Παγώνουν και πάλι τα έργα στον Αχελώο

Την προσωρινή αναστολή των έργων για την εκτροπή του Αχελώου, σε αντίθεση με τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λάρισας και Μαγνησίας, των Δήμων και Κοινοτήτων των Νομών Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας και της ΔΕΗ, διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

0 312

Την προσωρινή αναστολή των έργων για την εκτροπή του Αχελώου, σε αντίθεση με τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λάρισας και Μαγνησίας, των Δήμων και Κοινοτήτων των Νομών Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας και της ΔΕΗ, διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Την προσωρινή αναστολή των έργων για την εκτροπή του Αχελώου, σε αντίθεση με τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λάρισας και Μαγνησίας, των Δήμων και Κοινοτήτων των Νομών Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας και της ΔΕΗ, διέταξε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για ένα ακόμη «επεισόδιο» στη δικαστική περιπέτεια του έργου, το οποίο, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις περί αναστολής των εργασιών, έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο η WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι ακόμη και σ΄ αυτό το στάδιο, αν συνεχιστούν τα έργα, θα αφανιστούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, καθώς και ο οικισμός της Νεοχώρας Τρικάλων. Η οικολογική οργάνωση υπογραμμίζει μάλιστα ότι το έργο θα προκαλέσει αλλοιώσεις στο μνημείο του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων και στη νότια πλευρά της Πίνδου, ενώ θα πλήξει την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης άλλωστε, η WWF- Ελλάς επεσήμανε ότι οι εργασίες για την εκτροπή ποτέ δεν διακόπηκαν πραγματικά, παρά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί πλέον του 40% του όλου έργου. Τις αιτιάσεις της οργάνωσης συμμερίστηκε η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, διατάσσοντας τη διακοπή των εργασιών αυτή τη χρονική στιγμή, κατά την οποία μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής παραμένει ανεκτέλεστο, ώστε να προληφθεί περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας.

Το ΣτΕ, εκτός της άμεσης διακοπής των εργασιών, διέταξε παράλληλα και τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας με έγγραφό του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των έργων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση αναστολής των εργασιών. Αντίθετα, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε τηρήσει στάση ουδετερότητας, αποδεχόμενη εκ προοιμίου την απόφαση του δικαστηρίου, όποια και αν είναι.

 

Τα Νέα

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr