Δεν μπορεί κάποιοι να κρύβονται πίσω από την εκτροπή του Αχελώου που ανήκει οριστικά στο παρελθόν, ώστε να δικαιολογήσουν την πλήρη αποτυχία τους όσον αφορά στα έργα που χρειάζεται η Θεσσαλία, τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Το σενάριο μερικής ή ολικής εκτροπής του Αχελώου έχει απορριφθεί και τυπικά πολλές φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στις απορριπτικές αυτές Αποφάσεις έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη Απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε προσφυγή κατά του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), το οποίο και δεν περιελάβανε τη μερική εκτροπή του Αχελώου. Πλέον, το σχέδιο του 2017 είναι διπλά ισχυρό. Και διαπιστώνω ότι, παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και του κυρίου Μητσοτάκη, υπάρχει αναδίπλωση και της ΝΔ όπως φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ζυγός» Τρικάλων.
Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι: «Δεν υποτιμώ τους ανθρώπους που πίστεψαν στο σενάριο εκτροπής του Αχελώου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη και την αγωνία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας για ανάπτυξη. Αλλά, είναι ξεκάθαρη η αντίθεση της εκτροπής του Αχελώου με το θεσμικό πλαίσιο, με τα περιβαλλοντικά δεδομένα, με τη στρατηγική της περιβαλλοντικής πολιτικής και των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη και με τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων. Άρα, πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις για την ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος και των τοπικών υδατικών πόρων»
«Από την άλλη, η εκτροπή του Αχελώου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να μην προχωρούν τα αναγκαία έργα υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία, όπως είναι στο νομό Τρικάλων τα φράγματα Νεοχωρίτη στη Φαρκαδόνα και Πύλης στο Δήμο Πύλης, και άλλα πολλά έργα σε όλους τους νομούς, εδώ και μία δεκαετία. Δεν μπορεί κάποιοι να κρύβονται πίσω από την εκτροπή του Αχελώου και να φταίνε πάντα οι άλλοι.
Ενώ δεν προχωρούν έργα που μπορούν να δώσουν μία αναπτυξιακή ώθηση στη Θεσσαλία, μέσω της δημιουργίας τοπικού εισοδήματος και θέσεων εργασίας, γιατί και τα τοπικά έργα θα δημιουργήσουν μεγάλο τοπικό κύκλο εργασιών σε πολλά επαγγέλματα».
Σχετικά με την απορριπτική Απόφαση του ΣτΕ για την Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του φράγματος Μεσοχώρας ως αυτόνομου ενεργειακού έργου που είχε εκδοθεί με προσωπική του ευθύνη, ως Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε πως δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο ασυμβατότητας με το θεσμικό πλαίσιο. «Δεν προκύπτει, και από τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, καμία αμφισβήτηση και καμία εκκρεμότητα με τα δύο επίπεδα σχεδιασμού, τη διαχείριση των υδατικών πόρων (ΣΔΛΑΠ, Οδηγία 2000/60) και το χωροταξικό πλαίσιο που ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, δε χρειάζεται ούτε πολύς χρόνος ούτε πολλά νέα δεδομένα για να προχωρήσει νέα ΑΕΠΟ για τη Μεσοχώρα. Πρέπει απλώς να αναθεωρηθεί η παλιά ΜΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργούν το ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Θεσσαλίας. Και χωρίς αλλαγές, εφόσον το ΣτΕ έχει διπλά θωρακίσει αυτές τις αποφάσεις. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προτείνουμε επιπλέον να διατηρηθούν όσα είχαμε προβλέψει, ως κυβέρνηση, για να διασφαλιστεί η ιδιοκτησία και η ασφάλεια των κατοίκων και των ιδιοκτητών της Μεσοχώρας».
Με αφορμή ερώτημα του δημοσιογράφου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Πίνδο, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε:
«Είναι δεδομένο πως πρέπει να φύγουμε από το λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, και να προχωρήσουμε με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες πρέπει να χωροθετηθούν με συγκεκριμένους κανόνες και όχι με όρους «Φαρ Ουέστ». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει το διαγωνισμό για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ καθώς αυτή τη στιγμή είναι ακόμη σε ισχύ το απαρχαιωμένο πλέον Χωροταξικό Πλαίσιο του 2008. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «παγώσει» την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ όπως και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας για τις περιοχές της Ελλάδας που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω ένταξής τους στον κατάλογο περιοχών Natura 2000, περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουν για να μην υπάρχουν συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην «απλοποίηση» της αδειοδότησης των επενδύσεων ΑΠΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον περίφημο περιβαλλοντικό νόμο-έγκλημα 4685/2020, που έχει οδηγήσει σε υπερθέρμανση της αγοράς ΑΠΕ με επενδυτές που «είδαν φως και μπήκαν», καθώς επιτρέπει να αιτούνται και να λαμβάνουν άδεια παραγωγής για έργα ΑΠΕ ακόμη και επενδυτές που δεν έχουν καν εξασφαλίσει την ιδιοκτησία της έκτασης για την οποία αιτούνται. «Πολλά από τα έργα αυτά μπορεί να μην πραγματοποιηθούν ποτέ αλλά αποτυπώνονται σε σχετικό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκαλώντας ανησυχία και ένταση στις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα να θέλεις να υπερασπιστείς την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά να μην μπορείς τελικά να το κάνεις λόγω της απουσίας σχεδίου και των όρων «Φάρ Ουέστ» με τους οποίους προωθούνται. Οι πολίτες βλέπουν επιπλέον να αυξάνεται αντί να μειώνεται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και δε βλέπουν κανένα όφελος για τους ίδιους, καθώς η ΝΔ έχει παγώσει και τις Ενεργειακές Κοινότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το όχημα για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στην παραγωγή ΑΠΕ και για τη μείωση του κόστους ενέργειας για την παραγωγή και για τα νοικοκυριά».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ