Ποια είναι τα κέντρα κράτησης που επιστρατεύει η κυβέρνηση
Επτά συνολικά προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης μεταναστών σχεδιάζει να επιστρατεύσει η κυβέρνηση μαζί με τα hotspot για τη φιλοξενία προσφύγων.
Επτά συνολικά προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης μεταναστών σχεδιάζει να επιστρατεύσει η κυβέρνηση μαζί με τα hotspot για τη φιλοξενία προσφύγων.
Επτά συνολικά προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης μεταναστών σχεδιάζει να επιστρατεύσει η κυβέρνηση μαζί με τα hotspot για τη φιλοξενία προσφύγων. Τα κέντρα αυτά έχουν ήδη λειτουργήσει στο παρελθόν και σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο περιλαμβάνονται σε σειρά αποφάσεων που υπογράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα κέντρα αυτά είναι τα εξής
– Στην Αμυγδαλέζα Ν. Αττικής
– Στο Κεντρικό (Πέτρου Ράλλη)
– Στο Φυλάκιο Ορεστιάδας
– Στην Κόρινθο
– Στην Ξάνθη
– Στη Λέσβο
– Στο Παρανέστι Ν. Δράμας
Να σημειωθεί ότι και τα 7 κέντρα λειτουργούν υπό την ευθύνη της αστυνομίας.
Προκειμένου να εξασφαλισθούν κονδύλια για τη λειτουργία τους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, υπογράφει «Συμφωνίες Επιδότησης» στην ΕΛ.ΑΣ, που αφορούν σε σίτιση και καθαριότητα, παρουσία ψυχολόγων και ενέργειες επαναπροώθησης μεταναστών από τα κέντρα κράτησης.
Όπως προβλέπουν οι συμφωνίες αυτές, η συνολική χωρητικότητα των κέντρων είναι 6.127 ατόμων. Για την ανάγκη λειτουργίας των Κέντρων Κράτησης μίλησε την περασμένη εβδομάδα και ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει στόχο να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν και δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Πρόσθεσε δε ότι πέραν των hotspot, θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής ενώ «χρειάζονται, επίσης, Κέντρα Κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα αν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και αν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».