Βαριά «καμπάνα» για εγκατάλειψη ζώου σε τσουβάλι – Έντονο το φαινόμενο και στην περιοχή μας

Βαριά καμπάνα επιβλήθηκε σε ένα κάτοικο του Κιλκίς, που για “κακή” του τύχη εντοπίστηκε να εγκαταλείπει το σκυλάκι του μέσα σε τσουβάλι.

0 332

Βαριά καμπάνα επιβλήθηκε σε ένα κάτοικο του Κιλκίς, που για “κακή” του τύχη εντοπίστηκε να εγκαταλείπει το σκυλάκι του μέσα σε τσουβάλι.

Βαριά καμπάνα επιβλήθηκε σε ένα κάτοικο του Κιλκίς, που για “κακή” του τύχη εντοπίστηκε να εγκαταλείπει το σκυλάκι του μέσα σε τσουβάλι.

Το ρεπορτάζ το είδαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίας το ΕΘΝΟΣ από τον Βασίλη Ιγνατιάδη και το αναδημοσιεύσουμε μήπως και συμμορφωθούν κάποιοι και στην περιοχή μας οι οποίοι ξεφορτώνονται με αυτό τον τρόπο σκύλους και γάτες.

Διαβάστε το ρεπορτάζ…

Η μεγαλύτερη ως τώρα «καμπάνα» για κακοποίηση ζώου στην Ελλάδα επιβλήθηκε βάσει του νέου νόμου σε κάτοικο της Θεσσαλονίκης ο οποίος εντοπίστηκε πρόσφατα να εγκαταλείπει το σκυλάκι του μέσα σε ένα τσουβάλι σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς.

Ο Δήμος Κιλκίς τού επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 31.200 ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης του ζώου αναμένεται να καθίσει και στο εδώλιο του δικαστηρίου, αντιμέτωπος με τις ποινικές του ευθύνες.

Ο οδηγός πήγε με το αυτοκίνητό του στον νομό Κιλκίς στις 26 Ιουνίου, και στην περιοχή του Σταυροχωρίου πέταξε στην άκρη του δρόμου έναν λευκό σάκο μέσα στον οποίο είχε βάλει το σκυλάκι, ένα ημίαιμο θηλυκό γκριφόν ηλικίας περίπου 1 έτους.

Μια φιλόζωη που περνούσε από το σημείο είδε τις κινήσεις του και κράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Οταν ο οδηγός απομακρύνθηκε, η γυναίκα πλησίασε και ανοίγοντας τον σάκο αντίκρισε τα τρομαγμένα μάτια του ανυπεράσπιστου ζώου.

Κάλεσε την αστυνομία και από εκεί ενημερώθηκε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς, μέλη του οποίου περισυνέλεξαν τη σκυλίτσα.

Από τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος ταυτοποιήθηκε ως ιδιοκτήτης ένας κάτοικος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου υποβλήθηκε μήνυση από τον Φιλοζωικό Σύλλογο και κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

«Δεν επρόκειτο για απλή εγκατάλειψη, αλλά για κακοποίηση και πραγματική βαρβαρότητα. Το ζώο θα πέθαινε από ασφυξία μέσα στον σάκο αν δεν το έβρισκε τυχαία η γυναίκα», είπε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού, δικηγόρος Χριστόφορος Τουτουντζίδης, ο οποίος ενημερώθηκε πριν από λίγες μέρες πως έχει ήδη επιβληθεί στον πρώην ιδιοκτήτη του σκυλιού πρόστιμο 31.200 ευρώ από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κιλκίς.

Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται ποινές για την εγκατάλειψη, την κακοποίηση, την απουσία μικροτσίπ και βιβλιαρίου και τη μη τήρηση ευζωίας του ζώου.

Τη «βάπτισαν» Βάλια
Τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς περιέθαλψαν τη σκυλίτσα στο κυνοκομείο, όπου τη «βάπτισαν» Βάλια, την περιποιήθηκαν, την καθάρισαν από παράσιτα, την εμβολίασαν και τη στείρωσαν. Η Βάλια περιμένει τώρα να υιοθετηθεί από τον νέο της ιδιοκτήτη, ελπίζοντας πως αυτήν τη φορά θα έχει καλύτερη τύχη.

«Πρέπει να επιβάλλονται παραδειγματικές ποινές, ώστε να σταλεί το μήνυμα και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Παίρνουν ένα σκυλάκι, το βαριούνται ή δεν τους βολεύει επειδή βγάζει τρίχες και το παρατάνε στον δρόμο ή δεν το στειρώνουν και πετάνε τα κουτάβια. Πρέπει να φοβηθούν κάποιοι και να καταλάβουν πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια. Η κατοχή τους συνεπάγεται συγκεκριμένες ευθύνες», επισήμανε η Εφη Σημαιοφορίδου, ενεργό μέλος του Φιλοζωικού.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αυστηρή η νομοθεσία για τα κατοικίδια

Εξαιρετικά αυστηρό είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει τη μεταχείριση των ζώων, όπως το προσδιόρισε ο Αρειος Πάγος με πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου 4030/ 2012. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Απαγορεύεται ο βασανισμός και η κακοποίηση οποιουδήποτε είδους ζώου (δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός). Επιτρέπεται η στείρωση του ζώου καθώς και οι κτηνιατρικές επεμβάσεις με θεραπευτικό σκοπό.
Απαγορεύεται η πώληση, εμπορία και διακίνηση μέσω Διαδικτύου οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο ή φωτογραφιών) με πράξεις βίας εναντίον ζώων.
Απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση και χρήση ζώων για μονομαχίες. Απαγορεύεται η εκτροφή ζώων για παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

Τραυματισμός

Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
Η περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί υποχρέωση των δήμων. Μπορεί να ασκείται και από φιλοζωικά σωματεία που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές σε συνεργασία με τους δήμους.
Ανάλογα με το παράπτωμα, προβλέπονται συγκεκριμένες ποινές. Οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να επιβάλουν απαγόρευση απόκτησης άλλου ζώου από τον παραβάτη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr