Θηλυκό λυκάκι σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό
Μια μικρή λύκαινα, 2,5 ετών σκοτώθηκε κατά τις πρωινές ώρες στις 29 Μαΐου σε τροχαίο ατύχημα στην Εγνατία Οδό και συγκεκριμένα στην ανατολική έξοδο για Γρεβενά, στη διαδρομή Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη.
Μια μικρή λύκαινα, 2,5 ετών σκοτώθηκε κατά τις πρωινές ώρες στις 29 Μαΐου σε τροχαίο ατύχημα στην Εγνατία Οδό και συγκεκριμένα στην ανατολική έξοδο για Γρεβενά, στη διαδρομή Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη. Μια μικρή λύκαινα, 2,5 ετών σκοτώθηκε κατά τις πρωινές ώρες στις 29 Μαΐου σε τροχαίο ατύχημα στην Εγνατία Οδό και συγκεκριμένα στην ανατολική έξοδο για Γρεβενά, στη διαδρομή Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον Ορειβατικό Σύλλογο ΣΕΟ Κοζάνης.
Πρόκειται για τον τρίτο νεκρό λύκο που πέφτει θύμα τροχαίου το 2010.
Η περίφραξη που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού, έχει υποστεί φθορές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα 10 πάσσαλοι στη σειρά να έχουν πέσει στο έδαφος, οπότε και η πρόσβαση στην οδό να είναι ελεύθερη.
Το ζώο μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων στις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ όπου και πραγματοποιήθηκε νεκροψία από την κτηνίατρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Η νεκροψία απέδειξε ότι το ζώο κατέληξε από οξύ αιμορραγικό σοκ που υπέστη από θλαστικό τραύμα στην καρδιά, από τη σύγκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της κτηνιατρικής εξέτασης το θηλυκό ζώο, λόγω της νεαρής του ηλικίας δεν είχε προλάβει να αναπαραχθεί ούτε μία φορά. Ο θάνατος θηλυκών ατόμων σε απειλούμενα είδη αποδυναμώνει τους πληθυσμούς από το αναπαραγωγικό τους δυναμικό.
Το συγκεκριμένο περιστατικό επιβάλλει την επίσπευση όλων των σχετικών διαδικασιών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ σχετικά με την τοποθέτηση της νέας περίφραξης αλλά και τη βελτίωση της ήδη υπάρχουσας με τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά.
———————————————————————–
Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.
Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.