Σκέψεις για Τουριστική ανάπτυξη

Έχουμε την τύχη να ζούμε σ έναν τόπο που ο Θεός μας έχει χαρίσει απλόχερα τα <<δώρα>> του.

0 492

Έχουμε την τύχη να ζούμε σ έναν τόπο που ο Θεός μας έχει χαρίσει απλόχερα τα <<δώρα>> του. Έχουμε την τύχη να ζούμε σ έναν τόπο που ο Θεός μας έχει χαρίσει απλόχερα τα <<δώρα>> του.
Απ τα Μετέωρα που είναι μοναδικό φυσικό φαινόμενο, το Σπηλαιο της Θεόπετρας, μέχρι και τον απείρου κάλλους ορεινό όγκο της Πίνδου.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης  του Δήμου μας.
Εκατοντάδες συνδημότες μας επιβιώνουν εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις ξενοδοχεία – εστιατόρια κλπ.
Δυστυχώς όμως η τουριστική περίοδο στην περιοχή μας δεν διαρκεί αρκετούς μήνες.
Στόχος λοιπόν  πρέπει να είναι ο τουρισμός 4 εποχών.
Στόχος  είναι ο νέος Δήμος Καλαμπακας ,όχι μόνο να διατηρήσει τη θέση που κατέχει ως βασικός τουριστικός προορισμός στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά και να τη βελτιώσει.
Ο Δήμος μας στα διευρυμένα του όρια μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο χειμερινος,ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός, ο συνεδριακός, ο αθλητικός αναριχητικος και ο εκπαιδευτικός-μαθητικός τουρισμός.
 
Ο αγώνας όλων πρέπει να εστιαστεί στην:
 
1) Αναβάθμιση της τουριστικής οικονομίας, με εστίαση στους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού .
2) Στήριξη τουριστικών επιχειρήσεων μέσω Ευρωπαικών προγραμμάτων.
3) Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό.
4) Δικτύωση όλων των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής.
5) Εκπαίδευση ,μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων ,για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στον επισκέπτη οι απασχολούμενοι στον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή μας.
6) Ανάδειξη και διαφήμιση του εκπληκτικού Προιστορικού  σπηλαίου της Θεόπετρας που αποτελεί απ τα σημαντικότερα ευρήματα της ανθρωπότητας και μπορεί να προσελκύσει μεγάλο όγκο τουριστών τόσο για απλή επίσκεψη του χώρου  όσο και αρχαολόγων μελετητών.
7) Δημιουργία Χιονοδρομικού κέντρου στην Τριγγία καθώς και δασικά και ορεινά μονοπάτια για τους περιηγητές.
8) Στόχευση στο να γίνει η περιοχή μας κέντρο Συνεδριακού τουρισμού.
9) Αξιοποίηση των τουριστικών χαρτών ,διαφημιστικού υλικού έντυπου και εικόνας σε μεγάλα τουριστικά γραφεία και τουριστικούς πράκτορες.
10) Αναβάθμιση ,με την κατάλληλη επιστημονική στελέχωση, του Τουριστικού Οργανισμού του Δήμου κάνοντάς τον λειτουργικό και ωφέλιμο για την περιοχή.
11) Σωστή οργάνωση όσον αφορά την παρουσία της περιοχής μας σε τουριστικές εκθέσεις.
Στόχος επίσης πρέπει να είναι η προσέλκυση τουριστών και απο χώρες που τα τελευταία χρόνια μπαίνουν δυναμικά στον τουριστικό χάρτη όπως Ρωσία,Κίνα,Τουρκία με πολύ ψηλό βιοτικό επίπεδο και μεγάλη κατά κεφαλήν εισρροή συναλλάγματος .
 
Ένα απ τα βασικά μειονεκτήματα της περιοχής μας είναι ότι αποτελεί ,κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του ,προορισμό διέλευσης και στην καλύτερεη περίπτωση προορισμό μιάς ημέρας.
 
Βασικό μέλλημα ,λοιπόν,ειναι να στοχεύσουμε ώστε με κατάλληλες κινήσεις αυτό να ανατραπεί.
 
Συνδέοντας με καλύτερο οδικό δικτυο τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς και πραγματοποιώντας πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα μπορύν να κρατήσουν τους επισκέπτες περισσότερο χρόνο στην περιοχή μας.
 
Αναδειξη επίσης της λίμνης του Λογγά και με διαφήμιση να προσελκύσουμε και εκεί επισκέπτες.
 
Παράδειγμα δυναμικής αναπτυξης αποτελεί η λίμνη Πλαστήρα και η γύρω περιοχή που δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας και κράτησε τους ανθρώπους της περιοχής στον τόπο τους.
 
Η διασύνδεση της περιοχής μας με άλλους βασικούς προορισμούς .Άκουσα επίσης χθές βράδυ, σε καναλι περιοχής μας ,την προσπάθεια απ την πλευρά του Δήμου Ελασσόνας να προχωρήσει στην καλυτέρευση του οδικού δικτύου προς την περιοχή μας για να κερδίσει έστω επισκέπτες διέλευσης προς την περιοχή τους.
Και εμείς όμως μπορούμε να κερδίσουμε από μια τέτοια προσπάθεια αποσπώντας μερίοδο απ τους χιλιάδες επισκέπτες που κάθε χρόνο επισέπτονται την περιοχή του Ολύμπου απ όλο τον κόσμο.
 
Σωστές και μελετημένες κινήσεις χρειάζονται έτσι ώστε, στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, να προσπαθήσουμε να δημιουρήσουμε σε τοπικό επίπεδο καταστάσεις που θα δώσουν νέα πνοή και προοπτικη ανάπτυξης και βιωσιμότητας για τον τόπο μας.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr