Οι αλλαγές στην εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο
Το «Νέο Σχολείο» και το «myschool» είναι οι δύο πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, που εισάγονται στον χώρο τής Εκπαίδευσης,
Το «Νέο Σχολείο» και το «myschool» είναι οι δύο πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, που εισάγονται στον χώρο τής Εκπαίδευσης,
Το «Νέο Σχολείο» και το «myschool» είναι οι δύο πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, που εισάγονται στον χώρο τής Εκπαίδευσης, από τον Σεπτέμβριο, με τη μεν πρώτη, να αφορά σε αλλαγές σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, και τη δε δεύτερη, να αποτελεί ένα καινοτόμο, Πανευρωπαϊκό «εργαλείο» για όλα τα επίπεδα και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και τις Μονάδες τής Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πότε θα χτυπήσει το κουδούνι κατά τη νέα Σχολική Χρονιά;
Στις 5 αντί στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπάει το κουδούνι τής νέας Σχολικής Χρονιάς, και τα μαθήματα θα τελειώνουν στις 15 Ιουνίου για τα Δημοτικά Σχολεία, στις 31 Μαΐου για τα Γυμνάσια και τις Α’ και Β’ τάξεις τού Λυκείου, ενώ στις 21 Μαΐου για τη Γ’ Λυκείου, λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Τί είναι το «myschool»;
Είναι το νέο ηλεκτρονικό χρονοδιάγραμμα διαχείρισης τού ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και ένα βασικό εργαλείο, που θα βοηθήσει στον προγραμματισμό τής νέας Σχολικής Χρονιάς.
Μέσω του «myschool» το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων φιλοδοξεί να «χτυπήσει» τη γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα τής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς επίσης, και να προχωρήσει στον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων (ανθρωπίνων και μη) με παράλληλη αύξηση τής διαφάνειας.
Επιπλέον, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο ΠΑΙ.Θ. να κάνει έγκαιρο προγραμματισμό, καλύπτοντας όλες τις διδακτικές ανάγκες από την αρχή τής κάθε Σχολικής Χρονιάς, να παρακολουθεί με αξιόπιστο τρόπο μια πληθώρα, διεθνώς, χρησιμοποιούμενων εκπαιδευτικών δεικτών (πορεία και επιδόσεις των μαθητών, ανά επιστημονικό πεδίο, κ.ά.), ούτως ώστε να προβαίνει άμεσα στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις προς όφελος τής ποιότητας τής παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Επίσης, θα μπορεί, πλέον, να υπάρξει δυνατότητα αμοιβαίων μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, χωρίς να απαιτείται, αφενός, από καθέναν εξ’ αυτών να βρει τον αμοιβαία μετατιθέμενο συνάδελφό του και αφετέρου, ένα προς ένα αμοιβαιότητα μετάθεσης, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού πολλαπλών μεταθέσεων.
Τέλος, εκτιμάται ότι, σύντομα θα είναι εφικτή η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, ηλεκτρονικά.
Μετά τις 10 Ιουλίου οι άδειες των εκπαιδευτικών
Το νέο χρονοδιάγραμμα, για τη διαχείριση τού ανθρωπίνου δυναμικού στην Εκπαίδευση, συνίσταται από δύο βήματα, σύμφωνα με τα όσα μελετά το Υπουργείο:
1. Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο.
Στη συνέχεια, θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών.
Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου, που ξεκινούν οι άδειες, θα γίνονται οι τοποθετήσεις.
Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών, ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή δοθούν οι άδειες.
2. Οι άδειες ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ