Ο «Δρόμος Ανατροπής» για την απαγόρευση της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα
Με αφορμή την απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα, η περιφερειακή παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία»
Με αφορμή την απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα, η περιφερειακή παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία»
Με αφορμή την απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα, η περιφερειακή παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόρριψη εκ μέρους του ΚΑΣ ( Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ) του αιτήματος για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στους βράχους των Μετεώρων.
Το γνωστό στους αναρριχητές όλου του κόσμου Petzi Rocktrip Festival θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την περιοχή, αφού θα της έδινε διεθνή προβολή, αυξημένη επισκεψιμότητα, στο τέλος μάλιστα της τουριστικής περιόδου, και περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι πάνω από 1000 άτομα θα διέμεναν μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου στην Καλαμπάκα αν το ΚΑΣ δεν απαγόρευε στην ουσία την διεξαγωγή του φεστιβάλ.
Επίσης εντύπωση προκαλεί η αιτιολόγηση της απόρριψης του αιτήματος με το επιχείρημα ότι οι δράσεις των συμμετεχόντων στο φεστιβάλ δεν συνάδουν με την ιερότητα του χώρου. Παρόλα αυτά είναι γνωστό στον καθένα ότι η αναρρίχηση είναι ένα αθόρυβο σπορ που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον ούτε προσβάλλει με οποιοδήποτε τρόπο την μοναστική κοινότητα και τους επισκέπτες των μονών.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα, ποιος ωφελείται από μια τέτοια απαγόρευση;
Ποιον ευνοεί η περιθωριοποίηση των Μετεώρων;
Θα περιμέναμε από την ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας μια αντίδραση. Εις μάτην. Η σιωπή από την πλευρά Αγοραστού – Μιχαλάκη είναι εκκωφαντική . Αυτοί που κόπτονται κατά τ’ άλλα για την ανάπτυξη, αυτοί που κομπάζουν ότι ενίσχυσαν την επιχειρηματικότητα, δεν έχουν μια λέξη να πουν για το χάσιμο της ευκαιρίας να γίνουν τα μετέωρα διεθνής αναρριχητικός προορισμός.
Ο ” Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία” προκρίνει επιλογές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και μορφές εναλλακτικού τουρισμού οι οποίες θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ανάσα στον τόπο. Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι απότοκο της ύπαρξης των μοναστηριών.. Ωστόσο μια εξορθολογισμένη σύγχρονη θεώρηση της τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να συνυπολογίζει τα οφέλη που προέρχονται και από άλλες μορφές τουρισμού οι οποίες μπορούν να δώσουν πολλά χωρίς να έρχονται κατ’ ανάγκη σε αντίθεση με τον χαρακτήρα και το πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής.
Το Γραφείο Τύπου
Τρίκαλα, 29.07.2014