Νίκος Καρδούλας: Σε περίοπτη θέση η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του κορωνοϊού – Πρωτιά στην Ευρωζώνη

0 1.710

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται τόσο από την παγκόσμια κατάταξη, όσο και από τους ειδικούς επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας.

Στην παρούσα έρευνα λήφθηκαν υπόψη χώρες με πληθυσμό πάνω από 300.000 κατοίκους,  με πάνω από 50 κρούσματα και με πάνω από έναν θανάτους (93 χώρες).

Η Ελλάδα στις 27 Μαρτίου 2020 και ώρα 11.45 βρίσκεται στην 38η θέση παγκοσμίως στον αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, έναντι της 19ης πριν από 10 ημέρες, παρουσιάζοντας ένα κρούσμα ανά 11.628 κατοίκους, πολύ κοντά στον  παγκόσμιο μέσο όρο των 93 χωρών της έρευνας, που είναι ένα κρούσμα ανά 11.816 κατοίκους. Στις πρώτες πέντε θέσεις βρίσκονται η Ισλανδία με ένα κρούσμα ανά 426 κατοίκους, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Ιταλία και η Ισπανία (Πίνακας), την καλύτερη αναλογία διεθνώς έχει η Νιγηρία με ένα κρούσμα ανά 3.171.378 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη η Ελλάδα έχει την καλύτερη αναλογία αφού είναι 16η μεταξύ 16 χωρών και εξασφαλίζει την πρωτιά. Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη ανήκουν 19 χώρες, αλλά η Λετονία, η Σλοβακία και η Μάλτα δεν συμμετείχαν στην έρευνα, αφού μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν θανάτους.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση παγκοσμίως στον αριθμό των θυμάτων της νόσου, σε σχέση με τον πληθυσμό της, έναντι της 20ης πριν από 10 ημέρες. Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ένα θάνατο ανά 384.152 κατοίκους, αναλογία πολύ καλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 93 χωρών της έρευνας, που είναι ένας θάνατος ανά 260.812 κατοίκους. Οι πρώτες πέντε χώρες με τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η  Ιταλία με έναν θάνατο ανά 7.359 κατοίκους, η Ισπανία, το Ιράν, η Γαλλία και η Ολλανδία (Πίνακας), την καλύτερη αναλογία παγκοσμίως έχει η Νιγηρία με έναν θάνατο ανά 206.139.589 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη η Ελλάδα είναι 12η μεταξύ 16 χωρών.

Σχετικά με την αναλογία θανάτων προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα η χώρα μας βρίσκεται στην 22η θέση παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπάρχει έως τώρα ένας θάνατος για κάθε 33 κρούσματα, αναλογία πολύ καλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 93 χωρών της έρευνας που είναι ένας θάνατος ανά 22 κρούσματα. Τη χειρότερη αναλογία έχει η Ιταλία με ένα θάνατο ανά 10 κρούσματα και ακολουθούν το Ιράκ, η Ινδονησία, η Ισπανία και το Ιράν (Πίνακας), την καλύτερη αναλογία διεθνώς έχει η Εσθονία με έναν θάνατο για κάθε 575 κρούσματα, ενώ στην Ευρωζώνη η Ελλάδα είναι 6η μεταξύ 16 χωρών.

Τα μηνύματα μέχρι στιγμής στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά, τα μέτρα αποδίδουν, αλλά επειδή ο ιός είναι απρόβλεπτος, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, καθώς όσο καθυστερεί η εξάπλωση του ιού, τόσο περισσότερο κερδίζουμε τη μάχη με το χρόνο και ότι θα μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα από τις 10 Απριλίου και μετά.

Δεν επιτρέπεται λοιπόν κανένας εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στην χώρα μας και αν επιδείξουμε όλοι την αναγκαία ατομική υπευθυνότητα τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού, θα κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος για να τελειώσει η κρίση της πανδημίας.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc Τηλεπισκόπισης UK

Συνταγματάρχης ε.α.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr