Ο Λαρισαίος καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης μιλά στο onlarissa για την επέκταση της καραντίνας και την κανονικότητα το 2022!

0 1.262

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα onlarissa.gr του Λαρισαίου καθηγητή Φαρμακολογίας, κ. Αχιλλέα Γραβάνη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και συνεργαζόμενος καθηγητής έρευνας και ερευνητής στα πανεπιστήμια Northeasternκαι Harvardστην Βοστώνη.

Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης μίλησε στην Εύη Μποτσαροπούλου για τις εξελίξεις της πανδημίας, για το lockdown που άργησε, για τα Χριστούγεννα που έρχονται. Εξήγησε τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους του ιού όπως αυτό μεταλλάχτηκε, την ανοσία στον κορωνοϊό και πως η φαρμακολογία λοιμώξεων δεν θα είναι πλέον ποτέ η ίδια. Πότε θα έχουμε εμβόλια; Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα;

Αναδημοσιεύουμε μέρος της συνέντευξης καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απαντά σε πολλά ερωτήματα που υπάρχουν τα οποία σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Πως εκτιμάτε την κατάσταση κ. Γραβάνη; Πως φτάσαμε στο 2ο κύμα της πανδημίας και στο lockdown; Τι θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους δύο μήνες;

Η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη. Θα έπρεπε νωρίτερα να λάβουμε μέτρα χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και όπου παρατηρείται συνωστισμός, ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να επιβλεφθεί στενότερα η ανεξέλεγκτη παρουσία νέων στις πλατείες και στα πάρκα που συνέβαλλαν στην διασπορά του ιού.

Η εκτίμησή μου είναι ότι το lockdown θα έπρεπε να επιβληθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, πριν φτάσουμε δηλαδή στα 2.500 κρούσματα ημερησίως. Ωστόσο, σωστά πάρθηκε η απόφαση.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τα Χριστούγεννα;

Για να είμαστε αισιόδοξοι για τις γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει να υπάρξουν τρεις συνθήκες:

  • Μάσκα στους εξωτερικούς χώρους από όλους· δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη πολίτες που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα, όπως υπάρχουν και αυτοί που ακόμη αρνούνται τον κοροναϊό. Πρόκειται για την απόλυτη κοινωνική ανευθυνότητα. Δεν μπορούν πλέον να αγνοούν τους εκατοντάδες ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία και τους δεκάδες δυστυχώς θανάτους καθημερινά.
  • Πραγματικός περιορισμός των μετακινήσεων, όχι μόνο εντός των αστικών κέντρων, αλλά και προς την επαρχία. Με τις εικόνες που παρατηρήθηκαν χθες στα διόδια πραγματικά προβληματίστηκα πολύ.
  • Παραμονή στα σπίτια μας με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους και αποφυγή οποιασδήποτε μορφής κοινωνικής διασκέδασης.

Ο Γιώργος Φιντικάκης μου έλεγε ότι ο τζίρος χθες στην Αθήνα ήταν μεγαλύτερος από τα περσινά Χριστούγεννα. Ο κόσμος χθες συμπεριφέρθηκε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Το lockdown είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχιστεί μέχρις τις 15 Δεκεμβρίου· χρειαζόμαστε 10 – 12 μέρες από την επιβολή της καραντίνας για να δούμε  την απαρχή αντιστροφής της λοίμωξης. Μία εβδομάδα παρατήρησης μετά δεν επαρκεί για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα. Οπότε μάλλον θα φτάσουμε στις 15 Δεκεμβρίου.

Κατά την εκτίμησή μου, στην περίπτωση που η καραντίνα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου, αποκλείεται να ανοίξει η διασκέδαση τα Χριστούγεννα όπως πριν. Ενδεχομένως, μόνο η εστίαση με πολύ συγκεκριμένους και περιοριστικούς όρους, για παράδειγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους με σόμπες. Η μαζική διασκέδαση, ήτοι ο κινηματογράφος, το θέατρο και οι μουσικές σκηνές αποκλείεται να λειτουργήσουν γιατί πολύ απλά θα αποτύχουμε σε ότι πετύχαμε κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

Πότε προβλέπεται να έχουμε τα πρώτα εμβόλια;

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέρφους που έσπευσαν να φανούν πρώιμα αισιόδοξοι, είχα επισημάνει ότι εμβόλια θα πρέπει να υπάρξουν χωρίς βιασύνη. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι για την ασφάλεια των εμβολίων διότι θα τα λάβουν 4-5 δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας. Και με χαρά βλέπουμε ότι οι εταιρίες έχουν λάβει πολύ σοβαρά στο θέμα της ασφάλειας.

Εμβόλια λοιπόν, από διαφορετικές εταιρίες, ίσως και πάνω από 5-6, τα οποία θα μπορούν να καλύψουν μαζικούς και γρήγορους εμβολιασμός, θα έχουμε στην αρχή της άνοιξης του 2021.

Ποια θα είναι τα κριτήρια διανομής των εμβολίων;

Τα κριτήρια διανομής έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι τα ακόλουθα με σειρά προτεραιότητας:

  1. Οι επαγγελματίες υγείας και τα σώματα ασφαλείας
  2. Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένοι, ασθενείς σε χημειοθεραπεία, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που βρίσκονται σε θεραπεία ανοσοκαταστολής)
  3. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα
  4. Γενικός πληθυσμός

Στην Ευρώπη η διάθεση σε συγκεκριμένη χρονικότητα θα γίνει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Θα διατίθενται δε από την ΕΕ.

Μέχρι το τέλος του 2021 υπολογίζεται ότι θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των τριών πρώτων ως άνω αναφερόμενων κατηγοριών. Μέχρι το καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2022 υπολογίζεται ότι έχουν εμβολιαστεί 4 δισεκατομμύρια πληθυσμού, και σε αυτό το σημείο θα έχουμε επιτύχει την ανοσία της αγέλης που προϋποθέτει το 60% και άνω του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επομένως, η κανονικότητα της ζωής μας θα αρχίσει να επιστρέφει από το καλοκαίρι του 2022.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του κ. Αχιλλέα Γραβάνη στο onlarissa.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr