Παναγιώτα Δριτσέλη – Ερώτηση για τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, σε σχέση με την βελτίωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές υπογραμμίζουν τα ακόλουθα:

0 353

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, σε σχέση με την βελτίωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές υπογραμμίζουν τα ακόλουθα:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, σε σχέση με την βελτίωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές υπογραμμίζουν τα ακόλουθα:

«Τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας αποτελούν, σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 3402/2005, «ευπαθή ομάδα ασθενών χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία». Το πλαίσιο θεσμικής προστασίας που αφορά τους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας περιορίζεται εντούτοις στην χορήγηση εξωιδρυματικού επιδόματος, όπως προβλέπεται από τον νόμο 3232/2004, (άρθρο 5, παράγραφος 1), μόνο όμως για εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι «πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει τετραπληγία παραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω».
Η περιοριστική αυτή νομοθετική προσέγγιση του ζητήματος αποκλείει από την κοινωνική προστασία όσους ασθενείς πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο, χωρίς να παρουσιάζουν προβλήματα τετραπληγίας ή παραπληγίας ή ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κατά την εξέταση δε των ασθενών από τις αντίστοιχες επιτροπές, το κριτήριο απόδοσης του ποσοστού αναπηρίας, που απαιτείται για την χορήγηση εξωιδρυματικού επιδόματος και για την πλήρη κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης της νόσου, είναι ουσιαστικά το αν ο ασθενής παρουσιάζει τα κινητικά προβλήματα που περιγράφονται στον ν.3232/2004, αποκλείοντας έτσι όλους τους υπόλοιπους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν τα εν λόγω συμπτώματα.

Επειδή οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας
Επειδή είναι απαράδεκτη η περιοριστική ερμηνεία του ν. 3232/2004, η οποία αποκλείει ένα πολύ μεγάλο μέρος ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας από την πλήρη προνοιακή κάλυψη των τεράστιων αναγκών τους

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

– Προτίθενται να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπει το άρθρο 24 του νόμου 3402/2005, ώστε να δημιουργηθεί άμεσα ένα επαρκές πλαίσιο προνοιακής προστασίας των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας;

– Σκοπεύουν να προβούν άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη και πλήρη δωρεάν περίθαλψη και την πρόνοια και όσοι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν παρουσιάζουν προβλήματα τετραπληγίας, παραπληγίας ή κινητικής αναπηρίας?»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr