Του Χρήστου Σιμορέλη – Νέα Δημοκρατία. «Στο εσωτερικό Αγροτοπατέρες, στα σαλόνια των Βρυξελών υπονομεύουν την ελληνική κτηνοτροφία»
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μία δύσκολη μάχη για να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μία δύσκολη μάχη για να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μία δύσκολη μάχη για να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της και προσπαθεί να βρει λύσεις για τα χρόνια προβλήματα των αγροτών, οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) ψηφίζουν την διατλαντική συμφωνία CETA μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά και τις αρνητικές συνέπειες που έχει για την οικονομία μας.
Στην Ελλάδα, ισχυρό πλήγμα από τη CETA δέχεται η κτηνοτροφία και τα συναφή με αυτή επαγγέλματα, καθώς δεν υπάγεται σε προστασία ονομασίας το κατεξοχήν ελληνικό τυρί, η ΦΕΤΑ.
Η CETA λοιπόν θα δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγή «FETA made in Canada» στις ξένες επιχειρήσεις που παρήγαγαν ΦΕΤΑ και επιτρέπει στους καινούργιους παράγωγούς να παράγουν και να εμπορεύονται ΦΕΤΑ συνοδευόμενη με σχετικούς χαρακτηρισμούς. (type, kind, style)
Τι σημαίνει όμως αυτό για την ελληνική οικονομία και τις εξαγωγές; Σήμερα στην παγκόσμια αγορά, από τους περίπου 600 χιλιάδες τόνους ΦΕΤΑ που διακινούνται, οι 100 είναι γνήσια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ ενώ οι υπόλοιποι 500 χιλιάδες είναι τυριά που «βαφτίζονται» ΦΕΤΑ παραπλανώντας τους καταναλωτές. Με αυτή την συμφωνία που ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωπαϊκή δεξιά, οι φιλελεύθεροι και μερίδα των σοσιαλιστών και ως ουρά τους η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αυτονόητα νομιμοποιείται το να παράγεται ΦΕΤΑ και εκτός Ελλάδος. Δυστυχώς το ίδιο είδαμε να συμβαίνει και στη γειτονική Ιταλία, όπου συνάδελφοι τους Ιταλοί ευρωβουλευτές ψήφισαν ανάλογα για την ονομασία της παρμεζάνας. Οι αρνητικές συνέπειες από ένα τέτοιο ψήφισμα είναι εμφανείς.
Ενώ οι ευρωβουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταψήφισαν τη συμφωνία, οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης αδιαφόρησαν για χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους, εκατοντάδες τυροκομεία και τους τους εργαζόμενους τους που θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα. Η διγλωσσία της Νέας Δημοκρατία ξεσκεπάστηκε για ακόμη μία φορά. Αυτοί που διατείνονται υπέρ της ανταγωνιστικότητας ψηφίζουν για την άρση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.
Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, μερίδα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση στη Βουλή, κατηγορήσαν την ελληνική κυβέρνηση που προσπαθούσε να αλλάξει στη συμφωνία το σημείο που αφορούσε την ελληνική ΦΕΤΑ. Δυστυχώς είδαμε ότι τρεις μήνες μετά οι ευρωβουλευτές του ίδιου κόμματος ψήφισαν τη CETA που περιλαμβάνει αυτά για τα οποία κατηγορούσαν τότε την ελληνική κυβέρνηση. Καλώ τη Νέα Δημοκρατία να αλλάξει την ανεύθυνη στάση της, να δει το καλό της χώρας και των κτηνοτρόφων και όλοι μαζί να παλέψουμε για τη διάσωση ενός από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα αγαθά της χώρας.
Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να περιμένουμε υπεύθυνη στάση από ένα κόμμα που ο αντιπρόεδρος του έχει ως επίσημη θέση ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο να πέσει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α και να γίνει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός από το να κλείσει η αξιολόγηση και να έλθει η ποσοτική χαλάρωση.
Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α