Παναγιώτα Δριτσέλη – Ερώτηση για το χαράτσι της ΔΕΗ σε Καλαμπάκα και Τρίκαλα
Ερώτηση με θέμα τις κρυφές επιβαρύνσεις και τις υπέρογκες αυξήσεις στο νέο «χαράτσι» της ΔΕΗ σε πολλές περιοχές των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Παναγιώτα Δριτσέλη, Θανάσης Πετράκος και Ουζουνίδου Ευγενία.
Ερώτηση με θέμα τις κρυφές επιβαρύνσεις και τις υπέρογκες αυξήσεις στο νέο «χαράτσι» της ΔΕΗ σε πολλές περιοχές των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Παναγιώτα Δριτσέλη, Θανάσης Πετράκος και Ουζουνίδου Ευγενία.
Ερώτηση με θέμα τις κρυφές επιβαρύνσεις και τις υπέρογκες αυξήσεις στο νέο «χαράτσι» της ΔΕΗ σε πολλές περιοχές των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Παναγιώτα Δριτσέλη, Θανάσης Πετράκος και Ουζουνίδου Ευγενία.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν να καταργηθεί το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων», ενώ υπογραμμίζουν ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς :
• Οικονομικών
• Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
• Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
• Υποδομών, Μεταφορών& Δικτύων
Θέμα : «Κρυφές επιβαρύνσεις και υπέρογκες αυξήσεις στο νέο «χαράτσι» της ΔΕΗ για το 2013, σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα».
Το άδικο και αντισυνταγματικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) των ετών 2011 και 2012, γνωστό ως το χαράτσι της ΔΕΗ αντικαταστάθηκε από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013. Το ΕΕΤΑ παρόλο που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως «βελτιωμένο» καθώς υποτίθεται ότι μειώθηκε κατά 15%, στην πραγματικότητα είναι και αυτό ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ και ΑΔΙΚΟ και σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι αυξημένο έως και 100%, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του.
Συγκεκριμένα, το «χαράτσι», το οποίο εισπράττεται και για το 2013 από την ΔΕΗ σε πέντε δόσεις, με πρώτη δόση αυτή των λογαριασμών του Ιουλίου, υπολογίζεται σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4152/2013 με βάση «το εμβαδό της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και με βάση τα οποία υπολογίζεται κατά την 1η Μαΐου 2013 το τέλος ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α’ 62)».
Από το «χαράτσι» αυτό δεν εξαιρούνται ούτε τα εργολαβικά κτίσματα, ενώ σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζουν οι χρεώσεις στις περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ορεινές περιοχές της Καλαμπάκας και των Τρικάλων (παραδείγματος χάριν, στην ορεινή Αγναντιά Καλαμπάκας, με τον νέο τρόπο υπολογισμού οι κάτοικοι πληρώνουν 4 ευρώ/τμ, με την αύξηση να φτάνει το 33%). Στις περιοχές αυτές, ο υπολογισμός γίνεται με βάση την μέση τιμή ζώνης του δήμου ή της κοινότητας, όπως αυτή προκύπτει από τα αρχεία της οικείας Δ.Ο.Υ. Να σημειωθεί ότι πανελλαδικά το 30% περίπου των δημοτικών διαμερισμάτων δεν έχουν υπαχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, ενώ με την εξομοίωση των τιμών με τον μέσο όρο του δήμου όπου βρίσκεται το ακίνητο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα πληρώσουν αυξημένο φόρο, καθώς είτε με υπουργικές αποφάσεις είτε με αποφάσεις των δήμων πολλές περιοχές αύξησαν τον τελευταίο καιρό τις τιμές ζώνης.
Επειδή και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013 είναι ΑΔΙΚΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ και πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Επειδή πρέπει επιτέλους να σταματήσει η φοροεπιδρομή στα ακίνητα
Επειδή το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό
Επειδή το ΕΕΤΑ και η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ καταβαραθρώνει τη ρευστότητά της και χρησιμοποιείτε ως όχημα εξαναγκασμού και ιδιωτικοποίησή της.
Επειδή η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά με τις εντολές της τρόικας και την ανοχή της ΕΕ συνεχίζει με πλάγιους τρόπους να καταπατά την κοινοτική Οδηγία 2009/72, σχετικά με την καθολική υπηρεσία που γεννά σαφή υποχρέωση των κρατών-μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χωρίς διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενσωματώνοντας τέλη ακινήτων σε λογαριασμούς υπηρεσιών παροχής ρεύματος. Αυτό έχει ως συνέπεια την βάρβαρη ταλαιπωρία ευπαθών ομάδων καθότι αναγκάζονται να προβαίνουν σε μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών σε ΔΕΗ και Εφορία προκειμένου να πληρώσουν το ρεύμα που κατανάλωσαν ώστε να αποφύγουν την διακοπή του και στην συνέχεια να διακανονίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :
1. Θα καταργήσει άμεσα η κυβέρνηση το ΑΔΙΚΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) γνωστό ως το χαράτσι της ΔΕΗ;
2. Θα καταργήσει άμεσα τις προκλητικές αδικίες εις βάρος των φτωχών κατοίκων και υπέρ των μεγαλοϊδιοκτητών και μεγαλοεπιχειρηματιών;
3. Θα ακυρώσει άμεσα την καταβολή του Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) από τους άνεργους, τους φτωχούς καθώς και τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας;
4. Γιατί δεν εφαρμόζεται πλήρως η κοινοτική Οδηγία 2009/72; Γιατί η κυβέρνηση με πλάγιους τρόπους καταπατά τις Κοινοτικές Οδηγίες; Πότε θα διαχωριστεί πλήρως το ΕΕΤΑ από το λογαριασμό της ΔΕΗ και η ΔΕΗ θα σταματήσει εισπράττει χαράτσια πάνω στη ακίνητη περιουσία ;
5. Διατίθενται να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να απαλειφθούν όλες οι παράλογες χρεώσεις που επιβάλλονται από το νέο «χαράτσι»;
6. Προτίθενται να προβούν άμεσα σε ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δριτσέλη Παναγιώτα
Πετράκος Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία