Tο προσχέδιο του Eurogroup – Τι ζητά από την Ελλάδα
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συζητούνται στο Eurogroup, δημοσιεύει σήμερα το Reuters, ενώ ουσιαστικά στο φως της δημοσιότητας έρχονται τα επιπλέον μέτρα
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συζητούνται στο Eurogroup, δημοσιεύει σήμερα το Reuters, ενώ ουσιαστικά στο φως της δημοσιότητας έρχονται τα επιπλέον μέτρα
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συζητούνται στο Eurogroup, δημοσιεύει σήμερα το Reuters, ενώ ουσιαστικά στο φως της δημοσιότητας έρχονται τα επιπλέον μέτρα /μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης από την Ελλάδα, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Εν ολίγοις, η ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να νομοθετήσει άμεσα θέματα εργασιακά, την ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, να θέσει σε εφαρμογή αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με προσχέδιο που μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, τo Eurogroup θεωρεί ως καλή βάση συζήτησης τις νέες προτάσεις. Θα απαιτηθεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ. Η πρόταση θα πρέπει να ενισχυθεί κι από άλλα μέτρα ώστε να λάβει βοήθεια από τον ESM.
Τα επιπλέον μέτρα που καλούμαστε να εφαρμόσουμε άμεσα:
* Ο στόχος είναι μέχρι το 2018 να επιτυγχάνεται στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.
* Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για μειώσεις συντάξεων, καθώς και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
* Να εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις για μη συνταγογραφημένα φάρμακα, κλειστά επαγγέλματα, αγορά γάλακτος, κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων.
* Επίσης, το Eurogroup ζητά να μην καταργηθούν οι νόμοι για τα εργασιακά, να επανεξεταστούν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις και να ληφθούν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια.
* Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ζητούν βελτιωμένη διοίκηση, δηλαδή ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας σε συνεργασία με θεσμούς. Αναφέρεται δε, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι υπολειπόμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης που δεν έγιναν από τον Δεκέμβριο του 2014, με πρώτη και βασικότερη την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Με αφορμή τις εξελίξεις στη συνεδρίαση του Eurogroup των Βρυξελλών που διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα το πρωί, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στο Eurogroup παραμένει εξαιρετικά τεταμένο, γεγονός που αποτυπώθηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της «Ευρωομάδας» Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τα ήδη διαμορφωμένα στρατόπεδα – υπέρ και κατά της ελληνικής πρότασης – παρατάσσονται εκ νέου ενώπιος ενωπίω.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Αμφίβολη, πάντως, θεωρείται, μέχρι στιγμής, μια Σύνοδος Κορυφής των 28 για σήμερα, αφού οι δανειστές φαίνεται ότι ζητούν επίμονα από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει μέσω της Βουλής στην υπερψήφιση νομοσχεδίων που σχετίζονται με την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την άμεση υλοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι «οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν” και πως «συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «και ενώ υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα ‘αξιοπιστίας’ χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει».
«Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
πηγη: madata.gr