Παναγιώτα Δριτσέλη στο kalabakacity.gr: «Η χώρα έχει ανάγκη από δημοκρατική αναγέννηση και πολιτική αλλαγή»

0 1.833

Η Παναγιώτα Δριτσέλη γεννήθηκε την πρωτοχρονιά του 1982 στα Τρίκαλα. Είναι φιλόλογος, απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εκλέχθηκε στη Βουλή των Ελλήνων για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας την περιφέρεια Τρικάλων. Επανεξελέγη βουλευτής τόσο τον Ιανουάριο, όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ασχολείται ενεργά με την εκπαίδευση, με τα θέματα νεολαίας και αθλητισμού καθώς και με την προώθηση του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας. Στον τομέα των δραστηριοτήτων της εντάσσονται επίσης οι ευρωπαϊκές υποθέσεις και τα ζητήματα διεθνούς αμυντικής διπλωματίας. Αντιπροσωπεύει την νέα γενιά επιστημόνων που μάχεται για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και συντάσσεται με τα αιτήματα για πρόοδο, ειρήνη, αξιοκρατία και δημοκρατικές ελευθερίες.

 

 

Τέμπη, υποκλοπές, αναφορές για απόπειρες χρηματισμού δικαστικών, ιδιωτικοποίηση του νερού, ακρίβεια… βρισκόμαστε σε τέλμα;

Μ’ αυτή την πολιτική, ναι. Αν συνεχίσουμε έτσι, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η χώρα μας δεν μπορεί να πάει μπροστά. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, το λέει καθημερινά η πραγματικότητα, αυτό που βιώνουν οι πολίτες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, η νέα γενιά. Αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη της μεταπολίτευσης. Κερασάκι στην τούρτα, κατά την άποψή μου, το έγκλημα των Τεμπών. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Συσσωρευμένα προβλήματα γκρέμισαν όλο το αφήγημα της κυβέρνησης. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, πέρα από το ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια δημοκρατική αναγέννηση και πολιτική αλλαγή.

 

Βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής μάχης, απομένουν περίπου 40 ημέρες για τις κάλπες και οι υποψήφιοι έχουν ξεχυθεί στην αρένα. Ποια η επαφή σας με τους πολίτες, τι κλίμα επικρατεί;

Υπάρχει μια βουβή οργή, μια βουβή αγανάκτηση, η οποία φαίνεται ότι θα γίνει ρεύμα ανατροπής στις 21 Μάη. Είναι νωρίς ακόμη, το κλίμα δεν έχει πολωθεί, βρισκόμαστε και σε εορταστική διάθεση. Η καθημερινότητα των πολιτών, όμως, είναι τόσο δύσκολη. Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις, όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά, το κλίμα στην αγορά, η ψυχολογία… έχω την αίσθηση ότι θα εκφραστούν και στην κάλπη. Δεν είναι πράγματα τα οποία εμείς φανταζόμαστε. Είναι ζητήματα που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα στη ζωή τους. Έχει εξανεμιστεί το εισόδημα. Ο πληθωρισμός έχει εξαϋλώσει τον μισθό. Οι συντάξεις βρίσκονται στα τάρταρα. Δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση ενίσχυσης, ούτε του εισοδήματος, αλλά ούτε της μικρομεσαίας επιχείρησης και είναι κακοί οιωνοί, όπως καταλαβαίνετε, για την επόμενη μέρα.

 

 

Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει δυνατότητα για αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόταν μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Για εμάς είναι προτεραιότητα, ζήτημα αρχής, από όταν ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Θεωρούμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, χρεοκόπησαν τις χώρες τους. Έχουμε αποφασίσει ότι και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξουμε τις προγραμματικές συγκλίσεις και τις συνεργασίες. Αυτή είναι η δημοκρατία μας. Τώρα, αναφορικά με τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης, προς το παρόν, δύσκολα ένα κόμμα μπορεί να αγγίξει την αυτοδυναμία. Γι’ αυτό, κατά την άποψή μου, είναι ουτοπικό αυτό που δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επιδιώκει, θέλει και ζητάει αυτοδύναμη κυβέρνηση, για πολλούς λόγους. Πρώτον, ο ίδιος δεν έχει πλέον το πολιτικό κεφάλαιο. Είναι βουτηγμένος στη διαφθορά, στη διαπλοκή και στην αντιδημοκρατική εκτροπή. Δεύτερον, η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των πολιτών. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι πρώτο κόμμα. Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί.

 

Ποιος ο στόχος σας σε μια ενδεχόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας; Ποια τα πρώτα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ;

Την Κυριακή, στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα πρώτα νομοσχέδια για τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης. Αντικατοπτρίζουν ακριβώς τις ανάγκες της κοινωνίας αυτή τη στιγμή. Είναι ένα τρίπτυχο. Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρέους. Αυτά είναι τρία ζητήματα που αποτελούν τη βάση για τη σύγκλιση των προγραμματικών συνεργασιών που επιδιώκουμε. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να αλλάξει ρότα τόσο η χώρα, όσο και η οικονομία. Έχουμε μια δέσμη άμεσων μέτρων που αφορούν τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες, τους μισθωτούς, τους εργαζόμενους. Έχουμε δεσμευτεί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτος, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και όσο δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, αφορολόγητο στις για 10.000 ευρώ. Έχουμε ολόκληρο πλαίσιο για το πώς θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη. Υπάρχει, δηλαδή, μια δέσμη μέτρων, η οποία αποτελεί, και την βάση πάνω στην οποία εμείς θα ζητήσουμε τη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις.

 

 

Η τοπική κοινωνία έχει δεχθεί αφόρητες πιέσεις, κύμα ακρίβειας, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός και νωρίτερα η πανδημία. Πώς θα στηρίξετε τόσο τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της τοπικής οικονομίας;

Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Η κυβέρνηση είχε όλες τις προϋποθέσεις να ξεδιπλώσει την πολιτική της και να εφαρμόσει φιλολαϊκά μέτρα. Δεν το έκανε και ήταν προσωπική της επιλογή. Βρήκε μία χώρα με ρυθμισμένο χρέος, που είχε βγει από τα μνημόνια και 37 δισεκατομμύρια αποθεματικό. Επέλεξε να λειτουργήσει μεροληπτικά υπέρ των λίγων συμφερόντων και αυτό το βλέπουμε καθαρά στην αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας. Δεν έχει ακόμη φορολογήσει, όπως θα έπρεπε, τα υπερκέρδη τους. Ακόμη και δύο μήνες πριν τις εκλογές κάνουν πράξη αυτό που είπε ο πρωθυπουργός από το 2018, την ιδιωτικοποίηση του νερού. Θέλει μια ρυθμιστική αρχή και έναν στρατηγικό επενδυτή. Αυτό έκανε ακόμη και στις τελευταίες μέρες της λειτουργίας του Εθνικού Κοινοβουλίου. Αυτή είναι η αντίληψή της. Εδώ συγκρούονται δύο κόσμοι, δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες, δύο διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες. Στις εκλογές ο κόσμος θα συγκρίνει πολιτικές, προγράμματα και προοπτική.

 

Έχουμε ένα διεθνές brand name. Βρισκόμαστε κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, με θέα που κόβει την ανάσα. Υπάρχει δυνατότητα και, ίσως, κάποιο σχέδιο για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη; Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε και περισσότερο τους επισκέπτες στην περιοχή μας;

Πρέπει. Η περιοχή μας, και όχι μόνο, χρειάζεται μια τουριστική αναγέννηση, μια αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Θα πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε τι τουρισμό θέλουμε στη χώρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε στρατηγικό μοντέλο. Δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αν δεν συνδέσουμε το τουριστικό προϊόν με τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τότε αυτό είναι αδιέξοδο. Χρειάζονται πολλά που πρέπει να γίνουν. Αυτό που, κατά την άποψή μου, προέχει είναι η οργάνωση και η συζήτηση με όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού, από τους επαγγελματίες του τουρισμού, μέχρι τους δήμους. Να δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε μια αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Αυτό είναι το Α και το Ω. Δεν υπάρχει ένα μοντέλο πάνω στο οποίο βαδίζουμε. Συνολικά στη χώρα υπάρχει ένας τουρισμός σε αυτόματο πιλότο. Ξέρουμε ότι έχουμε ωραίες θάλασσες, τα Μετέωρα, την Ακρόπολη… άρα και πως ο κόσμος θα έρθει και δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Η κυβέρνηση έχει απορρυθμίσει οποιουδήποτε φορέα ρυθμίζει τέτοια ζητήματα. Διάβαζα, σήμερα, ότι μόλις τώρα υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό με κατώτατο μισθό, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν. Γι’ αυτό και πλέον οι εργαζόμενοι δεν επιλέγουν να τον τουρισμό. Αυτό που είχε πει πολύ γραφικά ο πρωθυπουργός, ότι θα έρθει σαν οδοστρωτήρας και θα λύσει τα πάντα. Αυτό ακριβώς έκανε στον τουρισμό. Ένας οδοστρωτήρας που διέλυσε τα πάντα.

 


Και για να κλείσουμε σε ένα πιο χαλαρό κλίμα. Τελικά θα έρθετε με φόρα;

Ναι. Θα έρθουμε με φόρα. Δεν το επιδιώκουμε μόνο εμείς αυτό, το επιδιώκει η ίδια η κοινωνία, ο λαός. Επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει μία «κάθαρση», σε όλους τους τομείς. Δεν είναι αστεία τα γεγονότα που βιώνουμε. Ούτε το ζήτημα των υποκλοπών, ούτε το ζήτημα της δημοκρατικής εκτροπής, ούτε το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων και των σκανδάλων που ταλανίζουν την κυβέρνηση. Σίγουρα δεν αποτελεί θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μη στηρίξει τους συνανθρώπους μας και κατάφερε η χώρα μας να κατέχει αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, για την πανδημία, την οικονομία, την δημοκρατία, την ελευθερία του τύπου.

 

συνέντευξη στον Αντώνη Γεωργίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr