Οι Ευρωπαίοι ζητούν την Ελληνική υπηκοότητα

Εδώ και μερικούς μήνες στον ιστότοπο: jesuisgrec.blogspot.com εκατοντάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη, έχουν αιτηθεί της ελληνικής υπηκοότητας καταγγέλλοντας παράλληλα την «δικτατορία των αγορών» και την επιβολή μέτρων οικονομικής λιτότητας.
Σύνθημα όλων το «Είμαι και εγώ Έλληνας».

0 348

Εδώ και μερικούς μήνες στον ιστότοπο: jesuisgrec.blogspot.com εκατοντάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη, έχουν αιτηθεί της ελληνικής υπηκοότητας καταγγέλλοντας παράλληλα την «δικτατορία των αγορών» και την επιβολή μέτρων οικονομικής λιτότητας.
Σύνθημα όλων το «Είμαι και εγώ Έλληνας».

Εδώ και μερικούς μήνες στον ιστότοπο: jesuisgrec.blogspot.com εκατοντάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη, έχουν αιτηθεί της ελληνικής υπηκοότητας καταγγέλλοντας παράλληλα την «δικτατορία των αγορών» και την επιβολή μέτρων οικονομικής λιτότητας.
Σύνθημα όλων το «Είμαι και εγώ Έλληνας».

«Είμαστε και εμείς Έλληνες. Μαζί περνάμε κοινές δυσκολίες και συμπαραστεκόμαστε στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό», εξηγεί ο Λικ Ντουγιάρ, δάσκαλος στο επάγγελμα με καταγωγή από τη Νάντη της Γαλλίας.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ο κ. Ντουγιάρ άναψε την πρώτη σπίθα που γρήγορα μετατράπηκε σε ένα μικρό πλην ενθουσιώδες κίνημα συλλογής διαδικτυακών υπογραφών για την απόκτηση της Ελληνικής υπηκοότητας, ως ένδειξη συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους Έλληνες.

Η πρωτοβουλία ονομάστηκε: «Η έκκληση της Νάντης», αφού από αυτή την πόλη της Γαλλίας ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών με το σλόγκαν «Είμαι και εγώ Έλληνας».

Όλα φαίνεται πως άρχισαν από μία μακρά συζήτηση μεταξύ δύο φίλων το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου.

«Με τον γείτονα και φίλο μου Ζιλ Γκελγκόν μένουμε στην Νάντη με τις οικογένειές μας. Η πρωτοβουλία μας άρχισε στο όνομα ενός πολιτιστικού συλλόγου που ονομάζεται «Η Νάντη είναι μία γιορτή – Neuf».

Γράψαμε τα πρώτα κείμενα και αρχίσαμε να τα στέλνουμε σε φιλελληνικές οργανώσεις καθώς και στον παριζιάνικο Τύπο.

Ο δημοσιογράφος Ερβέ Κεμπφ αναπαρήγαγε την επιστολή μας και έτσι από τα τέλη Δεκεμβρίου είχαμε ήδη μαζευτεί 70 άτομα.

Τα υπόλοιπα τα διαβάζετε στο διαδίκτυο», εξηγεί ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου το ιστολόγιο με την πρωτοβουλία της Νάντης είχε δεχτεί συνολικά 77.005 επισκέψεις από την Ελλάδα, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία την Γερμανία, την Κύπρο, το Βέλγιο την
Ισπανία και τον Καναδά.

«Το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής που λαμβάνουμε θυμίζει λίγο ένα νέο μανιφέστο του Μάη του 1968. Πέρα από την υποστήριξη στους Έλληνες, η επιστολή υπενθυμίζει παράλληλα ότι δεν χρωστάει μόνο η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά ότι
υπάρχει και ένα χρέος της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, τόσο για τον πολιτισμό που έχει προσφέρει, όσο και τις κλασικές σπουδές, την παιδεία και την τέχνη της», εξηγεί ο Ακόλουθος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι που χειρίζεται την υπόθεση, Ευθύμης Αραβαντινός.

Αν και μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί στο Ελληνικό προξενείο μονάχα μία (1) αίτηση για απόκτηση Ελληνικής υπηκοότητας, παρόλα αυτά οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν περίπου 20 μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την ημέρα.

«Μπορεί να έχουμε λάβει έως και 450 αιτήματα τέτοιου είδους. Δεν είναι τόσο ο όγκος που μας εντυπωσιάζει, αλλά η πρωτοβουλία αυτή καθεαυτή. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα φιλελληνισμού», συμπληρώνει ο κ. Αραβαντινός.
 
Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Είμαστε και εμείς Έλληνες» εξηγούν ότι προσπάθησαν να βρουν πρακτικούς τρόπους να καταγγείλουν το σημερινό έλλειμμα Ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Κυρίως όμως, θέλησαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε μια οικονομική αδικία που συνοδεύεται από ένα πνεύμα ατίμωσης για τους Έλληνες. 

«Ήταν μία αυθόρμητη αντίδραση, μία συναισθηματική ανάγκη αλληλεγγύης δίπλα στους Έλληνες και απέναντι στην κρίση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με αυτόν τον τρόπο με την αξιοπρέπεια ενός λαού», εξηγεί ο δάσκαλος Ιστορίας και
Γεωγραφίας στην πόλη της Νάντης, Λ. Ντουγιάρ.

«Μετά από την πρώτη, αυθόρμητη αυτή αντίδραση έρχεται και ένα συναίσθημα ντροπής τού να είσαι σήμερα Γάλλος,
δεδομένης της συμπεριφοράς των Ν. Σαρκοζί και Α. Μέρκελ απέναντι στους Έλληνες.

Όπως η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τσεχοσλοβακία, πιστεύοντας ότι θα κατευνάστει τον Χίτλερ το 1938, έτσι και σήμερα το μόνο που κάνουμε είναι να καθυστερούμε προσωρινά την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης», συμπληρώνει.

Η Κατρίν Ντεμπούζν είναι 57 ετών, συνταξιούχος. Ζει μεταξύ του Μπεζανσόν της Γαλλίας και της Κρήτης.

«Συμμετέχω και εγώ στο κίνημα αυτό γιατί αγαπώ την Ελλάδα. Είναι απάνθρωπη η μεταχείριση που επιφυλάσσουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Συμμετέχουμε πολλοί συνταξιούχοι στην πρωτοβουλία. Ξέρετε, θεωρώ τον εαυτό που προνομιούχο που μπορώ να μοιράζω την ζωή μου μεταξύ της Γαλλίας και της πανέμορφης Κρήτης», δηλώνει η κ. Ντεμπούζν.

«Μας συγκινεί το ενδιαφέρον και η υποστήριξη του κόσμου», εξηγούν οι Ζιλ και Ανν-Κριστίν Γκελγκόν, από τα πιο ενεργά μέλη της πρωτοβουλίας. «Λάβαμε πολλές επιστολές υποστήριξης από πολύ μακριά, ακόμα και από μία κυρία στην Ουρουγουάη
που θέλησε να μεταφράσει την επιστολή μας στα ισπανικά. Θα σκεφτούμε τα επόμενα βήματα μας, το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι θα συνεχίσουμε την πρωτοβουλία μέσω ενός «ατυπικού» και πλουραλιστικού δικτύου υποστήριξης», λένε οι
Ανν-Κριστίν και Ζιλ, που σε ένδειξη αλληλεγγύης στέλνουν αιτήσεις στα κατά τόπους προξενεία για να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μείωση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Η κίνηση μπορεί να είναι συμβολική αλλά την θεωρούμε πολύ σημαντική», συμπληρώνει η Αν-Κριστίν Γκελγκόν, 48 ετών και γραφίστρια στο επάγγελμα. «Την Ελλάδα την
αγαπάω πολύ. Έχω έρθει αρκετές φορές διακοπές και οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι».
 
Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται πως η αντίδραση της ελληνικής πολιτείας ήταν μάλλον «χλιαρή», ενώ το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι έχει αποστείλει ευχαριστήριο γράμμα, προτρέποντας έτσι τα μέλη του «Είμαι και εγώ Έλληνας» να έρθουν σε επαφή με τα κατά τόπου προξενεία για περισσότερες πληροφορίες.
 
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έφτασε στη Νάντη επιστολή του δημάρχου Νέας Ιωνίας, Ηρακλή Γκότση, με την οποία προσκαλεί μέλη και διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Είμαι και εγώ Έλληνας» να γίνουν επίτιμοι δημότες του δήμου, τιμής ένεκεν για τις φιλελληνικές τους προσπάθειες.  

Η επιστολή της πρωτοβουλίας έχει ως εξής:

«Έκκληση της Νάντης (Γαλλίας) για την Ελλάδα. Λόγω αλληλεγγύης είμαι και εγώ Έλληνας, Ελληνίδα! Ζητάμε τη διπλή υπηκοότητα. Επειδή ο ελληνικός λαός ταπεινώνεται, ας είμαστε αλληλέγγυοι ενάντια στους πλούσιους όλου του κόσμου. Ας ζητήσουμε όλοι, συμβολικά, την ελληνική υπηκοότητα!

Αγανακτισμένοι από τη δειλία και την έλλειψη οράματος των δυτικών κυβερνήσεων – μεταξύ των οποίων και η δική μας – ενάντια στη δικτατορία των χρηματαγορών και εξαγριωμένοι από τη ταπείνωση στην οποία υπόκειται σήμερα ο ελληνικός λαός,
κατηγορούμενος αδιάντροπα για ασωτία και απάτη, συλλογικά υποδεικνειούμενος ως ένοχος χωρίς να μπορέσει να αυτοϋπερασπισθεί, καταδικασμένος σε μία ατελείωτη λιτότητα και στη μετάνοια με όρους που θυμίζουν το λόγο του στρατάρχη Πεταίν το 1940 για την ηθική τάξη, «τη προσπάθεια » και «το πνεύμα ηδονής».
 
Εμείς μάλιστα δεν ξεχνάμε ότι αυτοί που σήμερα θυσιάζουν την Ελλάδα στο βωμό της κερδοσκοπίας, κάνοντας πως ελπίζουν ότι ο οικονομικός φασισμός θα ικανοποιηθεί με αυτή τη μικρή χώρα και ότι οι ίδιοι θα γλυτώσουν… είναι αυτοί οι ίδιοι που εγκατέλειψαν τη Τσεχοσλοβακία στον Αδόλφο Χίτλερ στο Μόναχο το 1938, ελπίζοντας πως θα του αρκούσε αυτή η καινούργια λεία που του προσέφεραν, αφού είχαν πριν παρατήσει τη δημοκρατική Ισπανία.

Δεν αντέχουμε πια να βλέπουμε τους νεόπλουτους (1% του πληθυσμού παγκοσμίως) να θριαμβεύουν, αγνοώντας το αληθινό ηθικό χρέος που η Ανθρωπότητα οφείλει στο ελληνικό έθνος, διότι έδωσε στη Ευρώπη το πρώτο σπόρο μίας άμεσης δημοκρατίας, βασισμένης ακριβώς στη κατάργηση των χρεών και στη χειραφέτηση των πολιτών από τη δουλεία τους για τα χρέη αυτά, πριν 2500 χρόνια. Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε όλοι Έλληνες και Ελληνίδες.

Συνεπώς, ήρθε η ώρα για να μη συνεργαστούμε, με τη παθητικότητά μας, ούτε μια στιγμή παραπάνω στην οικονομική υποταγή της Ελλάδας. Έτσι θέλουμε, με ένα σαφές σήμα, να είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και να μοιραστούμε, τουλάχιστον
συμβολικά, τη τύχη του λαού της. Οπότε ζητάμε σήμερα να τύχουμε της Ελληνικής υπηκοότητας και απευθύνουμε επίσημη αίτηση στην Ελληνική Πρεσβεία της χώρας μας, θα δημοσιοποιήσουμε δε αυτή τη ενέργεια με μία πρώτη λίστα υπογραφών, στις
24 Νοεμβρίου 2011, επέτειο μιας σημαντικής δράσης της Ελληνικής αντίστασης, που έγινε στη γέφυρα του Γοργοπόταμου τη νύχτα της 24ης προς την 25η Νοεμβρίου 1942.

Κύριε Πρέσβη,

Αλληλέγγυος/η προς τη χώρα σας, ο/η υπογράφων/ουσα ζητώ προσωπικά να καταμετρηθώ ως Έλληνας/ιδα από καρδιάς και να αποκτήσω τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων έχουν διπλή υπηκοότητα, για να ασκήσω αυτή τη διεθνική εθνικότητα με σκοπό να εγκαθιδρύσουμε μία παγκόσμια δημοκρατία ελευθερίας και ισότητας, 25 αιώνες μετά το Σόλωνα, το Κλεισθένη και το Περικλή.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Με αδελφοσύνη προς το λαό σας.
ΟΝΟΜΑ…………. ΕΠΩΝΥΜΟ………………… ΠΟΛΗ……………
ΧΩΡΑ……………
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ……………………………
Copy/paste το κείμενο αυτό ή στείλτε το δικό σας γράμμα στη πρεσβεία της χώρα
σας και επίσης στείλετε ένα αντίγραφο στη ακόλουθη διεύθυνση του συλλόγου :
jesuisgrec@numericable.fr
Μπορείτε επίσης να γράψετε ένα προσωπικό σχόλιο στο πιο κάτω blog :
http://jesuisgrec.blogspot.com/
Αυτή η προσωπική και συλλογική ενέργεια-αίτηση για την ελληνική υπηκοότητα ανήκει μόνο σε αυτούς και αυτές που την κάνουν και δεν την κατευθύνει κανένα κόμμα ή οργανισμός. Την προτείνει ο πολιτιστικός σύλλογος « Nantes Est Une
Fete! (Νeuf)» (H Νάντη είναι μία γιορτή)».

 

TA NEA

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr