Στην Θεόπετρα και τα Μετέωρα το 31ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
Σήμερα πατήσαμε επί βημάτων άλλων.”Στην εποχή που απάντων μέτρο είναι το χρήμα, η Θεόπετρα από την πλευρά της, μας ξαναφέρνει στο ξεχασμένο απάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος”
Σήμερα πατήσαμε επί βημάτων άλλων.”Στην εποχή που απάντων μέτρο είναι το χρήμα, η Θεόπετρα από την πλευρά της, μας ξαναφέρνει στο ξεχασμένο απάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος”
Σήμερα πατήσαμε επί βημάτων άλλων.”Στην εποχή που απάντων μέτρο είναι το χρήμα, η Θεόπετρα από την πλευρά της, μας ξαναφέρνει στο ξεχασμένο απάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος” κατά την έφορο Παλαιοανθρωπολογίας -Σπηλαιολογίας Δρ.Βιβή Βασιλοπούλου.
Αυτό ζήσαμε και αυτό βιώσαμε στην εκπαιδευτική και ψυχαγωγική ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στο σπήλαιο της Θεόπετρας , στα Μετέωρα στην Ιερά γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου, και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα.
Το σπήλαιο της Θεόπετρας ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα από ιστορικής απόψεως σπήλαια της Ελλάδας, καθώς βρέθηκαν τα γνωστά «ανθρώπινα αποτυπώματα» που χρονολογούνται 130.000 χρόνια πριν και αποτελούν ένα ιδιαίτερα σπάνιο εύρημα τόσο για τον ελλαδικό όσο και για τον ευρωπαϊκό χώρο.
Το πρώτο που ανασκάπτεται στη Θεσσαλία και ένα από τα λίγα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπου σε μια περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξή του,δηλ.της μετάβασης από τον Νεάτερνταλ στο Χόμο Σάπιενς.Η προσοχή που έδιναν τα παιδιά στα λεγόμενα του κ.Παπαβασιλείου θεματοφύλακα του σπηλαίου ήταν πέραν του δέοντος εντυπωσιακή.
Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στα ογκώδη και μεγαλοπρεπή βράχια των Μετεώρων που σαν θεούς και άρχοντες ξεπήδησαν από τα έγκατα της γης, για να προστατέψουν τον τόπο.Θες η ευλογία που δίνουν οι ασκητές μοναχοί,θες η ομορφιά της φύσης ,η εικόνα είναι μαγευτική,καθώς βλέπει κανείς τα μοναστήρια να αιωρούνται μεταξύ ουρανού και γης. Επισκεφθήκαμε την Ιερά γυναικεία Μονή του Αγίου Στεφάνου το παλαιότερο μεγαλύτερο και το πιο σπουδαίο από τα σωζόμενα μέχρι σήμερα μοναστήρια των Μετεώρων.
Αμέσως μετά κατηφορήσαμε για το νέο κόσμημα της Καλαμπάκας το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. Το συγκεκριμένο Μουσείο είναι μοναδικό στο είδος του και περιέχει δυο βασικές συλλογές. Η πρώτη είναι μια πλουσιότατη συλλογή ταριχευμένων πτηνών και ζώων. Η δεύτερη εμπεριέχει μια πλούσια συλλογή μανιταριών που ανανεώνεται διαρκώς αφού τα είδη που υπάρχουν είναι χιλιάδες.
Κατά την περιπλάνησή μας στο Μουσείο, βρεθήκαμε δίπλα από τα σημαντικότερα άγρια ζώα της χώρας μας και της Ευρώπης αλλά και ζώα άλλων Ηπείρων, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από εκπληκτικές αναπαραστάσεις του φυσικού περιβάλλοντος που διαβιούν.
Ο υπεύθυνος του Μουσείου κ.Πάλλας μας ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου,έλυσε όλες τις απορίες των παιδιών μας,και μας φιλοξένησε με τρόπο μοναδικό.
Όσο για τους οδηγούς του Τουριστικού ΚΤΕΛ κ.Βασίλη Ταφύλη και κ.Δημήτρη Δήμου, διαπίστωσαν σήμερα πως μάλλον ο Homo Sapiens Neanderthalensis ,(που χάνεται μετά τα 40.000 χρόνια και εμφανίζεται ο σύγχρονος άνθρωπος Homo Sapiens Sapiens),άφησε απογόνους.
Η σημερινή μας εξόρμηση αποτέλεσε μοναδική εμπειρία όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά και για μας τους ίδιους,γιατί ..σήμερα πατήσαμε επί βημάτων άλλων.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 31ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ