Σανγκάη: Μολύνσεις και νεκροί παρά το lockdown, σε «τεντωμένο σκοινί» το Πεκίνο – Τα μέτρα «σκληραίνουν»
Δεν βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στην Κίνα, καθώς μετά τη Σανγκάη, που μετρά κρούσματα και θανάτους πολιτών της καθημερινά, υπάρχει πλέον ανησυχία και για το Πεκίνο. Η κινεζική πρωτεύουσα ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκαν 22 κρούσματα και προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει στην ανάληψη «επείγουσας» δράσης για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού:
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, όλη η πόλη πρέπει να αναλάβει δράση χωρίς καθυστέρηση», τόνισε η Πανγκ Σινγκχούο, αξιωματούχος της υπηρεσίας Υγείας της πρωτεύουσας, τονίζοντας ότι πιθανόν ο SARS-CoV-2 εξαπλωνόταν με «αόρατο τρόπο» τις τελευταίες ημέρες.
Η Σανγκάη μετρά μολύνσεις και θανάτους, παρά το lockdown
Την ίδια ώρα, ο απολογισμός του τρέχοντος ξεσπάσματος της πανδημίας στη Σανγκάη έφθασε σήμερα τους 87 νεκρούς παρά το lockdown, ενώ τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 39 ασθενείς εξαιτίας της COVID-19.
Οι 39 άνθρωποι που απεβίωσαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, ιδίως υπέρταση, διευκρίνισαν οι υγειονομικές Αρχές.
Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο οποίος αρχικά ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει -τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα- να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά.
Βάζουν φράχτες σε κτίρια με κρούσματα
Οι Αρχές της Σανγκάης έχουν στήσει φράγματα από πλέγμα έξω από ορισμένα κτίρια κατοικιών, προκαλώντας νέα δημόσια κατακραυγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Εικόνες υγειονομικών με λευκές στολές που σφραγίζουν εισόδους πολυκατοικιών και κλείνουν ολόκληρους δρόμους με πράσινη περίφραξη ύψους δύο μέτρων έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, προκαλώντας ερωτήσεις και παράπονα από τους κατοίκους.
«Αυτό είναι τόσο ασέβεια προς τα δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα, χρησιμοποιούν μεταλλικά φράγματα για να τους περικλείσουν σαν οικόσιτα ζώα», σχολιάζει χρήστης των social media.
Οι περισσότεροι φράχτες φαίνεται να έχουν ανεγερθεί γύρω από συγκροτήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως «σφραγισμένες περιοχές», δηλαδή κτίρια όπου τουλάχιστον ένα άτομο έχει βρεθεί θετικό στην Covid και έτσι απαγορεύεται στους κατοίκους τους να βγουν από την εξώπορτά τους.