Βιωσιμότητα και αθλητισμός

0 25

Τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα ίδια τα event για το περιβάλλον. Αυτές οι διοργανώσεις προσελκύουν εκατομμύρια θεατές και έχουν πολύπλοκες υλικοτεχνικές λειτουργίες, από την ανάπτυξη υποδομών έως την κατανάλωση πόρων, οι οποίες συμβάλλουν σε ένα σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα. Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, οι αθλητικοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές για να μετριάσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και να δημιουργήσουν μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση για τη φιλοξενία παγκόσμιων εκδηλώσεων. Πιο κάτω θα δούμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για την υιοθέτηση της αειφορίας και πώς οι πρακτικές αυτές διαμορφώνουν το μέλλον του αθλητισμού.

 

Περιβαλλοντικές προκλήσεις των μεγάλων αθλητικών γεγονότων

 

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των μεγάλων αθλητικών event μπορεί να είναι σημαντικός. Η κατασκευή νέων γηπέδων, η μεταφορά εκατομμυρίων φιλάθλων και τα απόβλητα που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων μπορούν να συμβάλουν στη ρύπανση, την αποψίλωση των δασών και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016, για παράδειγμα, επικρίθηκαν για τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές συνέπειες που είχαν, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών και της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.

 

Επιπλέον, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροπορικά ταξίδια, τη διαμονή και την κατανάλωση ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του αποτυπώματος άνθρακα. Αυτές οι προκλήσεις έχουν ωθήσει τους διοργανωτές να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και εκτελούνται τέτοιου είδους μεγάλα event, με τη βιωσιμότητα να αποτελεί πλέον βασικό στόχο.

 

Βιώσιμες πρακτικές σε παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις

 

Πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πράσινες πρωτοβουλίες, για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεις. Οι πρακτικές αυτές επικεντρώνονται:

 

  • στη μείωση των αποβλήτων
  • τη διατήρηση των πόρων και 
  • την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

 

 Ένας βασικός τομέας που πέφτει πια η προσοχή είναι η κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον γηπέδων. Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2022 στο Κατάρ με πολλούς αγώνες στο stoixima online NetBet είχε γήπεδα σχεδιασμένα με βιώσιμα υλικά και ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών συστημάτων ψύξης και χρήσης αρθρωτών σχεδίων που επιτρέπουν την εύκολη αποσυναρμολόγηση και επαναχρησιμοποίηση των κατασκευών. 

 

Ένα άλλο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, οι οποίοι ήταν από τους πιο βιώσιμους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα. Η Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού είχε δεσμευτεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των αγώνων με τη χρήση υφιστάμενων υποδομών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έγινε επίσης χρήση 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους χώρους διεξαγωγής και υπήρξε περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης.

 

Πράσινες μεταφορές και διαχείριση αποβλήτων

 

Οι μεταφορές συμβάλλουν σημαντικά στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αθλητικών εκδηλώσεων, ιδίως όταν εκατομμύρια φίλαθλοι ταξιδεύουν από διάφορα μέρη του κόσμου. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι διοργανωτές προωθούν όλο και περισσότερο τις **δημόσιες συγκοινωνίες** και τα **ηλεκτρικά οχήματα**. Οι **Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020** έδωσαν έμφαση στη χρήση μέσων μεταφοράς χαμηλών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων που κινούνται με υδρογόνο και ηλεκτρικών λεωφορείων, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 

Η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένας άλλος κρίσιμος τομέας. Η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, συσκευασιών που μπορούν να κομποστοποιηθούν και συστημάτων διαλογής αποβλήτων αποκτούν όλο και περισσότερο έδαφος. Διοργανώσεις όπως το Wimbledon και το The Open έχουν εφαρμόσει πρωτοβουλίες για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, ενθαρρύνοντας τους φιλάθλους να φέρουν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και εξαλείφοντας τα πλαστικά μιας χρήσης από τις εγκαταστάσεις τους.

 

Μακροπρόθεσμα οφέλη των βιώσιμων αθλητικών εκδηλώσεων

 

Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στον αθλητισμό δεν είναι επωφελής μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για το ίδιο το event. Η φιλοξενία μιας εκδήλωσης με περιβαλλοντική συνείδηση αφήνει θετικό σημάδι στην πόλη υποδοχής και δημιουργεί προηγούμενο για μελλοντικές εκδηλώσεις. Μπορεί να εμπνεύσει τις τοπικές κοινότητες να υιοθετήσουν πιο πράσινο τρόπο ζωής και να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε πράσινες υποδομές.

 

Επιπλέον, αθλητικοί φορείς όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και η FIFA ενσωματώνουν όλο και περισσότερο την αειφορία στις διαδικασίες υποβολής προσφορών, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες θα δίνουν προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτό έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας άλλες βιομηχανίες και τομείς να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.

 

Το μέλλον της βιωσιμότητας στον αθλητισμό

 

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να παλεύει με την κλιματική αλλαγή, η αθλητική βιομηχανία κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Από τα φιλικά προς το περιβάλλον στάδια έως τις πράσινες μεταφορές και τη διαχείριση των αποβλήτων, οι αθλητικές εκδηλώσεις αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερη συνείδηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Με πρωτοβουλίες όπως αυτές που είδαμε στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα Παγκόσμια Κύπελλα, υπάρχει ελπίδα ότι οι μελλοντικές αθλητικές διοργανώσεις θα συνεχίσουν να διευρύνουν τα όρια της βιωσιμότητας, αφήνοντας πίσω τους μια πιο πράσινη κληρονομιά για να την απολαύσουν οι μελλοντικές γενιές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr