Βασιλική Σάρρου Ντόβα: Ο ψυχικός μας κόσμος και οι μεταβολές των ορμονών που επηρεάζουν τον μαστό μας…
Ο μαστός σε όλη την διάρκεια της ύπαρξης του δεν παύει να μεταβάλλεται, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και η εσωτερική του δομή και η φυσιολογία του…. όπως π.χ και το πρόσωπο, λάμπει με την χαρά και μαζεύεται με την στενοχώρια…
Αλλά ποιά είναι τα στοιχεία εκείνα που συνδέουν τη ζωή του στήθους με την συνείδηση;;;;;;
Από την φαιά ουσία του εγκεφάλου μέχρι το στήθος, υπάρχει μια σειρά από ενδιάμεσες δομές που συνδέονται μεταξύ τους.
Η σκέψη, οι συγκινήσεις, οι χαρές ή οι λύπες …όλες αυτές οι ποικιλίες στην φυσιολογία της νόησης και των συναισθημάτων, αναλύονται από τον υποθάλαμο που είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που περιέχει ένα αριθμό μικρών πυρήνων με μια ποικιλία λειτουργιών!!!!!!!!!!!
Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την υπόφυση και στον άνθρωπο έχει περίπου το μέγεθος ενός αμύγδαλου.
Η σημαντικότερη λοιπόν λειτουργία του υποθαλάμου είναι να συνδέει το νευρικό με το ενδοκρινικό σύστημα μέσω της υπόφυσης που είναι αδένας που ελέγχει τις λειτουργίες των περισσοτέρων ενδοκρινών αδένων.
Ακολουθούν οι ενδοκρινικές μεταβολές που με την σειρά τους, επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού…
Ο μαστός, είναι ένα όργανο που επηρεάζεται περισσότερο. Είναι πολύ ευαίσθητος σ’ όλες τις ορμονικές αλλαγές που κινούνται καθημερινά μέσα στο σώμα μας και αντανακλούν στις ποικίλες ψυχικές καταστάσεις……
Σε πολλές γυναίκες αναλόγως των ψυχισμό τους , το στήθος πονάει…. Ασφαλώς δεν μεγιστοποιούμε τον ρόλο του ψυχισμό. Δεν πονούν αναγκαστικά στο στήθος όσες γυναίκες αγωνιούν ή έχουν άγχος ή κατάθλιψη.
Αλλά είναι πολλές εκείνες για τις οποίες τα στήθη τους είναι ο καθρέφτης της συναισθηματικής τους ζωής και προδίδουν τις συγκινήσεις τους περισσότερο από ότι η ομιλία ή το πρόσωπό τους…
Μερικές φοιτήτριες έχουν πρήξιμο και πόνο τους μαστούς πριν από τις εξετάσεις……
Κάθε ψυχολογική ή συναισθηματική διαταραχή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα….
Οι πόνοι ψυχολογικής προέλευσης έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Γενικά μπορεί μια γυναίκα να αισθάνεται μια επώδυνη πίεση ή ο πόνος να αυξάνεται με τις προεμμηνορροϊκες ενοχλήσεις….μπορεί να είναι έντονοι ή να γίνονται εντονότεροι με το παραμικρό άγγιγμα……. Μερικές εκροές επίσης μπορούν να οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια…
Πόνοι και εκκρίματα μπορούν κάποτε να εμφανίζονται ταυτόχρονα…
Οι πιέσεις αυτές και οι πόνοι θα μπορούσαν να συνοδεύονται από την εμφάνιση πολλών ογκιδίων ποικίλου μεγέθους και διάσπαρτων στον μαστό… βέβαια τα περισσότερα από αυτά τα ογκίδια, αντιστοιχούν, σε φυσιολογικό ινώδη αδενικό ιστό που ο όγκος τους έχει αυξηθεί με την κατακράτηση υγρών….
Οι πόνοι αυτοί και οι σκληρύνσεις θυμίζουν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Σε πολλές γυναίκες λοιπόν τον στήθος είναι ένα αληθινό βαρόμετρο που ακολουθεί τις διάφορες συγκινησιακές καταστάσεις..
Όταν ψυχολογικά χαλαρώνουμε υποχωρούν ή ελαττώνονται και τα συμπτώματα. Π.Χ. στις διακοπές μας ή όταν συνεννοούμαστε καλύτερα με τον άνδρα μας…. επίσης αν υπάρχει ψυχολογική πίεση από τους γονείς στις θυγατέρες και ειδικά όταν οι ίδιες είναι πολύ προσκολλημένες στην οικογένειά τους….
Κανείς δε θεωρεί τα δάκρυα σαν αρρώστια των δακρυγόνων αδένων.
Ο καθένας βλέπει σ΄αυτά τη φυσική εκδήλωση του πόνου … Μια φωνή σπασμένη από συγκίνηση δε σημαίνει πως πάσχουν οι φωνητικές χορδές.
Έτσι και τα πονεμένα στήθη , τα στήθη που κλαίνε, μπορεί να είναι κανονικά από άποψη ανατομίας και φυσιολογίας, αλλά είναι συγχρόνως ο καθρέφτης διαφόρων συναισθηματικών φαινομένων….
Μια γυναίκα που αισθάνεται γενικά άσχημα υποφέρει συχνά στο μαστό….
Ανάλογα αν είναι θλιμμένη ή χαρούμενη, ψυχοπλακωμένη ή ευδιάθετη, καταπονημένη ή ξεκούραστη, βασανισμένη ή ευτυχής, τα στήθη της βρίσκονται σε καλή ή άσχημη κατάσταση αντίστοιχα…
Το στήθος είναι ο καθρέφτης της ψυχής.
Βασιλική Σάρρου Ντόβα
Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης με ιδιαίτερη εξειδίκευση στις Παθήσεις του Μαστού
Πηγή: Dr Dominique Gros Ο