Νερό Μαυρελίου – Γράφει ο Δημήτριος Σιακαβάρας

0 354

ΝΕΡΟ ΜΑΥΡΕΛΙΟΥ 2
S T O P Ν Ε Ρ Ο Υ Σ Τ Ο Μ Α Υ Ρ Ε Λ Ι!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ συνέχεια του προηγούμενου της 30-3-2021

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΑΚΑΒΑΡΑ,
ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΥΡΕΛΙΟΥ,
ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

 

Προς το Δήμο Μετεώρων την Εταιρεία Νερού (ΔΕΥΑΜ)
& Τα ΜΜΕ, τύπο κλπ.

Κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

αναφερθήκαμε σε προηγούμενο κείμενο μας σε ξάφνιασμα (με τα όλα του) τερματισμού ροής νερού σε μετασεισμική περίοδο, σε καιρό πανδημίας και σε ημέρες παγωνιάς.

Σε αυτά προστέθηκε και νεότερο βάσανο (χρόνιο αυτό) στο ψάξε βρες νερό το οποίο να είναι πόσιμο για να το πιεις.
Εδώ πρέπει να κάνουμε μία μικρή παρένθεση για να στείλουμε την συμπαράστασή μας στους συγχωριανούς μας που είναι πολύ και πού ζουν στην ευρύτερη περιοχή Ελασσόνας – Συκιάς – Βερδικούσας και βεβαίως σε όλους τους κατοίκους των σεισμοπλήκτων περιοχών. Πατριώτες, καλή δύναμη!
Επιστρέφουμε στα συνεχιζόμενα βάσανα – καιρικά, μετασεισμικά, πανδημίας. Πάρτε κι άλλο βάσανο: παγωνιά!
Σταματημός νερού, χωρίς συνέπειες;
Ποιες συνέπειες;
Ε; Πώς! Τι λέτε!
Άι, «κόψτε το λαιμό σας!». Κλασικότατο!
Και λες ξανά, «γιατί»;
Γιατί έτσι είπαν να πράξουμε οι αρμόδιοι (καθυστερημένα βέβαια).

Βεβαίωσαν επίσης την ακαταλληλότητα του νερού, δίνοντας εντολή να σταματήσει η ροή νερού της 65χρονης βρύσης στην πλατεία.
Εμείς οι αιώνιοι καταναλωτές απορούμε:
ΠΟΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ;
Πότε κύριοι;
Α! Έχουμε και τα καιρικά που πάντα φταίνε…!
Γιατί να μην φταίμε και εμείς οι «χωριάτες»; Εμείς τα πολύχρονα θύματα του όποιου νερού, της όποιας εποχής; Είμαστε θύματα όλων ανεξαιρέτως των κοινοτικών και δημαρχιακών! (Εκτός από των παλαιών Δασαρχών). Είμαστε θύματα όλων σας, διότι κρατήσατε αρνητική στάση στο να έχει το χωριό μας πόσιμο νερό. Ένα απ’ τα πολυτιμότερα αγαθά της γης!
Πλάι στο «ακατάλληλο» και το τέρμα στη βρύση!
Έντονη ανησυχία και ερωτήματα.
Γνωρίζει κάποια αρμόδια υπηρεσία (έστω και μία), πόσο διάστημα ήταν κατάλληλο το νερό για πόση και τι χρονικό διάστημα ήταν ακατάλληλο; Δηλαδή πριν το ΣΤΟΠ, μέρες; Εβδομάδες; Μετά; Υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα; Είναι κάπου ανακοινώσιμη;
Ακόμα μπορεί «αυτομάτως» να διαπιστωθεί μια τέτοια αλλαγή.
Κακό – καλό νερό;

Κύριοι,
Αναρωτήθηκε κάποιος υπεύθυνος αν κάποιος καταναλωτής του ακατάλληλου νερού, πίνοντάς το πάθει κάτι βλαπτικό στο οργανισμό του;
Α, μπορεί να νομίζετε πως εμείς εδώ είμαστε μικροβιολογικώς ακατάβλητοι! Ή πως έχουμε ανοξείδωτα στομάχια και πλαστικά έντερα! Ζώντας όμως το βάσανό μας, γνωρίζουμε καλά πως είμαστε «κοινοί θνητοί» (κακό για εμάς).
Μετά τα παραπάνω λοιπόν και με σοβαρότητα απευθυνόμαστε προς πάσα αρμόδια αρχή ζητώντας το δυνατόν γρηγορότερα ιατρική – υγειονομική εξέταση!
Να εξετασθούν οι κάτοικοι, οι οποίοι ήπιαν νερό από τη βρύση στην πλατεία.
Κύριοι Δημαρχιακοί (και ειδικά εσείς της Εταιρείας Νερού ΔΕΥΑΜ),
Φανταζόμαστε πως γνωρίζετε την υποχρέωσή σας να μεριμνήσετε και με ενέργειές σας να γίνουν στην πλατεία του χωριού οι εξετάσεις που ζητούμε πιο πάνω με όλες τις νόμιμες ενέργειες των αρμοδίων αρχών. Εμείς όπως θα διαπιστώσατε μετά απ’ όσα γράφτηκαν παραπάνω, ανησυχούμε έντονα. Σε τυχόν αδιαφορία σας στο αίτημά μας για εξετάσεις, φυσικά και θα είστε εσείς υπεύθυνοι για τυχόν κοντινό ή μελλοντικό βλαπτικό συμβάν σε βάρος της υγείας μας.
Να σημειώσουμε πως σ’ αυτές τις μέρες πανδημίας η μετακίνηση των κατοίκων στον κάμπο είναι αδύνατη. Κυρίως δε των ηλικιωμένων, όπως είμαστε εμείς. Εάν ο δήμος θέλει, με τα μέσα που διαθέτει του είναι ευκολότατο. Θέλει όμως;
Στο κλίμα αυτό, όπως και σε άλλες δύσκολες στιγμές, ήρθε η χαριτολογία ηλικιωμένου συγχωριανού μας:
Εγώ έχω ιδέα!
Ε άντε πες την λοιπόν μπάρμπα!
Για να μάθουμε σίγουρα πότε το νερό ήταν κατάλληλο και πότε ακατάλληλο, να πάμε στο μαντείο να ζητήσουμε «χρίσμα».
Εάν ο χρησμός είναι σωστός, που θα ‘ναι, τι θα κάν’τε τα τρανά μυαλά;
Ε, είπε ένας άλλος της παρέας. Ιδέαμ’ είν’ να πάμε πιο στρωτά με καν’ νομικό δρόμου και τέτοια!
Όχι, απάντησαν άλλοι. ‘Μεις λέμε ο «χρησμός» είν’ καλύτερους. Θα μας πει τι είδους νεράκι έμπαινε στ’ αντέριά μας. Α! Και διότ’ του μαντείου η απόφασ’ δεν ανατρέπιτει μπάμπαμ’. Θα δωσ’ τα δίκια των φτωχών χωρικών. Ενώ αλλού πού να ξέρ’ς τι θα πάθ’ς;
«Χρησμός» λοιπόν συμφώνησαν όλα τα σκασμένα από τον χρόνο πρόσωπα των ταπεινών, ορεινών κατοίκων. Α, ναι! Ο χρησμός σώζει. «Όποια άλλη στράτα και να πάρεις, το δίκιο σου θα ψάχνεις», είπαν.
Ξανά στο καυτό πρόβλημά μας. Καθώς ο Μάρτης έφευγε, η παγωνιά άρχιζε να υποχωρεί. Η κρυάδα όμως που πήραμε «έκατσε», μιας και τη Δευτέρα 29 του Μάρτη σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή (ράδιο-μετέωρα) οι συντονιστές φρόντισαν άψογα να υπάρχει σύνδεση με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Μετεώρων, για διάλογο του προηγούμενου κειμένου. Εκτός των άλλων ακούσαμε πως και στα σπίτια μας τρέχει κανονικά νερό μέσω του δικτύου, ως και τις αυλές των σπιτιών μας, με το παλαιότερο «χαράτσι», των υδρομετρητή (στα ρολόγια), το ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΑΤΟ, ΓΑΡΓΑΡΟ ΝΕΡΟ!
Ωχ! Τι νέο ήταν αυτό; Συγκινηθήκαμε σφόδρα! Ο κύριος αντιδήμαρχος συνέχισε με επιμονή, θέρμη και ζήλο να δοξάζει το κατάλληλο προτεινόμενο προϊόν – θησαυρό της Εταιρείας Νερού (ΔΕΥΑΜ). Το «γάργαρο», λέει, νερό, να το πίνουμε άφοβα. Εμείς οι «χαζοχωριάτες» γιατί δεν το πίνουμε;
Μ’ αυτά ήρθε στο νου μας παλαιότερο συμβάν σε νησί του Αιγαίου. Ο ψαράς με το ψάθινο κοφίνι του πάσχιζε να πείσει τον ξένο τουρίστα πως η (όντως μεγάλη) γαρίδα που προσπαθούσε να του πουλήσει ήταν αστακοκαραβίδα! Ο αλλοδαπός, αφού ο ψαράς τον ζόρισε άγαρμπα, ξεφώνησε ενοχλημένος «πολίς πολίς!» («αστυνομία, αστυνομία!», εισέπραξε όμως μεγάλη μούτζα απ’ τον ψαρά, ο οποίος στο τέλος μάλιστα του είπε στα αγγλικά ότι είναι ηλίθιος, καθώς εξαφανιζόταν.

Κλείνοντας ξανά χαιρετίζουμε τους σεισμόπληκτους που προαναφέραμε με ευχές για ό, τι καλύτερο. Καλό κουράγιο!

Έγραψε ο Δημήτρης Σιακαβάρας Αντ.
Κάτοικος Μαυρελίου
Τηλ. Επικοινωνίας: 697 8001044

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr