Στην Λάρισα θα διεξαχθεί το 22ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος, κατά το τριήμερο από Παρασκευή μέχρι Κυριακή, 11 έως και 13 Οκτωβρίου 2019, στο ξενοδοχείο ‘’Larissa Imperial’’.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης & Έρευνας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Cleveland Clinic των ΗΠΑ, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας και το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.
Όπως αναφέρει ο Φίλιππος Τρυποσκιάδης, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, «σκοπός του συνεδρίου είναι να αναλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενότητες που ενδιαφέρουν τον Έλληνα γιατρό, να τον φέρουν κοντά στις σύγχρονες εξελίξεις και να τον βοηθήσουν στην καθημερινή κλινική πράξη.»
Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο καρδιολόγο αλλά και άλλες ιατρικές ειδικότητες, περιλαμβάνει διαλέξεις εξεχόντων Ελλήνων και ξένων ερευνητών, στρογγυλά τραπέζια, δορυφορικές διαλέξεις και επιστημονικές αντιπαραθέσεις σε αμφισβητούμενα θέματα. Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά, διεθνείς προσωπικότητες της Καρδιολογίας και Έλληνες γιατροί που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
* Όπως κάθε χρόνο, η τελευταία μέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει ειδικό καρδιαγγειακό σεμινάριο με θέματα «Η σημασία της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας στις καρδιαγγειακές παθήσεις» και το διοργανούμενο από την ΕΜΕΚΑ «Αρρυθμίες στην καρδιακή ανεπάρκεια» στο οποίο μετέχουν οι Σ. Αδαμόπουλος, Αθήνα – Γ. Φιλιππάτος, Αθήνα -R.C. Starling, Κλίβελαντ – Φ.Τρυποσκιάδης, Λάρισα.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, την Παρασκευή και το Σάββατο θα διεξαχθεί ως παράλληλη εκδήλωση Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με υπεύθυνους τους Ι. Σκουλαρίγκη, Χ. Παρίση και Μ. Μπαρέκα. Επίσης θα γίνει ειδικό σεμινάριο για να εκπαιδευτούν οι νέοι γιατροί στη συγγραφή επιστημονικών εργασιών.
* Ειδικότερα, η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Καρδιαγγειακές επιπλοκές στον καρκίνο, Εξελίξεις σε οξέα στεφανιαία σύνδρομα, Μονοκλονικά αντισώματα: η επανάσταση στην αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου; Η πρόκληση στην αντιμετώπιση της συμφόρησης στην καρδιακή ανεπάρκεια, Κλινικά περιστατικά διαχείρισης ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη, Σταθερή στεφανιαία νόσος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, Διλήμματα στην στεφανιαία νόσο, Θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή-νεότερα δεδομένα, Κοιλιακές αρρυθμίες κ. α.
* Στις διακεκριμένες διαλέξεις περιλαμβάνονται:
«Η καρδιακή ανεπάρκεια στις μυοκαρδιοπάθειες: διαγνωστικά
και θεραπευτικά διλήμματα», P. Seferovic, Βελιγράδι.
«Χρόνια ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και χαμηλό κλάσμα εξώθησης: απαιτείται θεραπεία;» RC. Starling, ΗΠΑ.
«Καρδιακή Ανεπάρκεια: παρελθόν, παρόν, μέλλον – από τον Harvey στην Καρδιο-ογκολογία», D.Brutsaert, Βέλγιο.
«Οι εκφυλιστικές καρδιαγγειακές παθήσεις στις γηράσκουσες κοινοτητες» Π. Βάρδας, Κρήτη.
«Τρέχοντες θεραπευτικοί στόχοι και φαρμακευτική αντιμετώπιση της
αρτηριακής υπέρτασης», Κ. Τσιούφης, Αθήνα.
«Αντιμετώπιση καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης: γιατί έχουμε αποτύχει;» G. De Keulenaer, Βέλγιο.
«Επεμβατική αντιμετώπιση της χρόνιας στεφανιαίας νόσου: για ποιους; πώς; Κ. Τούτουζας, Αθήνα.
«Περιπατητική αντιμετώπιση της πνευμονικής εμβολής: είναι δυνατόν;»
Σ. Κωνσταντινίδης, Αλεξανδρούπολη.
«Τριγλυκερίδια και αγγειακές παθήσεις», Δ. Μιχαηλίδης, Λονδίνο.
«Ταχυμυοκαρδιοπάθεια: από το εργαστήριο στην κλινική πράξη» Ε. Ηλιοδρομίτης, Αθήνα.
«Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στην καρδιακή ανεπάρκεια» Γ. Φιλιππάτος, Αθήνα.
* Το ενδιαφέρον των συνέδρων αναμένεται να προκαλέσουν επίσης οι επιστημονικές αντιπαραθέσεις:
– «Η χειρουργική επαναγγείωση είναι η θεραπεία εκλογής στη νόσο
του στελέχους», Υπέρ Δ. Ηλιόπουλος, Αθήνα, Κατά Γ. Σιάνος, Θεσσαλονίκη.
– «Το χειρουργείο είναι η θεραπεία εκλογής στη σοβαρή ασυμπτωματική στένωση της αορτικής βαλβίδας», Υπέρ Α. Πίτσης, Θεσσαλονίκη, Κατά: Σ. Παπαϊωάννου, Αθήνα.