Στις κάλπες χωρίς VAR – Του Υπ. Δημοτικού Συμβούλου Δ. Τρικκαίων Κωνσταντίνου Τζίκα
Ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας ήταν ο πρώτος αγώνας που διεξήχθη στη χώρα μας με τη βοήθεια του συστήματος VAR. Για τους αδαείς περί του ποδοσφαίρου να πούμε ότι το VAR είναι ένα σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων στους αγώνες, αν δηλαδή ένας διαιτητής αμφιβάλλει για μια δύσκολη φάση έχει μια δεύτερη ευκαιρία να την ξαναδεί, να το ξανασκεφτεί και να πάρει την τελική απόφαση. Το τέλος του αγώνα βρήκε τους οπαδούς των δύο ομάδων να διαφωνούν και να ξιφουλκούν για τις αποφάσεις που πάρθηκαν ακόμα και μετά τη δεύτερη ανάγνωση του VAR. Δικαίως ή αδίκως η καχυποψία που σκεπάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μας επιτρέπει να δούμε τις πραγματικές αδυναμίες των ομάδων μας.
Μετά τον αγώνα η συζήτηση της παρέας ήρθε στις επικείμενες εκλογές. Εκεί τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα, αφού πέρα από αυτούς που θα ψήφιζαν βάσει της κομματικής τους πειθαρχίας, υπήρχαν όσοι επέλεγαν οικεία φιλικά πρόσωπα για να τους εκπροσωπήσουν, ειδικά στις δημοτικές εκλογές. Δεν ήταν ωστόσο λίγοι και όσοι δήλωναν απέχθεια για την πολιτική και τους πολιτικούς και θα διάλεγαν την αποχή ως αντίδραση και ένδειξη διαμαρτυρίας. Χαρακτηριστική ήταν η φράση νεαρού θαμώνα – δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, όλοι μας κοροϊδεύουν – που έμεινε τελευταία άνεργος από μια δουλειά των πεντακοσίων ευρώ. Η οργή στο βλέμμα του δεν άφηνε πολλά περιθώρια λογικής συζήτησης και επιχειρημάτων για να τον μεταπείσει κάποιος σε μια κουβέντα καφενείου.
Είναι σαφώς πολύπλοκο να εκλογικεύσει και να αναλύσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο μια ολόκληρη κοινωνία αντιμετωπίζει την πολιτική και τους πολιτικούς. Ειδικά εν καιρώ κρίσης κάτι τέτοιο καθίσταται δύσκολο αφού τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης υπερβαίνουν τεχνοκρατικές αναλύσεις και στατιστικές δεικτών ανάπτυξης. Οφείλουμε ωστόσο να συνειδητοποιήσουμε ότι η ισοπέδωση, η αποχή και η απαξίωση είναι η χειρότερη μορφή αντίδρασης απέναντι σε πρόσωπα που καθορίζουν τις ζωές μας. Η συμμετοχή στις εκλογές, τη γιορτή της δημοκρατίας, η επιλογή προσώπων και παρατάξεων με κριτήρια που υπερβαίνουν μικροσυμφέροντα και παλαιοκομματικές αντιλήψεις αποτελεί τη μόνη διέξοδο να δώσουμε το προσωπικό μας στίγμα για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Γυρίζοντας στο σπίτι σκεφτόμουν ότι τουλάχιστον η χρήση του VAR από το διαιτητή αλλά και του ριπλέι από εμάς τους τηλεθεατές, δίνουν τη δυνατότητα να το ξανασκεφτούμε και να πάρουμε τη σωστή απόφαση για την κρίσιμη φάση που μπορεί και να καθορίσει το ματς. Μια δυνατότητα που στην κάλπη μας δίνεται μέχρι και τη στιγμή που θα εναποθέσουμε το φάκελο στο διαφανές πλαστικό κουτί που συλλέγει τις αποφάσεις μας. Μετά την απομάκρυνση από αυτή ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Ο Κωνσταντίνος Τζίκας είναι πολιτικός μηχανικός MSc, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Τρικκαίων με την Επανεκκίνηση Τώρα του Δημήτρη Παπαστεργίου