Παναγιώτα Δριτσέλη : Για την αριστερά δεν υπάρχουν ελίτ στον αθλητισμό
Τοποθέτηση Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού “Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και άλλες διατάξεις”. Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. 27.2.2019
Πέρνοντας το νήμα κι εγώ από τον συνάδελφο τον Πέτρο τον Κωνσταντινέα δεν γίνεται να μην επισημάνω το γεγονός ότι, για μια ακόμη φορά η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει την οδό της αντιπαραγωγικής, τελείως, αντιπολίτευσης, όσον αφορά το πεδίο του αθλητισμού. Νομίζω ότι μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης και αρκετές νομοθετικές παρεμβάσεις για τον χώρο του αθλητισμού, κάποια στιγμή η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε, πέρα από γενικές και αόριστες θέσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν στον αθλητισμό και τις παθογένειες που ταλανίζουν, προφανώς, το χώρο, θα έπρεπε κάποια στιγμή να πει και συγκεκριμένα πως θεωρεί ότι θα πρέπει τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπιστούν. Αντί αυτού, κάθε φορά ακούμε μια μονότονη κριτική χωρίς άκρη, μέση και τέλος, παρά μόνο παρουσιάζοντας αποσπασματικά κάποια από τα άρθρα, τα δεκάδες άρθρα που περιέχει αυτό το νομοσχέδιο, χωρίς να λέει ποια ακριβώς θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα για τον αθλητισμό στη χώρα.
Είναι γεγονός τώρα πια ότι, το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας που δεν είναι φυσικά μόνο στο χώρο του αθλητισμού, αλλά αντιμετωπίζει γενικότερα μία ένδεια σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα πια είναι ξεκάθαρο σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ότι υπάρχουν δύο κοσμοθεωρίες σε όλα τα πεδία, στα οποία αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπήρχαν και είναι εμφανές και πρακτικά πια, τι έκανε αυτή η κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια και στο χώρο του αθλητισμού και τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2015, τα προηγούμενα τουλάχιστον 20 χρόνια, για να μην πω παραπάνω.
Το νομοσχέδιο αυτό, για εμάς, αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι σε ένα παζλ, το οποίο έχει αρχίσει να δημιουργείται ήδη από το 2015 για περισσότερη προοδευτική ανασυγκρότηση στο χώρο του αθλητισμού. Ένα νομοσχέδιο που βασίζεται σε τρεις πολιτικούς πυλώνες που μετουσιώνουν το προοδευτικό όραμα για τον αθλητισμό σε πράξη. Εκδημοκρατισμός, κάθαρση, δικαιώματα των αθλητών. Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο εδραιώνονται τομές, όπως είναι η αναβάθμιση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η απλή αναλογική στην αντιπροσώπευση στις αθλητικές οργανώσεις, στα σωματεία, στις ομοσπονδίες και η ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των αθλητών, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες. Αυτοί ακριβώς είναι και οι άξονες του νομοσχεδίου που μετουσιώνουν τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε εφαρμοσμένη πολιτική.
Με το νομοσχέδιο αυτό ο επαγγελματικός αθλητισμός αποκτά μία ανεξάρτητη δομή, ισχυρή, η οποία μπορεί να ελέγχει τις χρηματοροές του, να διασφαλίζει τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των αθλητικών ανωνύμων εταιριών και να εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος, με τρόπο που θα προάγει το παιχνίδι, το θέαμα και τις αξίες του αθλητισμού. Με την αρωγή κι άλλων ανεξάρτητων αρχών, όπως είναι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσια Διοίκησης, το νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού μπορεί να επιτελέσει το ελεγκτικό του ρόλο, στην κατεύθυνση που εδώ και δεκαετίες παραμένει ζητούμενο. Στη δημιουργία δηλαδή ενός πλαισίου επαγγελματικού αθλητισμού που δεν θα αφήνει περιθώρια χειραγώγησης, που δεν θα αντιμετωπίζει τους αθλητές ως αναλώσιμη ύλη, που δεν θα στήνει παράγκες και που δεν θα παράγει χρέη και θα αθετεί οικονομικές υποχρεώσεις.
Την ίδια στιγμή, με το νομοσχέδιο αυτό θωρακίζεται το κύτταρο του αθλητισμού, τη βάση του, το ίδιο δηλαδή το αθλητικό σωματείο. Η απλή αναλογική για τις αρχαιρεσίες στα αθλητικά σωματεία αποτελεί μεγάλη τομή, η οποία συμπληρώνεται από την θέσπιση μέτρων ισότητας στην αντιπροσώπευση σε αυτά. Η ποσόστωση φύλου στη διοίκηση των αθλητικών οργανώσεων αποτελεί βαθιά τομή, η οποία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογίσει κανείς και την εισαγωγή των θητειών στα στελέχη της διοίκησης του αθλητισμού. Με τα μέτρα αυτά δίνεται η δυνατότητα στην αθλητική κοινωνία να χειραφετηθεί από υποσύνολα που την εξουσίαζαν τόσα χρόνια, από παράλληλα συστήματα εξουσίας που καταπίεζαν την αθλητική οικογένεια. Για την αριστερά δεν υπάρχουν ελίτ στον αθλητισμό, η οργάνωσή του θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δημοκρατική, πιο συμμετοχική κι οριζόντια γίνεται και τα μέτρα αυτά είναι ακριβώς εκείνα που ενοχλούν κατεστημένες νοοτροπίες, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες της συντήρησης που στηρίζουν την ακινησία, την αδιαφάνεια, τις αγκυλώσεις. Με το νομοσχέδιο αυτό τελειώνουν τα σωματεία σφραγίδες, τελειώνουν οι προσβλητικές χειραγωγήσεις αρχαιρεσιών σε ομοσπονδίες και σωματεία, τελειώνουν οι ενδιάμεσοι, οι παράγοντες, τα δεσμά δηλαδή που κρατάνε την βάση του αθλητισμού μακριά από τον πυρήνα των εξελίξεων.
Εκτός όμως από την εδραίωση της διαφάνειας και της δημοκρατίας στον αθλητισμό, με το νομοσχέδιο αυτό γίνονται σημαντικά βήματα για την θωράκιση των δικαιωμάτων των αθλητών, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι ανιθαγενείς. Οι αθλητές αυτοί, που πριν από την μάχη για την αθλητική διάκριση έδωσαν τη μάχη της επιβίωσής τους, μπορούν πλέον να συμμετέχουν απρόσκοπτα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της χώρας και να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμά τους για τη ζωή σε ολόκληρη την αθλητική κοινότητα. Έχουμε τέτοια παραδείγματα κι ίσως θα είχε ενδιαφέρον να φωνάξουμε κι αύριο στην ακρόαση των φορέων, κάποιο από αυτά τα παιδιά που κατάφεραν μέσα από τα hot spot ακόμα, να αναδείξουν την κοινωνικοποιητική δύναμη που έχει ο αθλητισμός και σήμερα να αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες της Ελλάδας.
Με το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζονται κι άλλα σημαντικά ζητήματα που σπάνε κατεστημένες νοοτροπίες και που δίνουν διεξόδους σε προβλήματα που χρονίζουν και που επί χρόνια κρύβονται κάτω από το χαλί. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ρυθμίσεις και για τα ασυσμβίβαστα μετόχων στοιχηματικών εταιριών και για την Φίλιππο Ένωση, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε αναλυτικά και στη συζήτηση επί των άρθρων.
Άρα λοιπόν διαφάνεια σε κάθε τομέα του αθλητισμού, δικλείδες ελέγχου, δημοκρατία και δικαιώματα είναι τα στοιχεία που θέλει να κομίσει η αριστερή διακυβέρνηση στον αθλητισμό και με το νομοσχέδιο αυτό και οι τέσσερις αυτοί στόχοι υπηρετούνται με συνέπεια.