Τα βρήκαν οι Ευρωπαίοι: Έκλεισε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Εγκρίθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση – για πρώτη φορά – κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.
Την επίτευξη της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ ανακοίνωσε με ένα λιτό tweet στις 06:31 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, γράφοντας: «Συμφωνία».
Οι μαραθώνιες συνομιλίες, οι οποίες διήρκησαν πέντε μέρες διεκόπησαν και πάλι αργά το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να υπάρξει ένας περιορισμένος αριθμός τεχνικών προσαρμογών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μισέλ, επί τη βάση της τελευταίας πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιχορηγήσεις, ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ.
O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα «ιστορική» για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, το συνολικό ύψος του ταμείου παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ε.Ε., των λεγόμενων «φειδωλών», ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.
Όσον αφορά στην Ελλάδα μειώνονται οι επιχορηγήσεις, αλλά το ποσό που αναμένεται να λάβει παραμένει το ίδιο. Επίσης, η Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται από την κατανομή των κονδυλίων, αφού η πρόταση προβλέπει την εκταμίευση του ποσού με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και η ύφεση. Για την περίοδο 2021-2022, η πρόταση υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, λαμβάνεται υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το ποσό αυξάνεται λίγο από 21.9 δισ. σε 22.67 δισ, ωστόσο η νέα πρόταση Μισέλ υιοθετεί τα μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη ποσά για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων.