Το μυαλό μας θέλει τη γυμναστική του
Ο τρόπος της ζωής μας, οι καθημερινές συνήθειες – όπως τι τρώμε ή τι πίνουμε, εάν ασκούμαστε, εάν καπνίζουμε και άλλα πολλά – επηρεάζουν την ψυχική και τη σωματική υγεία μας.
Ο τρόπος της ζωής μας, οι καθημερινές συνήθειες – όπως τι τρώμε ή τι πίνουμε, εάν ασκούμαστε, εάν καπνίζουμε και άλλα πολλά – επηρεάζουν την ψυχική και τη σωματική υγεία μας.
Ο τρόπος της ζωής μας, οι καθημερινές συνήθειες – όπως τι τρώμε ή τι πίνουμε, εάν ασκούμαστε, εάν καπνίζουμε και άλλα πολλά – επηρεάζουν την ψυχική και τη σωματική υγεία μας. Μη περιμένετε να σας παραθέσουμε ένα κατεβατό από σχετικές μελέτες που καθημερινά δημοσιεύονται…! Δεν τις χρειάζεστε, γιατί πρώτοι εσείς το έχετε νιώσει!
Άσκηση:
Για παράδειγμα όλοι έχετε νιώσει την ενέργεια και την ευεξία που εισπράττουμε μετά από μια φυσική δραστηριότητα. Το έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας, αλλά τώρα πλέον έχει αποδειχθεί ότι η φυσική κατάσταση και η πνευματική υγεία πάνε μαζί. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά παραμένουν διανοητικά ενεργοί και μετά τα 80 έτη τους.
Η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, σχετίζεται με την απελευθέρωση νορεπινεφρίνης μετά την άσκηση, χημική ουσία που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της μνήμης. Αντίστοιχη παραγωγή στον εγκέφαλο εμφανίζεται και στις ενδορφίνες που έχουν, εκτός των άλλων και ρόλο παυσίπονου και συμμετέχουν στην αύξηση της διάθεσης και της αυτοπεποίθησης.
Η φυσική άσκηση βοηθά τη μνήμη με διάφορους τρόπους. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών νοσημάτων που την επηρεάζουν όπως: η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων με αποτέλεσμα να οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος.
Νέες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση βοηθά στη δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ τους. Τέλος, η άσκηση έχει συνδεθεί με την αύξηση της παραγωγής των νευροδιαβιβαστών, δηλαδή των ορμονών που βοηθούν στην αποτελεσματικότερη μεταφορά των σημάτων στα εγκεφαλικά κύτταρα.
Πολλοί με ρωτούν για τη σωστή «δόση» της άσκησης…
Όπως σε όλα τα φάρμακα έτσι και για το «φάρμακο» της άσκησης η ποσότητα εξαρτάται από το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Γενικά είναι αποδεκτό ότι μια άσκηση μέτριας έως έντονης έντασης (αναλόγως του επιπέδου φυσικής κατάστασης) και τακτική είναι ότι καλύτερο. Οι φυσικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν: Γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία σταθερό ή δρόμου, κολύμβηση, είναι μέτριας έντασης και απόλυτα ελεγχόμενες, ενώ η αεροβική γυμναστική, ο χορός, το τένις, ή άλλα σπορ θεωρούνται έντονες δραστηριότητες που χρειάζεται κάποιος να έχει μια υποδομή για τη συμμετοχή του.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα χωρίς κόστος;
Εξασφαλίστε εάν όχι καθημερινά, μέρα παρά μέρα τουλάχιστον 40 λεπτά για την άσκησή σας. Είναι ένα ραντεβού με τον εαυτό σας που θα σας αποτρέψει από τις επισκέψεις στους γιατρούς.
Περπατήστε αντί να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα όπου αυτό είναι δυνατόν.
Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.
Εάν έχετε κήπο ασχοληθείτε μαζί του, φυτέψτε εποχιακά προϊόντα και φροντίστε και τη διατροφή σας.
Εάν τώρα δε σας αρέσει η μοναξιά, με λίγα χρήματα μπορείτε να εγγραφείτε σε διάφορους συλλόγους αθλημάτων που έχουν πρόσβαση σε πισίνα ή σε παραλία, διαθέτουν αίθουσες ομαδικών προγραμμάτων ή με μηχανήματα και αναπτύσσουν διάφορα σπορ όπως τένις, πινγκ πονγκ, κλπ.
Μεσογειακή διατροφή:
ένα σημαντικό κομμάτι για ένα υγιές μυαλό είναι και η διατροφή μας. Έχει τεκμηριωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή είναι εκείνη που μπορεί να μας δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας αλλά και για την ενεργειακή υποστήριξη της καθημερινής μας δραστηριότητας.
Τα φρούτα, τα λαχανικά κάθε εποχής, τα λιπαρά οξέα από ψάρια ή ξηρούς καρπούς ή το ελαιόλαδο βοηθούν και προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενισχύουν τη μνήμη μας. Σχετική μελέτη απέδειξε ότι σε όσα άτομα ακολούθησαν τη μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης των νόσων Αλτσχάιμερ και άνοιας.
Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης παίζουν οι τύποι του λίπους που λαμβάνουμε με τη διατροφή μας. Όσοι τρώτε περισσότερα ακόρεστε λιπαρά, δηλ. πλούσια σε φυτικά έλαια ή λιπαρά από ψάρια και λιγότερο κορεσμένα λιπαρά όπως από κόκκινο κρέας ή πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, θα έχετε σημαντική μείωση της απώλειας της μνήμης και καλύτερη πνευματική διαύγεια.
Επίσης, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών προστατεύουν τη μνήμη προσφέροντας και την καθαρότερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο εγκέφαλος για τη σωστή λειτουργία του.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες αποδείξεις δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε με τον εαυτό σας. Άλλωστε, σκεφτείτε πως η σωστή ποιότητα των καυσίμων που βάζετε στο αυτοκίνητό σας καθορίζει την απόδοση αλλά και την μακροζωία του.
Φροντίστε λοιπόν τον εαυτό σας όπως το αυτοκίνητό σας…!
Πηγή iatronet.gr