Παναγιώτα Δριτσέλη: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια
Συζητήθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ένα νομοσχέδιο ορόσημο για την μεταμνημονιακή εποχή. Ένα νομοσχέδιο που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην οικονομία, ένα νομοσχέδιο που ελαφρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, και ανακουφίζει την πολύπαθη μεσαία τάξη, η οποία έχει πληγεί τόσο πολύ από τα μνημόνια. Η γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θεσμοθετήθηκε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που ισχυρίζονταν ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν θα διαφέρει σε τίποτα με εκείνη των μνημονίων. Με το νομοσχέδιο αυτό, αλλά και με όλα τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα, ξεκινάει η διαδικασία αποκατάστασης των μνημονιακών πληγών, με την ασφάλεια ότι πλέον τα δημόσια οικονομικά μπορούν να στηρίξουν βαθιές ελαφρύνσεις, στην κατεύθυνση της ώθησης της ανάπτυξης και της δίκαιης ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Το ασφαλιστικό σύστημα σήμερα είναι ισχυρό, εύρωστο, έχοντας εξαλείψει τα ελλείμματα, έχοντας καταστήσει αχρείαστες οποιεσδήποτε περικοπές στις συντάξεις. Αυτή ακριβώς η εικόνα είναι και η καλύτερη απάντηση στην Νέα Δημοκρατία, η οποία κινδυνολογούσε διαρκώς σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Εάν σε αυτή την εικόνα ανασύνταξης του κοινωνικού πυλώνα της χώρας προστεθεί και η ευρεία αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά και ο σχεδιασμός για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε θα μπορέσει κανείς να αντιληφθεί την πλήρη εικόνα, η οποία δεν είναι άλλη από την εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και η επαναφορά κεκτημένων, τα οποία είχαν κλονιστεί σημαντικά από τα μνημόνια.
Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές, έτσι όπως διαμορφώνονται, θωρακίζουν τα εισοδήματα και των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων και των αγροτών. Οι νέες χαμηλές εισφορές, των 74 ευρώ για την κύρια σύνταξη για τους αγρότες, των 54 ευρώ για τους νέους επιστήμονες, η ουσιαστική μείωση στις εισφορές για την επικούρηση και το εφάπαξ, αλλά και η διατήρηση της κατώτατης εισφοράς για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην οικονομία, πιο φιλικό για την επιχειρηματικότητα και πιο δίκαιο για το σύνολο του εργαζόμενου κόσμου. Με αυτές τις ρυθμίσεις, το 90% σχεδόν των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας πληρώνει χαμηλότερες εισφορές, συγκριτικά με το παλιό σύστημα, που τόσο αναπολεί η Νέα Δημοκρατία, σύστημα με το οποίο ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ένα μικρό κατάστημα και με χαμηλά εισοδήματα, έφτανε να πληρώνει πάνω από 400 ευρώ το μήνα.
Ιδιαίτερα σε σχέση με τον αγροτικό κόσμο όμως, καλό θα ήταν να υπενθυμίζουμε σε ορισμένους που κινδυνολογούσαν για τα αγροτικά εισοδήματα, για τον βιοπορισμό της αγροτική οικογένειας, αλλά και για τα καφενεία του χωριού, ή τα μικρά καταστήματα τα οποία επιτελούν και κοινωνικό έργο εκτός από επιχειρηματική δραστηριότητα, ότι με τις μειώσεις στις εισφορές που επιφέρει το νομοσχέδιο και στις κατώτατες κλίμακες, αλλά και στα μεγαλύτερα εισοδήματα, η αγροτική οικονομία μπορεί να ξεκινήσει μία νέα δυναμική πορεία ανάπτυξης, σε ισχυρή πλέον βάση. Εάν σε αυτό το πλαίσιο προστεθεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και των φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι στην ελληνική περιφέρεια το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει. Η αλλαγή αυτή είναι μόνιμη, είναι σταθερή και μπορεί πλέον ο αγροτικός κόσμος να επενδύσει στην παραγωγή, να αναπτύξει πλατφόρμες συνεργασίας και συνέργειες κλίμακας και να προχωρήσει πλέον σε μία ευρεία αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει η αγροτική οικονομία της χώρας μας.
Και σε σχέση όμως με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως σε ότι αφορά την ενίσχυση των νέων επιστημόνων, του τμήματος εκείνου της νέας γενιάς που σε μεγάλο βαθμό αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να εργαστεί στο αντικείμενο των σπουδών της, το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται. Η μείωση των εισφορών για τους νέους επιστήμονες δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, έχει και μία ευρύτερη εθνική. Οι νέοι γιατροί, οι νέοι μηχανικοί, οι νέοι επιστήμονες στο σύνολό τους, βλέπουν μία πρώτη δέσμευση να γίνεται πράξη. Μία πιο φιλική οικονομική πολιτική για τα παιδιά αυτά αρχίζει επιτέλους να εφαρμόζεται και σε συνδυασμό και με άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις, θα μπορέσουμε να δούμε επιτέλους κάποια από τα παιδιά αυτά να επιστρέφουν για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα και κάποια άλλα να βγαίνουν από το τούνελ της ανεργίας για να δουλέψουν στον τομέα των σπουδών τους.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία μιλούσε για κινήματα της γραβάτας και στήριζε ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις, σήμερα θα πρέπει να αισθάνεται τουλάχιστον άβολα. Κι ακόμα πιο άβολα αναμένεται να αισθανθεί και στην συζήτηση του προϋπολογισμού, με ακέραιες τις συντάξεις, με το σύνολο των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με το γενναίο υπερπλεόνασμα που διανεμηθεί και φέτος στους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και με τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν για την συνολική ενίσχυση των εισοδημάτων και την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών στην περιουσία των πολιτών.
Παναγιώτα Δριτσέλη
Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ