Σε «σφαγή» οδηγούνται τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και οι μικρομεσαίοι επενδυτές ΑΠΕ
Ποιο το πρόβλημα, ποια η ενδεδειγμένη λύση και γιατί πρέπει να παρέμβουν δημόσια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι νυν και οι πρώην Αντιπεριφερειάρχες καθώς και όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας
- Του Χρήστου Αθανασιάδη*
Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 ψηφίστηκε στη βουλή μια (ν)τροπολογία-εμπνεύσεωςς του υπ. ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη , υπό τον τίτλο «Ενεργειακές Ρυθμίσεις», ως προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», η οποία, κυριολεκτικά, κατακρεουργεί τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και τους μικρομεσαίους επενδυτές, ενώ ευνοεί σκανδαλωδώς τους μεγάλους «παίκτες» των ΑΠΕ.
Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των εσκεμμένων στενών χρονικών ορίων, ολίγων ημερών μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης, θέτει εκτός της σταθερής και αυξημένης τιμής που θα απολάμβαναν οι αγρότες αλλά και οι μικρομεσαίοι επενδυτές των φωτοβολταϊκών και τους εντάσσει να διαγωνιστούν μαζί με τα «μεγαθήρια», σε μία άνιση «μάχη» η οποία είναι από τώρα χαμένη.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 Ανταγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ (όπως βλέπετε και στη φωτό), αναφέρει «…ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης προσφορών σύνδεσης που καθίστανται πλήρεις για χορήγηση και κατάταξή τους σε σειρά προτεραιότητας μετά την 1η.1.2021…
Αυτό το «πλήρεις», πρακτικά σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό (π.χ. αγροτικό) θα πρέπει να υποβάλλουν στον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι 31/12/2020, πέραν των άλλων δικαιολογητικών, έγγραφο (Γνωμοδότηση) από τις κατά τόπους
Περιφερειακές Επιτροπές Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ), από το οποίο να προκύπτει ο χαρακτηρισμός της γης (υψηλής ή μη παραγωγικότητας κτλ.).
Όμως οι συγκεκριμένες επιτροπές των κατά τόπους ΔΑΟ, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν χρονικά για την έκδοση αυτού του εγγράφου (Γνωμοδότηση), διότι απαιτείται μεγάλος χρόνος για την εξακρίβωση του κάθε αγροτεμαχίου ενώ υπάρχει και υποστελέχωση των υπηρεσιών και επιπρόσθετα τώρα, υπάρχει και το πρόβλημα της πανδημίας με την τηλεργασία, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το θέμα.
Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να πάνε οι ενδιαφερόμενοι στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, αφού τους λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 με 4 μήνες μέχρι να τους χορηγήσουν το σχετικό έγγραφο, (με βάση τη σειρά προτεραιότητας), και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες και μικρομεσαίοι επενδυτές, να ακυρώνουν το έργο που ήθελαν να πραγματοποιήσουν.
Η ΛΥΣΗ
Εάν ο σκοπός του υπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, δεν είναι να αφαιρεθεί κάθε KW από κάθε αγρότη και μικρομεσαίο παραγωγό ΑΠΕ και να δοθεί ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος της χώρας σε λίγα «μεγαθήρια» του κλάδου καθώς και σε εκλεκτούς, μεγάλους «παίκτες», τότε μπορεί να το αποδείξει και δώσει λύση, έστω την ύστατη στιγμή.
Συγκεκριμένα:
Για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος, θα πρέπει:
- ή να δοθεί μία παράταση 3-4 μήνες στο να καθίστανται πλήρης οι εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης προσφορών σύνδεσης και συγκεκριμένα από το σημερινό 1η.1.2021, να γίνει 1η.4.2021
- ή κατά τα πρότυπα της εφαρμογής των αδειών χρήσεων νερού, ο ΔΕΔΔΗΕ, (όπως η ΔΕΗ) να δέχεται τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης χορήγησης Γνωμοδότησης της ΠΕΧΩΠ των ΔΑΟ, για τον χαρακτηρισμό του αγροτεμαχίου.
Η ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Για το παραπάνω θέμα, θα πρέπει, τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, όσο και οι νυν αλλά και οι πρώην Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και όλοι οι βουλευτές-κυρίως της ΝΔ- της Θεσσαλίας, να παρέμβουν και να ενεργήσουν άμεσα, δημοσίως και όχι παρασκηνιακά, διότι όλα θα πρέπει να είναι στο φως και να πείσουν τον κ. Χατζηδάκη για το άδικο του νομοθετήματός του.
Εάν δεν δοθεί η προτεινόμενη και ενδεδειγμένη λύση, άπαντες που σήμερα κωφεύουν, με πρώτο τον υπουργό αλλά και όλους τους προαναφερθέντες, θα έχουν να δώσουν λόγο στους αγρότες και τους μικρομεσαίους επενδυτές των φωτοβολταϊκών.
*Ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης, είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής της εκπομπής «Θεσσαλική Γη» και συνεκδότης της εφημερίδας «ΑγροΕκφραση»