Μία νέα σελίδα φαίνεται ότι ανοίγει ξεκάθαρα πια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού σύντομα θα αποτελεί εισιτήριο για πολλές δραστηριότητες όπως όλα δείχνουν.
Παρότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαχωρίζει ξεκάθαρα ότι θα αξιοποιείται γενικώς το πράσινο πιστοποιητικό που θα περιλαμβάνει εκτός από τον εμβολιασμό και τη νόσηση αλλά και το τεστ για τον κορονοϊό, τελικώς φαίνεται ότι επικρατεί αυτό που σχετίζεται με το εμβόλιο. Σχετικά με όσους νόσησαν, διαβάστε ΕΔΩ: «Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα το λάβουν όσοι νόσησαν ή έκαναν μία δόση μετά την ασθένειά τους»
Η Ευρώπη πάντως αναγνωρίζει σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού προς ώρας μόνο τα 4 εμβόλια που επισήμως έχουν λάβει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές αρχές.
Εμβόλια
Όπως επισημαίνεται από το Ευρωκοινοβούλιο, τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), του οποίου η λίστα προς το παρόν περιέχεις τα εμβόλια Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen.
«Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά από άλλα κράτη μέλη που έχουν εκδοθεί για εμβολιασμούς που διενεργούνται σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης, ή για εμβόλια που έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάλληλα για επείγουσα χρήση» σημειώνεται επίσης.
Οι ελευθερίες
Πάντως φαίνεται πως εναπόκειται πλέον σε κάθε χώρα της Ευρώπης για το πως θα αξιοποιήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εάν δηλαδή θα θέσει ως όρο το πιστοποιητικό για δραστηριότητες όπως εστίαση, κινηματογράφους, θεάματα, γυμναστήρια κ.λ.π.
Ακόμη και στη χώρα μας που η κυβέρνηση από την αρχή είχε επισημάνει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό και ότι δεν θα περιορισθούν οι ελευθερίες όσων δεν εμβολιασθούν, έχει πλέον ανοίξει για τα καλά η συζήτηση να δοθούν προνόμια σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Δείτε ΕΔΩ τι είπε πρόσφατα η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Κορονοϊός- εμβόλιο: «Όχι» στα προνόμια εμβολιασμένων μέχρι να ανοίξουν όλες οι ηλικίες»
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα κράτη μέλη που θα αποδεχθούν επισήμως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα πρέπει να θέτουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Δηλαδή τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ, εκτός εάν είναι αυτοί είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.
Να σημειωθεί ότι αναμένεται υπερψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου.
Πριν από την 1η Ιουλίου μπορούν όμως να τεθούν σε ισχύ εθνικά μέτρα με βάση τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Να διευκρινιστεί ότι εθνικά μέτρα πριν την ύπαρξη ευρωπαϊκού κανονισμού έχουν άμεση νομικά δεσμευτική ισχύ μόνο στο κράτος έκδοσης. Μετά την 1η Ιουλίου ακολουθείται υποχρεωτικά ότι προβλέπεται στην υπερεθνική νομοθεσία στα 27 κράτη μέλη.
Τα προσωπικά δεδομένα
Τα Ευρωπαϊκά όργανα διαβεβαιώνουν ότι τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά.
Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.
«Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR)» αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.
πηγη healthreport.gr – Δήμητρα Ευθυμιάδου
Απορώ πως δεν σκέφτηκαν ένα σκουλαρίκι όπως βάζουν στα γελάδια.