Στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας για συνάντηση με την Κ. Δημουλά ο Χρίστος Λιάπης
Μπορεί το βράδυ της Δευτέρας να ήταν ετοιμοπόλεμος στην εφημερία του στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών,
Μπορεί το βράδυ της Δευτέρας να ήταν ετοιμοπόλεμος στην εφημερία του στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών,
Μπορεί το βράδυ της Δευτέρας να ήταν ετοιμοπόλεμος στην εφημερία του στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών, ο γιατρός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης πέρασε όμως ένα Σαββατοκύριακο σε υψηλούς ρυθμούς στη Θεσσαλία, καθώς ήταν εισηγητής και Πρόεδρος στρογγυλής τράπεζας στην Επιστημονική Διημερίδα των Ειδικευομένων που διεξήχθη στη Λίμνη Πλαστήρα, ενώ το πρωί της Δευτέραςβρέθηκε στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας για συνάντηση με τη δωρήτρια Κ. Δημουλά.
Όπως δήλωσε ο Δρ. Λιάπης στο kalabakacity: “Είχα τη σπάνια ευκαιρία να συναντηθώ με την ευεργέτιδα κα Δημουλά, μια γυναίκα που αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα της προσφοράς της Ελληνικής Ομογένειας στην ιδιαιτέρα μας πατρίδα και σε ολόκληρη την πατρίδα εν γένει.
Με τη σημερινή μου επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας αισθάνομαι πως συμπληρώνεται ένας κύκλος που άνοιξε περίπου 4 χρόνια πριν, όταν είχα βρεθεί ξανά σε αυτόν τον χώρο, αλλά στο παλιό κτίριο της Βιβλιοθήκης η οποία με τιμούσε, τότε, παρουσιάζοντας στους συντοπίτες μου το λογοτεχνικό μου έργο, τα βρεβευμένα ποιήματα και διηγήματά μου.
Τώρα βλέπω από κοντά τις νέες, εξαιρετικές αυτές εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, προσφέροντας πνευματικό και πολιτιστικό οξυγόνο στην πόλη μας.
Έτσι αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου, εθελοντικά, στη διάθεση της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας, με σκοπό την οργάνωση και την υλοποίηση δράσεων που θα ενημερώσουν τους συμπολίτες μας για ζητήματα ψυχικής υγείας καθώς και την εντατικοποίηση των υποστηρικτικών μας παρεμβάσεων στη μαθητιώσα νεολαία των σχολίων της περιοχής.
Με την κα Δημουλά νομίζω πως μιλούμε την ίδια γλώσσα, ως άτομα που νοιαζόμαστε για τον τόπο καταγωγής μας, παρά το διάστημα που έχουμε περάσει μακριά του.
Η Βοστώνη και το διάστημα της εκπαίδευσής μου στο Πανεπιστήμιο του Tufts, ήταν άλλο ένα από τα κοινά σημεία αναφοράς μας, με σημαντικότερο όλων την αγάπη μας για την ιδιαιτέρα μας πατρίδα.
Συζητήσαμε για τη διοργάνωση διαδραστικών ομιλιών μου και εκδηλώσεων στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Βιβλιοθήκης, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των συμπολιτών μας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας.
Συζητήθηκε επίσης η δωρεά στα σχολεία της επαρχίας Καλαμπάκας, υπό την αιγίδα της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας, 40 τίτλων σχολικών μου βοηθημάτων, θετικής κατεύθυνσης, με στόχο τη διευκόλυνση της εξεταστικής προετοιμασίας των οικονομικώς δυσπραγούντων μαθητών.
Θα ήθελα να σταθώ, λίγο, σε αυτό το σημείο, καθώς πριν από έναν περίπου μήνα οι μαθητές του Γενικού Λυκείου της πόλης μας με τίμησαν καλώντας με να τους μιλήσω για την αντιμετώπιση του άγχους των Πανελληνίων Εξετάσεων. Με είχαν εντυπωσιάσει τότε με την ωριμότητά τους.
Τί πιο όμορφο από το να μπορώ να συνδράμω στην προετοιμασία τους όχι μόνον με συμβουλές ενίσχυσης της ψυχολογίας τους, αλλά και μέσα από τις ίδιες τις σελίδες των ασκήσεων Φυσικής και Χημείας που συνενετέλεσαν και στη δικιά μου επιτυχία στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, 20 χρόνια πριν.
Μπορεί από τότε να άλλαξαν πολλά στα εκπαιδευτικά μας δρώμενα, όμως για τις φυσικές επιστήμες δεν υπάρχει “παλιό” και “νέο” βιβλίο, παρά μόνον καλό και μεστό βιβλίο.
Μιλήσαμε και για την αναδιοργάνωση του ψυχολογικού τμήματος της Βιβλιοθήκης και για τη συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εμπνευσμένο σημείο αναφοράς τον κοινό φίλο και των δυο μας, Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Πανεπιστημίου και της Ελληνοαμερικαννικής Ένωσης, Chris Spyrou, στον οποίο και τηλεφώνησα κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την κα Δημουλά και δημόσια, πρωτίστως για τη γενικότερη προσφορά της στην Καλαμπάκα και δευτερευόντως γιατί μου δίνει πλήθος ευκαιριών προσφοράς στους συμπολίτες μου και τη δυνατότητα να είμαι χρήσιμος και μέσω των δράσεων της Βιβλιοθήκης στον τόπο μου “