Στον Πεστροφογεννητικό σταθμό Ασπροποτάμου η κα Γερακούδη, το Παν. Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας
Η αναβάθμιση λειτουργίας του πεστροφογεννητικού σταθμού Ασπροποτάμου Τρικάλων, που λειτουργεί από το 1973,
Η αναβάθμιση λειτουργίας του πεστροφογεννητικού σταθμού Ασπροποτάμου Τρικάλων, που λειτουργεί από το 1973,
Η αναβάθμιση λειτουργίας του πεστροφογεννητικού σταθμού Ασπροποτάμου Τρικάλων, που λειτουργεί από το 1973, ήταν το αντικείμενο συνάντησης που έγινε στο δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου Κουκουφλί ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιφέρειας Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον δήμο Καλαμπάκας
Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου βλέπει θετικά αυτή τη συνεργασία και με τη συμμετοχή του μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής.
Η γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κ. Γερακούδη σε πρόσφατο έγγραφο της προς το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης είχε ζητήσει τη χρηματοδότηση του πεστροφογεννητικού σταθμού για τη λειτουργία του αλλά και για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών επισκευής και συντήρησης, μέσω του Πράσινου Ταμείου όπως και έγινε καθώς αναμένεται να εκμαιευθούν 100000ε
Η μέση ετήσια παραγωγή του σταθμού τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στα 100 χιλιάδες ιχθύδια πέστροφας που δεν επαρκεί όμως για την κάλυψη των αναγκών εμπλουτισμού του Ασπροποτάμου ενώ οι προσδοκίες είναι η αναπαραγωγή να ξεπεράσει τις 300000.
Από τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων καθηγητών του πανεπιστημίου οι εγκαταστάσεις εάν και παλιές μπορούν να αναβαθμιστούν και με τα κατάλληλα πρόσωπα που θα απασχοληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα … Το πρότζεκτ ,πρωτοβουλία της ΓΓ κ Γερακούδη βρίσκει αρωγό τόσο τον δήμαρχο Καλαμπάκας όσο και τον Δασάρχη Καλαμπάκας καθώς είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του έργου, αφού πέρα από την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία του σταθμού στα πρώτα πρότυπα λειτουργίας ,τόσο η έλευση των φοιτητών (οι οποίοι θα ασκήσουν την πρακτική τους στην ουσία σε ένα δικό τους χώρο πλέον), όσο και τα νέα δεδομένα θα αποφέρουν αναπτυξιακά οφέλη στην περιοχή .
Στο χρονοδιάγραμμα που θα σχηματιστεί , αναμένεται το επόμενο διάστημα να συνταχτεί έκθεση με τις προτάσεις αναβάθμισης από τους καθηγητές του πανεπιστημίου και σε συνεργασία με τους φορείς να ξεκινήσουν οι εργασίες όπου σταδιακά θα επεκταθούν σε όλα τα τμήματα του σταθμού. Ως άμεσος σκοπός θα είναι τον ερχόμενο Φεβρουάριο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής της πέστροφας οι σπουδαστές των ενδιαφερόμενων τμημάτων του Πανεπιστημίου να παρακολουθήσουν «ζωντανά» την διαδικασία και να συμπεριληφθεί στην πρακτική τους .
Από εκεί και πέρα με τις κατάλληλες ενέργειες να αποκατασταθούν τα οικήματα ώστε να γίνουν και πάλι κατοικήσιμα και το Δασικό σύμπλεγμα να αποκτήσει ζωή .Παράλληλα να αρχίσουν να γίνονται και οι πρώτες εργασίες αναβάθμισης του σταθμού και να επανδρωθεί με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό που θα ασχολείται αποκλειστικά με την αναπαραγωγή των ψαριών .
Απώτερος σκοπός είναι ο πεστροφογεννητικός σταθμός να αξιοποιηθεί και επιχειρηματικά σε ευρωπαϊκά πρότυπα στον βαθμό βέβαια που οι εγκαταστάσεις το επιτρέπουν δημιουργώντας ένα brad name.
Πέρα από τον εμπλουτισμό η φυσική πέστροφα να μπορεί να φτάσει με νόμιμο τρόπο στο πιάτο του καταναλωτή της ευρύτερης περιοχής . Πάνω σε αυτόν τον άξονα ο οποίος θα αποτελέσει και εναλλακτική μορφή τουρισμού για την περιοχή είναι να δημιουργηθεί ένα Fishing club με συνδρομή για την ελεγχόμενη αλιεία και την προστασία από την λαθραλιεία.
Την επίσκεψη της κας Γερακούδη, των ανθρώπων του Παν. Θεσσαλίας και του Δημάρχου Καλαμπάκας κάλυψε ο Τρικαλινός Δημοσιογράφος και πρόεδρος του Επαγγελματικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Χρ. Ζαραμπούκας, όπου και το κείμενο.