Πως κλέβουν τα βενζινάδικα τους καταναλωτές

Πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών για κλοπή στην αντλία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μια από τις αιτίες της έξαρσης είναι ότι λόγω της ανόδου της τιμής της βενζίνης έχει αυξηθεί σημαντικά και το όφελος για όποιον εξαπατά.

0 355

Πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών για κλοπή στην αντλία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μια από τις αιτίες της έξαρσης είναι ότι λόγω της ανόδου της τιμής της βενζίνης έχει αυξηθεί σημαντικά και το όφελος για όποιον εξαπατά.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών για κλοπή στην αντλία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μια από τις αιτίες της έξαρσης είναι ότι λόγω της ανόδου της τιμής της βενζίνης έχει αυξηθεί σημαντικά και το όφελος για όποιον εξαπατά. Δεδομένου ότι πριν από τρεις μήνες η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1 ευρώ, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 1,44 ευρώ/ λίτρο, το κέρδος για τον επιτήδειο έχει αυξηθεί κατά 44%.

Αν, για παράδειγμα, ένα πρατήριο πουλάει ετησίως 3 εκατ. λίτρα βενζίνης, το 5% της κλοπής ισοδυναμεί με 150.000 λίτρα τον χρόνο. Με μέση τιμή βενζίνης το 1,30 ευρώ, κερδίζει περίπου 210.000 ευρώ.

Η εξαπάτηση του καταναλωτή γίνεται ως εξής: Ένας παράνομος ηλεκτρονικός μηχανισμός -κόστους γύρω στα 5.000 ευρώ- προσαρμόζεται στην αντλία και αλλοιώνει την ένδειξη της ποσότητας του καυσίμου που παραδίδεται, βάσει της οποίας τιμολογείται τελικά ο οδηγός.

Αν για παράδειγμα ο μηχανισμός αυτός έχει ρυθμιστεί να κλέβει το 5% της παραδοτέας ποσότητας, τότε ο οδηγός που θα παραγγείλει 20 λίτρα βενζίνης, θα πάρει τελικά 19 λίτρα.Αν είναι ρυθμισμένος στο 10%, τότε η κλοπή θα αφορά 2 λίτρα, κ.ο.κ.

Το θέμα κατήγγειλε ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, ενώ ήδη το εξετάζει και το υπουργείο Οικονομίας. «Το φαινόμενο της χρήσης ληστρικών μηχανισμών στις αντλίες των πρατηρίων αυξάνεται σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των εταιρειών.

Σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό το υπουργείο δέχεται καταγγελίες καταναλωτών για ελλειμματικές παραδόσεις βενζίνης στα οχήματά τους, το δε φαινόμενο φαίνεται να οξύνεται τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακά, όταν δηλαδή αυξάνεται η κίνηση στους δρόμους.

Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση του προέδρου του κλάδου των βενζινοπωλών Μ.Κιούση, ότι το φαινόμενο των ελλειμματικών παραδόσεων παρατηρείται κυρίως σε πρατήρια που πωλούν καύσιμα σε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς (π.χ. με αποκλίσεις της τάξης του 20%).

Σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι επιτήδειοι τα οχήματα που χρησιμοποιούν πλέον οι ελεγκτές δεν φέρουν το σήμα του υπουργείου Οικονομίας και έχουν συμβατικές πινακίδες, ώστε ο πρατηριούχος να μην προλάβει να απενεργοποιήσει με τηλεχειριστήριο τον μηχανισμό παρέμβασης στην αντλία.

Επίσης ο έλεγχος δεν περιορίζεται στην ογκομέτρηση της δεξαμενής, αλλά το συνεργείο προχωρά και σε άνοιγμα της αντλίας, όπως έγινε προ ημερών σε πρατήριο με το σήμα μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της ελληνικής αγοράς.

πηγή Hellenic Business

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr