Πως επηρεάζει το άγχος την διατροφή μας

Τo άγχος, εκτός από την ορμονική μας κατάσταση και κατά επέκταση την υγεία μας, επηρεάζει και την ποιότητα της διατροφή μας. Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τους πλέον διατροφικά ευσυνείδητους ανθρώπους στην εφαρμογή ανθυγιεινών διατροφικών μοτίβων το οποίο δημιουργεί περισσότερο άγχος ειδικά αν αλλάξει η κατάσταση του σώματος.

0 703

Τo άγχος, εκτός από την ορμονική μας κατάσταση και κατά επέκταση την υγεία μας, επηρεάζει και την ποιότητα της διατροφή μας. Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τους πλέον διατροφικά ευσυνείδητους ανθρώπους στην εφαρμογή ανθυγιεινών διατροφικών μοτίβων το οποίο δημιουργεί περισσότερο άγχος ειδικά αν αλλάξει η κατάσταση του σώματος.

Φώτης Τρίμμης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τo άγχος, εκτός από την ορμονική μας κατάσταση και κατά επέκταση την υγεία μας, επηρεάζει και την ποιότητα της διατροφή μας. Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τους πλέον διατροφικά ευσυνείδητους ανθρώπους στην εφαρμογή ανθυγιεινών διατροφικών μοτίβων το οποίο δημιουργεί περισσότερο άγχος ειδικά αν αλλάξει η κατάσταση του σώματος. Έτσι το άτομο μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο ( άγχους – ανθυγιεινής διατροφής – αλλαγής εικόνας σώματος – περισσότερου άγχους), ο οποίος συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα κατάθλιψης.

Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποιες από τις πιο συνήθεις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες των ατόμων που αντιμετωπίζουν συχνά κρούσματα άγχους.

1) Συχνή κατανάλωση καφέ: Όταν βρίσκονται κάτω από συνθήκες έντονου στρες πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν καφέ καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, πολλές φορές παραλείποντας τα βασικά γεύματα.

2) Κατανάλωση λανθασμένων τροφών: Εξ’ αιτίας των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν την τάση να αποζητούν τρόφιμα αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

3) Παράλειψη γευμάτων: Ένα άλλο χαρακτηριστικό των υπερβολικά αγχωμένων ατόμων είναι η παράλειψη γευμάτων. Πολλές φορές τα αγχώδη άτομα παραλείπουν το πρωινό για να φτάσουν έγκαιρα στη δουλειά τους ή διαπιστώνουν ότι πεινούν πολύ αργά το απόγευμα επειδή δεν κατανάλωσαν το μεσημεριανό τους γεύμα.

4) Συναισθηματική υπερφαγία: Το άγχος αυξάνει τα κρούσματα συναισθηματικής υπερφαγίας που δεν έχει καμία σχέση με τη βιολογική πείνα που βιώνει ο οργανισμός μας.

5) Χαμηλή κατανάλωση νερού: Όταν το άτομο είναι αγχωμένο συχνά ξεχνάει να καταναλώσει τα 8-10 απαιτούμενα ποτήρια νερού που χρειάζονται την ημέρα.

6) Αυξημένη κατανάλωση έτοιμων γευμάτων: Μελέτες δείχνουν ότι τα αγχώδη άτομα μαγειρεύουν λιγότερο από τα πιο ήρεμα άτομα, κατά συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους καλύπτεται από εστιατόρια, πολλές φορές με την κατανάλωση πρόχειρων, υψηλών σε λιπαρά γευμάτων.

7) Γρήγορες δίαιτες: Όταν το άγχος οδηγεί στην κατανάλωση γρήγορων γευμάτων και στη συνέχεια απότομη αύξηση βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις τα άτομα προκειμένου να απαλλαχθούν γρήγορα από τα περιττά κιλά ακολουθούν επικίνδυνα διατροφικά σχήματα με χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που οφείλονται στο άγχος έχουν αρνητική επίδραση για τον οργανισμό μας, αφού αρχικά προκαλούν ανισορροπία στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Πιο συγκεκριμένα όταν οι αναλογίες των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε δεν είναι οι σωστές π.χ. καταναλώνουμε πολύ λίγη πρωτεΐνη και πολύ μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων όπως η ζάχαρη, τότε αντιμετωπίζουμε διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης που οδηγούν σε κούραση, χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, αλλαγές στη διάθεση και μακροπρόθεσμα υπογλυκαιμία. Ακόμα η υπερκατανάλωση καφεΐνης λόγω άγχους μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, αφυδάτωση και αγχώδη διαταραχή. Και το σημαντικότερο από όλα, η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να περιορίσει τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να μας κάνει πιο ευπαθείς.

Συμπερασματικά, χρειάζεται μια συστηματοποιημένη προσπάθεια για τη μείωση του άγχους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής μας και να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία μας. Στην προσπάθεια αυτή σύμμαχοι μας είναι η γυμναστική, το περπάτημα, η ανάγνωση βιβλίων και το σημαντικότερο η κοινωνικοποίηση στον ελεύθερο χρόνο μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr