Τα παιδιά σώζουν ζωές: Πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών στην Καρ-διοπνευμονική Αναζωογόνηση

Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας

0 303

Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας

Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομεια-κής Φροντίδας, οργανώνει σε σχολεία του Νομού Τρικάλων το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση για μαθητές της ΣΤ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων, με τίτλο «Εκπαί-δευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση – Τα παιδιά σώζουν ζωές».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί την πρόσφατη σύσταση του Παγκό-σμιου Οργανισμού Υγείας για την εκπαίδευση των μαθητών στην ΚΑΡΠΑ, από την ηλικία 12 ετών ή και νωρίτερα, για 2 ώρες το χρόνο, σ’ όλο τον κόσμο (Kids Save Lives – Training School Children in Cardiopulmonary Resuscitation Worldwide).

Το πρόγραμμα παρέχει εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μάθουν πώς να δράσουν αν ξαφνικά κάποιος καταρρεύσει. Εστιάζεται σε βασικές και σωτήριες για τη ζωή γνώσεις και δεξιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν το θύμα να κρατηθεί στη ζωή μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας (ασθενοφόρο).

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι δύο ώρες και περιλαμβάνει πρακτική εξά-σκηση, με χρήση ειδικών εκπαιδευτικών προπλασμάτων και ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

H εκπαίδευση θα γίνει από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, ενώ θα συμμετέχουν υποστηρικτικά φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσα-λίας, μετά από κατάλληλη επιμόρφωση και θα είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήρι-ες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης 2015 (European Resuscitation Council/ERC).

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά συμμετέχουν τα: 1ο, 2ο, 9ο, 13ο, 28ο, 33ο Δημοτικά Σχολεία Τρικάλων. Ευελπιστούμε ότι σιγά-σιγά το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε περισσότερα σχολεία, καθώς έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και έχει ήδη αγκαλιαστεί θετικά απ’ όλους τους εμπλεκό-μενους φορείς.

Για τη ΣΕΦΑΑ, συντονιστής είναι ο κ. Διγγελίδης Νικόλαος, Αναπληρωτής Κα-θηγητής και την ΕΕΕΠΦ, συντονίστρια είναι η κα Πολύζου Ελένη, αναισθησιολόγος Γ.Ν. Τρικάλων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr