Σκόνη από τη Σαχάρα θα σκεπάζει τη χώρα μας
Τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή ο ουρανός της χώρας μας θα καλύπτεται από την άμμο της Σαχάρας, η οποία φέτος μάς επισκέφθηκε νωρίς.
Τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή ο ουρανός της χώρας μας θα καλύπτεται από την άμμο της Σαχάρας, η οποία φέτος μάς επισκέφθηκε νωρίς. Τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή ο ουρανός της χώρας μας θα καλύπτεται από την άμμο της Σαχάρας, η οποία φέτος μάς επισκέφθηκε νωρίς.
Αν και το φαινόμενο εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο την άνοιξη και λιγότερο το φθινόπωρο, όπως και πέρσι έτσι και φέτος, η πρώτη «σκονοθύελλα» του έτους πλήττει κυρίως την Κρήτη, την Αττική, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου.
Το φαινόμενο της σκόνης από τη Σαχάρα είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς μεγάλες ποσότητες άμμου αναμένεται να μεταφερθούν από τη Σαχάρα στην Ελλάδα έως την Κυριακή που θα διαρκέσει το φαινόμενο.
Από στοιχεία της Ομάδας Ατμοσφαιρικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του Πανεπιστημίου Αθηνών προκύπτει ότι μεγάλες ποσότητες σκόνης έπληξαν την Πέμπτη και θα συνεχίσουν να πλήττουν κατά τις επόμενες δύο μέρες το Λεκανοπέδιο.
Σε γενικές γραμμές οι τιμές συγκέντρωσης της σκόνης, σύμφωνα με τους χάρτες πρόγνωσης της 18ης Φεβρουαρίου, προβλέπονταν να φτάνουν έως και τα 310 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στα νότια της χώρας.
Όσο βορειότερα τόσο λιγότερη και η άμμος από τη Σαχάρα: στη Βόρεια Ελλάδα για παράδειγμα, οι τιμές την Πέμπτη δεν ξεπέρασαν τα 25-50 μικρογραμμάρια.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Φυσικής και επικεφαλής της Ομάδας Ατμοσφαιρικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κάλλος, θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκηση σε υπαίθριους χώρους ιδίως για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς πολλά από τα σωματίδια που υπάρχουν λόγω σκόνης δεν είναι εντελώς αθώα. «Έχει βρεθεί ότι κάποια “κουβαλούν” σπόρους βακτηριδίων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε υγρό περιβάλλον».
Newsroom ΔΟΛ