Οι απόψεις της Ο.Λ. Καλαμπάκας για την αναρρίχηση στον Γάβρο – Άγιο Δημήτριο
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες (μέσω των ΜΜΕ), επαφών της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Χασίων», σχετικά με τη παλαιά μελέτη,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες (μέσω των ΜΜΕ), επαφών της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Χασίων», σχετικά με τη παλαιά μελέτη,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες (μέσω των ΜΜΕ), επαφών της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Χασίων», σχετικά με τη παλαιά μελέτη, μεταξύ άλλων, ανάπτυξης της αναρρίχησης στην περιοχή Γάβρου – Αγ. Δημητρίου.
Θεωρούμε ότι τέτοια θέματα, άπτονται των αρμοδιοτήτων του συλλόγου μας (ως αυτό προκύπτει από το καταστατικό μας αλλά και από τη δραστηριότητα των μελών μας σε διάφορα βουνά και αναρριχητικά πεδία του πλανήτη μας).
Καταρχήν θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είμαστε ιδιαιτέρα θετικοί στην ανάπτυξη ορειβατικών δραστηριοτήτων, σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας.
Ας μείνουμε όμως στα Χάσια.
Αναλύοντας τη μελέτη η εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι πρόκειται για ένα ελλιπές πόνημα, το οποίο δε θέτει το αντικείμενο σε σωστή βάση.
Και για να εξηγηθούμε:
Κατά την εκπόνηση του αναρριχητικού σκέλους της μελέτης –από μέλη μας- είχαμε εξ’ αρχής τονίσει και στον πρώην Δήμαρχο Κο Παπαευθυμίου (ο οποίος και ξεκίνησε το θέμα), αλλά και στον μετέπειτα Αντιδήμαρχο του τότε Δήμου Χασίων, ότι η εκεί περιοχή – αναρριχητικά- μόνο επικουρικά προς τα Μετέωρα, μπορεί να λειτουργήσει.
Αυτό βέβαια δεν αναφέρεται πουθενά στη μελέτη (αν και ήταν σημαντική μας επισήμανση).
Προβλέπονται μόνο 80 αναρριχητικές διαδρομές, μικρής υψομετρικής διαφοράς, αντίγραφα ουσιαστικά αυτών των Μετεώρων.
Σημαντικότατο θεωρούμε ότι η μελέτη δεν προβλέπει δημιουργία και εξοπλισμό Ομάδας Διάσωσης, κέντρο πληροφόρησης, αλλά ούτε και περαιτέρω τρόπους ανάπτυξης, συντήρησης ή διαφήμισης του πεδίου.
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά και για πολλούς άλλους ακόμη, οι οποίοι δεν μπορούν να αναφερθούν σε μια επιστολή, θεωρούμε πριν την οιαδήποτε προσπάθεια υλοποίησης, θα πρέπει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με ανθρώπους σχετικούς και με τριβή στο αντικείμενο.
Θα πρέπει να αναπτυχθούν πρωτότυπες και διαφορετικές ιδέες (και όχι αντίγραφα), ώστε να υπάρξει κάποιου είδους ανάπτυξη στην εκεί περιοχή.
Ολοκληρώνοντας και σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι τα Μετέωρα ως πεδίο αναρριχητικής δραστηριότητας, στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας, μπορούν να βοηθήσουν και τα λοιπά περιφερειακά πεδία της περιοχής μας.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι άλλο αναρριχητικό πεδίο και άλλο προορισμός._
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ