυφή» πτυχή του φαινομένου…τους κινδύνους που ελλοχεύει!

Εντυπωσιακές εικόνες είχαν την τύχη να αντικρίσουν, ίσως για πρώτη φορά, κάτοικοι σε περιοχές της Β. Ελλάδος, όπως Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική και Σέρρες το βράδυ της Κυριακής (5/11), καθώς το σπάνιο φαινόμενο του Βόρειου Σέλας εμφανίστηκε και «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό.

Τι είναι το Βόρειο Σέλας

Οι εικόνες με το πανέμορφο φαινόμενο που συναντάμε σε ντοκιμαντέρ και ταινίες είναι γνωστές. Τι είναι όμως αυτά τα φώτα που νοιάζουν να χορεύουν και ποιοι οι λόγοι πρόκλησης του φαινομένου.

Όπως εξηγεί ο κ. Σιούτας στο GRTimes «πρόκειται για το φαινόμενο της γεωμαγνητικής καταιγίδα (φαινόμενο διαστημικού καιρού).. Τα προκαλεί ο ηλιακός άνεμος, δηλαδή φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπονται από τον ήλιο στο διάστημα και τη Γη. Μια γεωμαγνητική καταιγίδα επηρεάζει τη Γη και συνοδεύεται από ηλιακές εκλάμψεις. Η ηλιακή καταιγίδα προκαλεί αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. Δηλαδή αυτό το λευκό, πράσινο ή κόκκινο πέπλο που κινείται αργά, σε ύψος 100 χιλ από την επιφάνεια της Γης (σ.σ. παρά το γεγονός ότι διακρίνεται πολύ χαμηλά)».

Αν και είναι φαινόμενο συνηθισμένο σε γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου έχει καταγραφεί κατά καιρούς και νοτιότερα.

Οι κίνδυνοι πίσω από το Βόρειο Σέλας

Κάτι ομολογουμένως άγνωστο είναι ότι το ουράνιο φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από προβλήματα και κινδύνους στις περιοχές που εμφανίζεται.

Αναλυτικά όπως γνωστοποιεί ο κ. Σιούτας στο GRTimes «τα φορτισμένα σωματίδια που συγκρούονται με την ατμόσφαιρα, αναλόγως την ένταση, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δίκτυο μεταφορά ηλεκτρισμού, να επηρεάσουν τα συστήματα πλοήγησης (GPS), τη ναυτιλία, τους σιδηροδρόμους, τα αεροπλάνα».

Ως παράδειγμα ο καθηγητής έδωσε μια περιοχή στην Αμερική όπου λόγω την εμφάνισης του φαινομένου είχε «παραλύσει» το ηλεκτρικό δίκτυο για πολλές ώρες.

«Είναι ωστόσο φαινόμενο που προβλέπεται από τις εκάστοτε μετεωρολογικές υπηρεσίες (π.χ. Βρετανική ή αμερικανική). Τα σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη, παρ’ όλα αυτά η πρόγνωση βοηθάει», είπε.

Τέλος ο κ. Σιούτας δεν απέκλεισε το γεγονός να εμφανιστεί τις επόμενες μέρες ξανά το Βόρειο Σέλλας σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα 6-8 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ grtimes.gr

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Forecastweather.Greece

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr