Παπαστεργίου – Μητσοτάκης: Εμπιστοσύνη και συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση Τα 8 θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ΚΕΔΕ – Πρωθυπουργού
Εμπιστοσύνη και συνεργασία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης, το πρωί της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου, το προεδρείο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την πρόσκληση στην ΚΕΔΕ και του παρέδωσε υπόμνημα με τα σημαντικά θέματα που θέτει η ΚΕΔΕ για την επόμενη μέρα μιας σύγχρονης Αυτοδιοίκησης.
Παπαστεργίου: Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε
«Ήρθαμε εδώ όχι να μεμψιμοιρήσουμε, αλλά για να συνεργαστούμε για τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε και η οποία θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών, δίνοντας παράλληλα τα απαραίτητα εργαλεία στους Δήμους για να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και να έχουμε διακριτό ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον.
Θέλουμε να μας βοηθήσετε για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε. Να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος και να πάμε την Αυτοδιοίκηση μπροστά. Βαδίζουμε στον ίδιο προορισμό» ανέφερε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προς τον κ. Μητσοτάκη.
Η ΚΕΔΕ, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, έθεσε, μεταξύ άλλων, και τα εξής θέματα στον Πρωθυπουργό:
- Διακριτός ρόλος στο νέο ΕΣΠΑ
- Αρμοδιότητες
- Οικονομική Αυτοτέλεια
- Ολοκληρωμένο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα
- Προσφυγικό/Μεταναστευτικό
- Αλλαγή του Ν.4412 για τα έργα
- Ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Προστασία του περιβάλλοντος
Αναλυτικά:
Διακριτός ρόλος στο νέο ΕΣΠΑ
Η ΚΕΔΕ ζητά το αυτονόητο: να αποκτήσουν οι Δήμοι τον δικό τους ρόλο, τη δυνατότητα διαχείρισης των δράσεων που τους αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ.
Αρμοδιότητες
Με τη διοργάνωση Εκτακτου Συνεδρίου στις 16 και 17 Μαρτίου 2020, η ΚΕΔΕ ανταποκρίνεται στη σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στόχοι είναι, μια Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους που
– θα ενισχύει τον επιτελικό ρόλο του
– θα ενδυναμώνει το ρόλο των Δήμων στην παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Οικονομική Αυτοτέλεια
Η πρωτοβάθμια ΤΑ έχει υποστεί μειώσεις χρηματοδότησης που ξεπερνούν το 60%, πλήττοντας τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των Δήμων.
Επιπλέον, στους Δήμους δεν αποδίδονται οι πόροι που προβλέπονται από την ισχύουσα Νομοθεσία.
Τέθηκαν τα ζητήματα:
- Η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους
- Απόδοση μέσω των Κ.Α.Π. του συνόλου των πόρων που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010
- Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων κατανομής της πρώτης δόσης των παρακρατηθέντων
- Η μείωση του επιτοκίου δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε.
- Αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
- Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
Αλλαγή του Ν.4412 για τα έργα
«Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε όλα τα παραπάνω, αν δεν τροποποιηθεί άμεσα ο Ν.4412», τόνισε στον Πρωθυπουργό ο κ. Δ. Παπαστεργίου Οι τεράστιοι χρόνοι που απαιτούνται για την ωρίμανση των έργων, οι επαναλαμβανόμενες αποφάσεις διαφόρων οργάνων και η πολυπλοκότητα – ουσιαστική αστοχία διαδικασιών ακόμη και για έργα με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, στέλνουν ακόμη πιο πίσω την πολυπόθητη ανάπτυξη, περιορίζοντας τα νούμερα της απορροφητικότητας σε επίπεδα που δεν συνάδουν με αυτά μίας χώρας που έχει αντιληφθεί την αναπτυξιακή της υστέρηση και ανεβάζει στροφές.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει ο σχετικός νόμος.
Ολοκληρωμένο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα
Στόχος του Ολοκληρωμένου Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος θα πρέπει να είναι:
– η υποστήριξη των Δήμων για την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων,
– η ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης,
– η άμβλυνση των τοπικών – χωρικών ανισοτήτων,
– η δημιουργία τοπικών επενδύσεων,
– η αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων,
– η βέλτιστη χρήση των τοπικών δημόσιων υποδομών και η βελτίωση της «ελκυστικότητας» των Δήμων,
– η περαιτέρω προώθηση της διαφανούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των Δήμων.
Προσφυγικό/Μεταναστευτικό
Σήμερα η ΚΕΔΕ, εξέφρασε τη δυσφορία της για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης των Δήμων επί του συνολικού σχεδιασμού και των κριτηρίων επιλογής, καθώς και για την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας στο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Αφορμή ήταν, αφενός οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος για το ενδεχόμενο δημιουργίας από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου νέων δομών φιλοξενίας ή επέκτασης των υπαρχόντων. Αφ’ ετέρου, πρόσφατη τροπολογία που υπερψηφίστηκε στην Βουλή σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Το αίτημα ήταν, η Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει και όχι μόνο να καλείται να εφαρμόζει προειλημμένες αποφάσεις. Ναι, «δεν διοικούμε εμείς την χώρα», ζούμε όμως, κυκλοφορούμε και έχουμε την ευθύνη των τοπικών μας κοινωνιών, τις οποίες οφείλουμε να ενημερώσουμε και στις οποίες καθημερινά λογοδοτούμε.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε επίσης ενίσχυση των Δήμων που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού/προσφυγικού.
Ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στόχος της ΚΕΔΕ είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες και ήδη συνεργάζεται γι’ αυτό με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στην σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη να λυθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν έτσι ώστε να λειτουργήσει άμεσα η πλατφόρμα για την υποβολή των επιπλέον τετραγωνικών χωρίς να χρειάζεται οι πολίτες να πηγαίνουν στους Δήμους με φωτοτυπίες.
«Να δείξουμε στην πράξη πως κάτι αλλάζει, πως σεβόμαστε τον χρόνο του Δημότη και δεν τον αναγκάζουμε να τρέχει από τον Δήμο στην Εφορία και από εκεί στο ΔΕΔΔΗΕ, το ΚΕΠ και πάλι πίσω…»
Προστασία του περιβάλλοντος
Σε σχέση με τη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) – Ανακύκλωση, η ΚΕΔΕ εμμένει στην ανάγκη να προσδιοριστεί ένα πλαίσιο αρχών και στόχων, ώστε οι Δήμοι να επιλέγουν το κατάλληλο (και αποδεκτό) μοντέλο συλλογής.
Η Τ.Α. ζητά να διασφαλιστεί η επάρκεια των πόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των μεγάλων έργων διαχείρισης αλλά και όσων προβλέπονται στα εγκεκριμένα τοπικά σχέδια αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων