Όλη η αλήθεια για την πραγματική στήριξη του Επιμελητηρίου στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Daniel

0 86

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Τρικάλων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις πληγείσες επιχειρήσεις, προς απάντηση σε ψευδή δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ περί μη ανάληψης πρωτοβουλιών και προς αποκατάσταση της αλήθειας, η οποία επιχειρήθηκε συστηματικά να διαστρεβλωθεί για να ενταχθεί σε ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα ενόψει την επιμελητηριακών εκλογών, έχει χρέος να ενημερώσει αναλυτικά για μια σειρά ενεργειών στις οποίες προέβη υπέρ των πληγεισών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία Daniel.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία «DANIEL» που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και ζημιές σε υποδομές, οικίες και επιχειρήσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Τρικάλων και ειδικότερα ο πρόεδρος κ. Γιαγιάκος Βασίλης και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, από την πρώτη ημέρα βρέθηκε δίπλα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στην προσπάθεια αντιμετώπισης μιας πρωτόγνωρης καταστροφής.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο Επιμελητήριο Τρικάλων, με παραγωγικούς φορείς, εκπροσώπους σωματείων και επιχειρήσεις παρουσία του τ. Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα, ζητώντας τη μέριμνα της πολιτείας για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης από τις καταστροφικές πλημμύρες που ακόμη βρίσκονταν σε εξέλιξη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν ελήφθη μέρες ή και βδομάδες μετά την καταστροφή αλλά την ώρα που τα νερά της πλημμύρας και οι λάσπες παρέμειναν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις των συμπολιτών μας, γεγονός που δείχνει τα άμεσα αντανακλαστικά του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου κι ενώ το καταστροφικό φαινόμενο βρισκόταν σε εξέλιξη, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Τρικάλων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά έκτακτη σύσκεψη για την άμεση διαχείριση της κατάστασης και των αναγκών που δημιουργήθηκαν στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο τ. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας Κων/νος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλος Χρήστος, ο τ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός Κων/νος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Μασούτης Ιωάννης, οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας. Τέθηκε επιτακτικά η άμεση ανάγκη κρατικής μέριμνας, καταγραφής των ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων προς τις επιχειρήσεις που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Τονίστηκε ακόμη, η αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο Τρικάλων ανέλαβε ενεργό ρόλο άμεσα με:

– την ολοήμερη λειτουργία γραφείου ενημέρωσης στο Επιμελητήριο Τρικάλων, για την άμεση πληροφόρηση των πληγέντων και υποστήριξη των επιχειρήσεων ως προς τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων και των αυτοψιών των επιτροπών Κρατικής Αρωγής

– επιτόπου επίσκεψη και παρουσία στις πληγείσες επιχειρήσεις

– τηλεφωνική επικοινωνία, συνεχείς ανακοινώσεις, δελτία τύπου

– συνεχείς παρεμβάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών στους αρμόδιους φορείς.

Στις 16 Σεπτεμβρίου τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας από κοινού κατέθεσαν αναλυτικό Υπόμνημα προς των πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία με δέσμη μέτρων για αποζημιώσεις, άμεση αποκατάσταση των ζημιών, στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας της περιοχής. Ακολούθησαν συνεχείς παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία για επιμέρους θέματα που αφορούσαν τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών από τις επιτροπές αυτοψίας αλλά και την επίλυση εξειδικευμένων προβλημάτων κλάδων και επιχειρήσεων εξαιτίας των καταστροφών σε επιχειρήσεις και υποδομές.

Μετά την κατάθεση των αιτήσεων αποζημιώσεων και την ολοκλήρωση των αυτοψιών στις επιχειρήσεις και δεδομένου ότι οι επιτροπές εξέτασης των φακέλων δεν προχωρούσαν με την δέουσα ταχύτητα (έλλειψη δικαιολογητικών, εξειδικευμένης γνώσης, ιδιαιτερότητες κ.α.) κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση του Επιμελητηρίου Τρικάλων για την υποβοήθηση του έργου αυτών.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλου, ορίστηκε εκπρόσωπος μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου να συμμετάσχει στην Επιτροπή Διαχείρισης Εργασιών Πολιτικής Προστασίας. Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Τρικάλων ήταν και είναι μέχρι και σήμερα, σε καθημερινή και συνεχή επαφή με τις επιτροπές εξέτασης των φακέλων αποζημιώσεων για την επίλυση οποιουδήποτε θέματος καθώς και σε επικοινωνία με τις πληγείσες επιχειρήσεις για την ορθή ολοκλήρωση των φακέλων προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτητα η καταβολή των αποζημιώσεων. Συμμετείχε σε συσκέψεις με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, μεταφέροντας αιτήματα επιχειρήσεων, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας να επιλυθούν προβλήματα που ανέκυπταν σχετικά με άδειες λειτουργίας  επιχειρήσεων, επιλεξιμότητα ζημιών σε εγκαταστάσεις και εμπορεύματα, κ.α.

Το Επιμελητήριο Τρικάλων διεκδίκησε και πέτυχε, πέραν των αποζημιώσεων για τις ζημιές, τη δημιουργία:

α. ειδικών σχημάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την απώλεια εισοδήματος από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και

β. πρόγραμμα «Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα των ανωτέρω ενεργειών για τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων, από τις πρώτες ημέρες, το Επιμελητήριο Τρικάλων απηύθυνε κάλεσμα σε όλη την επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης υπέρ των πληγέντων. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και μεγάλη από όλα τα επιμελητήρια. Οι μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν διανεμήθηκαν, με μέριμνα και συμμετοχή των μελών της διοίκησης και των στελεχών του Επιμελητηρίου καθώς και μέσω εθελοντικών οργανώσεων των Τρικάλων, στους πληγέντες όλων των περιοχών του νομού.  

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιαγιάκος μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ κ. Αγγελάκη επισκέφθηκαν τη Φαρκαδόνα όταν ακόμη δεν υπήρχε συλλογικότητα για τη διεκδίκηση των αυτονόητων στην περιοχή και ήταν αυτοί που προέτρεψαν τους επαγγελματίες της περιοχής να προβούν στην ίδρυση της συλλογικότητας η οποία κατέληξε στην ίδρυση της Κίνησης Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας, μέλη της οποίας δυστυχώς,(σκοπίμως;)  αγνοούν τα πραγματικά γεγονότα και τη συμβολή του Επιμελητηρίου Τρικάλων,  για λόγους που πρέπει τα ίδια να εξηγήσουν στην τοπική κοινωνία και πρωτίστως στους επαγγελματίες της περιοχής που ανοιχτά αναγνωρίζουν ότι χωρίς τη συμβολή του Επιμελητηρίου δεν θα είχαν προωθηθεί τα αιτήματά τους για αποζημιώσεις και δεν θα είχαν βρεθεί ουσιαστικά λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Ειδικότερα, ένα από αυτά τα προβλήματα, ήταν και το σοβαρό ζήτημα με τις άδειες λειτουργίας των πληγεισών επιχειρήσεων για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη επίλυσής του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιαγιάκος  μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και του τ. Υπουργού κ. Σκρέκα. Έτσι λοιπόν επιτεύχθηκε η επιτυχή κατάθεση των φακέλων προς αποζημίωση από τις επιχειρήσεις της Φαρκαδόνας και των άλλων πληγεισών περιοχών που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. 

Ακόμη και σήμερα με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές αλλά και να ορθοποδήσουν οι πληγείσες επιχειρήσεις και η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας και της Θεσσαλίας συνολικά, το Επιμελητήριο συνεχίζει τις παρεμβάσεις και τη δράση του προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρεμβάσεις οι οποίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο αυτοπροβολής για τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, ότι στόχος είναι πάντα η προώθηση των αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου και όχι ο περιττός θόρυβος ο οποίος μαζί με την παραχάραξη της αλήθειας δυστυχώς όπως αποδεικνύεται, αποτελούν εφαρμοσμένη προεκλογική τακτική και έρχονται να διχάσουν τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr