Πατέρας Ευάγγελος Γκιουζέλης – Η ΗΣΥΧΙΑ κατά τον Ι. Χρυσόστομο
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πώς ο άνθρωπος ζώντας μέσα σε μια «ζούγκλα» δηλ. θορυβώδη τόπο, καταφέρνει να επιβιώνει και μάλιστα πολλές φορές με αταραξία και ηρεμία.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πώς ο άνθρωπος ζώντας μέσα σε μια «ζούγκλα» δηλ. θορυβώδη τόπο, καταφέρνει να επιβιώνει και μάλιστα πολλές φορές με αταραξία και ηρεμία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πώς ο άνθρωπος ζώντας μέσα σε μια «ζούγκλα» δηλ. θορυβώδη τόπο, καταφέρνει να επιβιώνει και μάλιστα πολλές φορές με αταραξία και ηρεμία.
Αυτό δείχνει πως αποτελείται όχι μόνο από σώμα, αλλά και πνεύμα. Κυρίως όταν παιδαγωγείται από το πνεύμα καταφέρνει να πετυχαίνει την ησυχία του. « Ανδράσι δε υπό της του Πνεύματος παιδευομένοις, ησυχία και ευταξία πρέπει». (Εις ψαλμ. ΜΣΤ΄,1,ΕΠΕ 6,102). Είναι ακριβώς αυτό που ειπώθηκε στην αρχή.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Η Ησυχία πραγματικά χαρακτηρίζει τον πνευματικό άνθρωπο και τον καθιστά λογικό, ήρεμο, πραϋ, ταπεινό. Δεν τον αφήνει να παρασυρθεί από δολιότητες, θυμούς και πάθη. « Τούτο μάλιστα γνώρισμα του λόγω τετιμημένου, το ήρεμον, το επιεικές, το πράον, το ταπεινόν, το ήσυχον, το μη καθάπερ ανδράποδον ούτως έλκεσθαι και σύρεσθαι, ή υπό οργής, ή υπό των άλλων παθών, αλλά τω λιγισμώ παραγίνεσθαι των ένδοθεν σκιρτημάτων…» ( Εις Γέν., ομιλ. ΛΔ΄, 1, ΕΠΕ 3,424). Τον κάνει να είναι προσυνής, με ορθή και καθαρή σκέψη να νικά τα εσωτερικά άτακτα σκιρτήματα. Ακόμη δεν του επιτρέπει να αδρανεί με τρόπο επιζήμιο προς τον συνάνθρωπό του. Διότι αυτή η αδράνεια στοχεύει στην εξουθένωση του συνανθρώπου και αποτελεί καίριο πλήγμα τόσο για το θύμα, όσο και για τον θύτη, ο οποίος μπορεί για λίγο να βλέπει πως πετυχαίνει το σκοπό του, αλλά γρήγορα βρίσκει μπροστά του σκόπελο, στον οποίο προσκρούει και τραυματίζεται πνευματικά θανάσιμα. Αλλά μια γρήγορη μετάνοια αποκαθιστά τις σχέσεις.
ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΑΥΤΗΣ
Οι ωφέλειες της Ησυχίας είναι πολλές. Κάποιες απ΄αυτές θα αναφερθούν σχετικά, όπως το ότι χαρίζει εσωτερικό πλούτο, διότι είναι μεγάλη η παρηγοριά που νιώθει κάποιος αποκτώντας την. Έχει ακόμη την δυνατότητα να πετυχαίνει την καλή έκβαση κάθε διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων, διότι η σύγχυση φέρνει πάντοτε αρνητικά αποτελέσματα. Ο νους είναι προσηλωμένος στη συζήτηση και δεν αποσπάται από διάφορες παρεμβολές, διότι υπάρχει η απόλυτη ηρεμία και ησυχία. Το σπουδαιότερο είναι πως γίνεται απαραίτητη για την προσευχή. Η συνομιλία με το Θεό πρέπει να γίνεται στα πλαίσια ησυχίας και ηρεμίας. « Παιδεών ημάς, ότι καλόν η ηρεμία και η μόνωσις, όταν εντυγχάνειν δέη Θεώ» ( Εις Ματθ. Ομιλ. Ν΄, 1, ΕΠΕ 11,44). Ακόμη, μητέρα της ησυχίας και τόπος γαλήνης είναι η έρημος, εύδιο λιμάνι,όπου απαλλάσσει από θορύβους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, για να την κατακτήσουμε και να την διατηρήσουμε ως «κόρη οφθαλμού» απαιτείται πολύς κόπος και πολλή προσπάθεια βάζοντας στόχο την εσωτερική διάθεση. Κι αυτή θα οδηγήσει στην καλή αναστροφή με καλούς ανθρώπους αποφεύγοντας τις παρέες με πονηρούς και ράθυμους.
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως είναι καλή η ησυχία μέσω της ερημίας, αλλά και η συναναστροφή χρειάζεται, διότι ωφελείται μεν ο άνθρωπος, όταν ζει ήσυχα ,αλλά πρέπει να μεταλαμπαδεύσει αυτή την ηρεμία και ησυχία στο κοινωνικό σύνολο ωφελώντας τους συνανθρώπους του που έχουν ανάγκη να ηρεμήσουν ψυχικά και σωματικά. Έτσι θα μπορούμε να λέμε πως πετυχαίνουμε έναν καλό σκοπό.
Υπό Αιδεσιμολογιωτάτου Ιερέως π. Ευαγγέλου Στ. Γκιουζέλη Πρεσβυτέρου – Θεολόγου
Προϊσταμένου Μητρ. Ι. Ν. Αγ. Βησ/νος Καλαμπάκας