Στην Λάρισα το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα για το 2024- Συστάσεις για προστασία από τον ΕΟΔΥ

0 141

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης του 2024. Το περιστατικό καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, συγκεκριμένα στον Δήμο Λαρισαίων, και παρουσίασε ήπια εγκεφαλίτιδα. Το άτομο έχει πλέον λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Από το 2010, η Ελλάδα καταγράφει σχεδόν ετήσια περιστατικά. Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας τον Μάιο του 2024 για την ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης και εξέδωσε οδηγίες για την προστασία του κοινού.

Πρώιμη έναρξη της περιόδου μετάδοσης
Οι ήπιες θερμοκρασίες του χειμώνα οδήγησαν σε πρώιμη έναρξη της περιόδου μετάδοσης του ιού για το 2024. Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, γεγονός που προειδοποιεί για πιθανή έντονη κυκλοφορία του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο.

Συστάσεις για προστασία από τα κουνούπια
Ο ΕΟΔΥ προτείνει τα εξής μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:

Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών και ανεμιστήρων.
Φορέστε μακριά ρούχα για να καλύπτετε το σώμα σας.
Αποφύγετε τη συγκέντρωση στάσιμων νερών, τα οποία αποτελούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας με ιδιαίτερη συνέπεια. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπημάτων μολυσμένων κουνουπιών που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα κουνούπια ή ανθρώπους μέσω άμεσης επαφής.

Ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση
Κατά την περίοδο μετάδοσης, ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού. Ειδική διατομεακή Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Υγείας εκτιμά άμεσα τον κίνδυνο και καθορίζει τις επηρεαζόμενες περιοχές. Οι δράσεις πρόληψης και απόκρισης περιγράφονται αναλυτικά στο ολοκληρωμένο «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου» του υπουργείου Υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/). Επικαιροποιημένες εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης της λοίμωξης θα αναρτώνται κάθε Τετάρτη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr