Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας – Πρόταση κατασκευής μονοπατιών στα Μετέωρα
Τα Μετέωρα με το ιδιάζον πέτρωμά τους (κροκαλοπαγές, ψαμμιτικό), εκτός από χώρος επισκεπτών θρησκευτικού τουρισμού, είναι παράλληλα και χώρος στον οποίο δραστηριοποιούνται και ορειβάτες ή κατά περίσταση πεζοπόροι.
Τα Μετέωρα με το ιδιάζον πέτρωμά τους (κροκαλοπαγές, ψαμμιτικό), εκτός από χώρος επισκεπτών θρησκευτικού τουρισμού, είναι παράλληλα και χώρος στον οποίο δραστηριοποιούνται και ορειβάτες ή κατά περίσταση πεζοπόροι.
Τα Μετέωρα με το ιδιάζον πέτρωμά τους (κροκαλοπαγές, ψαμμιτικό), εκτός από χώρος επισκεπτών θρησκευτικού τουρισμού, είναι παράλληλα και χώρος στον οποίο δραστηριοποιούνται και ορειβάτες ή κατά περίσταση πεζοπόροι.
Οι επισκέπτες αυτοί, στην πλειονότητά τους είναι ήδη ενεργοί σε παρόμοιες δραστηριότητες, στον τόπο τους και αναζητούν παρόμοιες συνθήκες άνεσης και ασφάλειας στις περιοχές τις οποίες επισκέπτονται.
Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η δημιουργία, ενός δικτύου μονοπατιών με αφετηρίες την Καλαμπάκα και το Καστράκι. Προορισμός θα είναι οι Μονές.
Θα πρέπει να επιτυγχάνεται η σύνδεση των δύο οικισμών.
Πρέπει να γίνει επίσης διάνοιξη μονοπατιών γύρω από τους πύργους. Παράλληλα πρέπει να γίνει η σηματοδότηση και χαρτογράφηση τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα μονοπάτια, να γίνουν ένα ερέθισμα για τη περαιτέρω διαμονή των επισκεπτών, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να πεζοπορούν ευχάριστα και με ασφάλεια στο χώρο.
Τρεις βασικές ενέργειες πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να έχουμε λειτουργικά και ασφαλή μονοπάτια:
- Διάνοιξη
- Σηματοδότηση
- Χαρτογράφηση
Στα μονοπάτια θα πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις. Στα δύσκολα σημεία να τοποθετηθούν παλιές ξύλινες τραβέρσες από τον ΟΣΕ (ή παρόμοιες κατασκευές), για να γίνουν σκαλοπάτια ραμποειδούς μορφής και όχι τσιμεντάρισμα, να τοποθετηθούν ταμπέλες σηματοδότησης κ.λ.π.
Το εύρος των μονοπατιών θεωρούμε ότι πρέπει να είναι έως περίπου 1 μ. και 20 εκ., έτσι ώστε δύο αντιθέτως κινούμενα άτομα να πεζοπορούν με άνεση. Το δε μήκος κάθε σκαλοπατιού μέχρι 1μ. και 50εκ. (σε σημεία). Ύψος σκαλοπατιού 15 cm και πλάτος 15 έως 20 cm.
Στην αρχή κάθε μονοπατιού να υπάρχει χάρτης του δικτύου με χαρακτηριστική ένδειξη «Εδώ είστε», δίγλωσσος τουλάχιστον (Ελληνικά, Αγγλικά),που θα πληροφορεί για τις ώρες πορείας, τις δυνατότητες του κάθε μονοπατιού, επικινδυνότητα, δυσκολία κ.α.
Τα μονοπάτια προτείνεται να σηματοδοτηθούν και χαρτογραφηθούν με χρώματα.
Π.χ. Το μονοπάτι από Καστράκι -> Αγ.Πνέυμα ->Ι.Μ.Βαρλαάμ -> Ι.Μ.Μεταμορφώσης να έχει κίτρινο χρώμα,
Το μονοπάτι από Καλαμπάκα -> Αδράχτι -> Καστράκι, να έχει πράσινο χρώμα κ.λ.π.
Για τη σηματοδότηση των μονοπατιών, προτείνεται να χρησιμοποιηθούν ομοιόμορφες ταμπέλες, όπου επάνω θα υπάρχει το χρώμα του μονοπατιού.
Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικό χάρτη και περιγραφή με τα προτεινόμενα μονοπάτια.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, ότι αυτά είναι μέρος μόνο, των μονοπατιών που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και πλήρες δίκτυο.
Υπόδειγμα σκαλοπατιών σε μορφή ράμπας, κατασκευασμένα, με παλιές τραβέρσες σιδηροδρομικών γραμμών στο Καστράκι
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Στα μονοπάτια που ήδη υπάρχουν, αλλά και σε αυτά που θα κατασκευαστούν, θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, καθώς και σηματοδοτήσεις όπως και χαρτογράφηση τους.
Η παρούσα πρόταση είναι μια γενική ιδέα, με τις βασικές πληροφορίες
για την ανακατασκευή (τα μονοπάτια προϋπήρχαν και εξυπηρετούσαν βασικές ανάγκες των κατοίκων της Καλαμπάκας και του Καστρακίου) μερικών μόνο μονοπατιών.
Περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τις απαραίτητες εργασίες κάθε μονοπατιού, θα δίνονται χωριστά.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ:
- Βραχομονοπάτι της Μεγάλης Αγιάς (Τύπου Via Ferrata). Από το Αδράχτι μέχρι το λιβάδι 30μ. κάτω από την κύρια κορυφή, με μικρό παρακλάδι που θα βγάζει στο σταυρό που υπάρχει στον λαιμό μεταξύ των δύο κορυφών.
- Μονοπάτι από την Καλαμπάκα ανάμεσα στους βράχους Πάντοβα και Αγιάς, συνέχεια στη βάση του βράχου Πιξάρι κάτω από τις σκήτες, πέριξ αυτού, μέχρι την εκκλησία της Παναγίας άνωθεν του παλαιού οικισμού του Καστρακίου. Από εκεί συνέχεια μέχρι τον βράχο του Αδραχτιού (Ρόκα). Από εδώ:
α) Ένα παρακλάδι συνεχίζει ανάμεσα στους βράχους Μόδι και Διόνυσος μέχρι το μονοπάτι της Αγ. Τριάδας και ένωση με αυτό.
β) Δεύτερο παρακλάδι να συνεχίζει ανάμεσα στους βράχους Άλλυσο και Αγιά μέχρι την Παλιά εκκλησία Καλαμπάκας.
Μονοπάτι ανάμεσα στους πύργους Πάντοβα-Αμπάρια από το σταυρό μέχρι την εκκλησία της Παναγίας.
- Μονοπάτι από την Πλ. Καστρακίου κάτω από τον Αγ. Γεώργιο Μαντηλά, μέχρι το υδραγωγείο. Από εκεί στην, Βορειοδυτική – Βόρεια πλευρά του Φύλακα του Αγ. Πνεύματος. Συνέχεια Βορείως των βράχων Αγ. Πνεύμα (παρακλάδι στη σπηλιά), Κουμαριές, Παλιοκρανιές, Τοίχο Α, Τοίχο Γ, Τοίχο Δ με έξοδο στο πέταλο του δρόμου κάτω από την Ι.Μ. Ρουσσάνου. Συνέχεια στην περιοχή Καστανιές, ανάμεσα στους βράχους Μικρά Τείχη και Πύργος Αγ. Ταξιαρχών και ολοκλήρωση στο μέσο περίπου του μονοπατιού της Αγ. Τριάδας.
- Μονοπάτι από την Πλ.Καστρακίου στο υπόλοιπο του βράχου Αγ. Πνεύματος μέχρι τη σκήτη και ένωσή του με το προηγούμενο μονοπάτι.
- Μονοπάτι από το Αδράχτι ανάμεσα στους πύργους Σουρλωτής και Μοδίου, συνέχεια ανάμεσα στον Πύργο Μετεώρων – Τοίχο Α και σύνδεσή του με το έτερο μονοπάτι.
- Από το parκing έμπροσθεν της πέτρας του Δανιήλ στη διασταύρωση του δρόμου Βαρλαάμ – Μεγάλου Μετεώρου, μέσα και κάτω στην μέχρι τον Πύργο της Γατοκλησιάς, στο μέσο της κοιλάδας και από εκεί έξοδος στον δρόμο.
- Μονοπάτι από το έτερο μονοπάτι ανάμεσα στους πύργους Α-Γ και Β-Γ, μέχρι το πλάτωμα κάτω από τον τοίχο του Μοδίου.
- Μονοπάτι από το “Πλάι¨ εγγύς των πύργων Αγιάς, Πάντοβα, Αμπάρια και έξοδο στο σταυρό ανάμεσα Καλαμπάκα Καστράκι.
Παρακλάδι Νοτίως μέχρι τη Μικρή Αγια.
Μονοπάτι από το Καστράκι πάνω από τη μικρή Ντούπιανη στην Κρένει Πέτρα και από εκεί εγγύς όλων των πύργων μέχρι το άγαλμα Βλαχάβα. Από εκεί συνέχεια μέχρι το Μ. ΜετΈωρο και ένωσή του με το έτερο μονοπάτι.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή επεξήγηση.
Για την Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας
Ο Πρόεδρος ΨΑΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Ο Γενικός Γραμματέας ΛΙΩΛΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
{jcomments off}