Νίκος Καρδούλας: Τι σημαίνει το ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου

0 710

Επαίνους και διθυραμβικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, για τις μεταρρυθμίσεις και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο διεθνής τύπος, με αφορμή την απόδοση που κατέγραψε το 10ετές ομόλογο, η οποία ήταν κάτω από το 1%.

 

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι: «Οι επενδυτές έχουν αρχίσει και επανέρχονται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία μια φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό βοήθησε τον δείκτη του χρηματιστηρίου να ανέβει κατά σχεδόν 50% πέρσι και η απόφαση της Fitch Ratings τον περασμένο μήνα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά ένα βαθμό, ενώ τη διατήρησε στο επίπεδο της κερδοσκοπικής βαθμολόγησης, βοήθησε να επιστρέψουν περισσότεροι επενδυτές στην αγορά.»

 

Οι Financial Times σημειώνουν ότι: «Η ελληνική οικονομία διέρχεται μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης την ώρα που η πλειοψηφία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, ενώ η εκλογή μιας επιχειρηματικά φιλικής κυβέρνησης το 2019 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη. Η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού, ολοκληρώνει τη δραματική στροφή από την εποχή, που η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 30%. Η πορεία θα έχει αναβάθμιση και κατάταξη στη πρώτη επενδυτική βαθμίδα, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν περισσότερο φέτος.»

 

Το Bloomberg γράφει ότι: «Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σπάσει ένα φράγμα που κάποτε, κατά την οικονομική κρίση, θα έφερνε ειρωνικά μειδιάματα, απόδοση κάτω από 1%. Η επιστροφή της Μεσογειακής αυτής χώρας απέκτησε μεγαλύτερη ώθηση πέρσι, μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα κατάφερε να πουλήσει 15ετές χρέος, για την πρώτη φορά μετά από πάνω από μία δεκαετία, τον περασμένο μήνα και έχει επίσης καθιερώσει ένα σχέδιο να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα αρνητικά δάνειά τους.»

 

Τι σημαίνει όμως η νέα βουτιά στο κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, όπου το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό κάτω από το 1%;

 

  • Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.  Τα νέα ιστορικά χαμηλά για το δεκαετές ομόλογο και μάλιστα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%,  απεικονίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,961% με πτώση της τάξης του 7% από προχθές, ενώ το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,3%.

 

  • Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ένα θετικό ντόμινο, καθώς θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα επιχειρήσεις και τράπεζες, γεγονός που θα έχει θετική επίπτωση στην τόνωση της ανάπτυξης, την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Bank, αλλά και χθες η Τράπεζα Πειραιώς δανείστηκαν από τις διεθνείς αγορές με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο.

 

  • Η χώρα γυρίζει σελίδα και αυτό το αποδεικνύουν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, η επιτυχημένη έκδοση του 15ετους ομολόγου  που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, αλλά και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ε.Κ.Τ.

 

  • Παράλληλα όμως η χώρα αποκτά και ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να υπάρξει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού όσο χαμηλώνει το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές, τόσο βελτιώνεται και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

 

Νίκος Καρδούλας

Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ Θεσσαλίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr