Μνημείο για τους πεσόντες οι πεσόντες του ελληνο-ιταλλικού πολέμου στο ύψωμα 731

Με τις πρέπουσες τιμές η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους πεσόντες Τρικαλινούς του πολέμου 1940-41.

0 997

Με τις πρέπουσες τιμές η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους πεσόντες Τρικαλινούς του πολέμου 1940-41.

Με τις πρέπουσες τιμές η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους πεσόντες Τρικαλινούς του πολέμου 1940-41.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, ομιλία από τον διδάκτωρα ιστορίας κ. Θεόδωρο Νημά με τίτλο «Η επική αντίσταση των Ελλήνων στο Ύψωμα 731 και τα διδάγματα από αυτήν και αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων το οποίο βρίσκεται στο 6ο χλμ της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Καρδίτσας. Εντός του μνημείου αναγράφονται όλα τα ονόματα των Τρικαλινών ηρώων πολεμιστών, πεσόντων και αγνοουμένων 440 στον αριθμό, ενώ η ύστατη τιμή αποδόθηκε με προσκλητήριο νεκρών και βολές από το Τμήμα Απόδοσης Τιμών.

«Η μάχη στο Ύψωμα 731 ήταν ο βασικός κρίκος του Αλβανικού Έπους με τους Έλληνες στρατιώτες να ορθώνουν το δικό τους ανάστημα στην ιταλική αυτοκρατορία. Αυτό και μόνο αποτελεί ανδρεία. Το ύψωμα 731 φυλάει τα δικά του υψώματα σήμερα. Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό προσπαθούμε όλοι να φυλάμε τα υψώματα της αξιοπρέπειας, της τιμής, της κοινωνικής συνοχής και της εντιμότητας. Τιμή και δόξα σε αυτά τα παιδιά τα οποία έμειναν εκεί» σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, στο χαιρετισμό του.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του Μνημείου και στην διοργάνωση της τελετής, αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων σημειώνοντας τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με αίσθημα ευθύνης και ευγνωμοσύνης απέναντι στους προγόνους μας, οι οποίοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την τιμή και την ακεραιότητα της Πατρίδας μας, στον πόλεμο που μας κήρυξε η Ιταλία το 1940, ανήγειρε το μεγαλοπρεπές, αλλά και λιτό συνάμα Μνημείο.

mn 1

Πριν από έξι χρόνια η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων καθιέρωσε την 9η Μαρτίου ως τοπική εθνική εορτή για να τιμήσει τους Τρικαλινούς πολεμιστές του 1940-41. Και επέλεξε αυτήν την ημέρα, διότι την 9η Μαρτίου 1941 οι Θεσσαλοί μαχητές του 5ου Συντάγματος Τρικάλων απέκρουσαν τις πρώτες επιθέσεις των Ιταλών κατά την περίφημη Εαρινή Επίθεσή.

Σήμερα πραγματοποιούμε τα αποκαλυπτήρια του παρόντος Μνημείου, το οποίο είναι μοναδικό στη Θεσσαλία και ένα από τα ελάχιστα αναλόγου σημασίας που έχουν ανεγερθεί σε όλη την Ελλάδα. Πέριξ του Μνημείου έχουν αναγραφεί οι σπουδαιότερες μάχες όλων των πολέμων από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 έως τον Πόλεμο του 1940-41 και την επακολουθήσασα μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση. Εντός του Μνημείου έχουν γραφεί τα ονόματα όλων των 440 από το Νομό Τρικάλων πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών, για να μείνουν στη μνήμη των νεοτέρων, να αποτελούν παράδειγμα ηρωισμού, φιλοπατρίας, αλλά και να τιμώνται όπως τους αξίζει.

Αυτό το μνημείο είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, γιατί αποτελεί και για μας σε μια δύσκολη εποχή “φάρο” αγωνιστικότητας, μάχης, ενότητας που δείχνει το “εμείς” και όχι το “εγώ”, που μας δείχνει τον δρόμο εξόδου από την κρίση. Θέλω να ελπίζω ότι στο μέλλον θα μας δοθεί η δυνατότητα να μετατρέψουμε αυτόν τον χώρο σε ένα πρότυπο πάρκο Ηρώων, όπου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για την πολεμική δράση των Θεσσαλών και θα αντλούν να αναγκαία διδάγματα. Πρέπει επίσης σε κάποιο σημείο να αναγραφούν τα ονόματα των Τρικαλινών αλλά και των υπολοίπων Θεσσαλών που έπεσαν για την πατρίδα σε όλους τους πολέμους για να βρουν δικαίωση οι θυσίες τους».

Ο βουλευτής και π. νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης τόνισε τα εξής: «Η συμβολή των Τρικαλινών λογίων προς αυτή τη κατεύθυνση και ιδιαίτερα του ΦΙΛΟΣ και του Θεόδωρου Νημά ήταν καθοριστική, έτσι ώστε να μας οδηγήσει στην συναπόφαση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου και των συνεργατών μου να δρομολογήσουμε την ανάδειξη αυτής της θυσίας ως παράδειγμα ηρωισμού. Υπάρχει μια ηθική υποχρέωση όλου του Ελληνισμού να συλλεχθούν τα οστά αυτών των ηρώων και να ανεγείρουμε μεγαλοπρεπή μνημεία στον τόπο της θυσίας. Ξέρουμε ότι δεν το επιτρέπει το Αλβανικό κράτος. Δεν το επιτρέπει σήμερα, θα το επιτρέψει αύριο. Η επιμονή η δική μας θα κερδίσει στο τέλος και οι νεκροί και οι αγώνες του Ελληνισμού θα δικαιωθούν. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα καλά του λόγια, θέλω να τον ευχαριστήσω, γιατί συνέχισε ένα έργο που έπρεπε να ολοκληρωθεί παρότι υπήρχαν αντίθετες φωνές να μην γίνει και το χαρακτήριζαν κάποιοι το μνημείο άχρηστο. Για εμάς η θυσία αυτών των ανθρώπων μας εμπνέει και οποιοδήποτε κόστος αξίζει για αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

Εμφανώς συγκινημένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, τόνισε: «Υποκλινόμαστε μπροστά στην θυσία αυτών των Ηρώων. Τιμούμε τους άνδρες του 5ου Συντάγματος που τον Μάρτιο του 1941 μόνοι τους σταμάτησαν μια αυτοκρατορία»

Μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και την κατάθεση στεφάνων, αντηλλάγησαν αναμνηστικές πλακέτες, ενώ στο πρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιου ο κ. Αγοραστός επέδωσε αναμνηστική πλακέτα για τη συμβολή της εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους. Παράλληλα δόθηκε τιμητική πλακέτα στον Νίκο Λεοντάρη εγγονό του μαχητή του Υψώματος 7-31 Νίκο Λεοντάρη, εξαιτίας του οποίου, διασώθηκε η Σημαία του 5ου Συντάγματος. που σήμερα μετά την αποκατάστασή της βρίσκεται στην ΣΜΥ Τρικάλων.

Στην τελετή επίσης μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Μιχάλης Ταμήλος, οι αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Μιχαλάκης και Γιώργος Τσίγκας, ο αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων Δημοσθένης Μάντζαρης, ο δήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Ηρακλή Αλμπάνη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Ντίνος Μπάρδας, Ελένη Αργυροπούλου, Χρήστος Γακόπουλος, , ο διοικητής της ΣΜΥ Τρικάλων Ευάγγελος Τραγαζίκης, ο εκτελών χρέη αστυνομικού διευθυντή Τρικάλων Γεώργιος Αγάκος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων Αντώνης Σπανός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων Ηλίας Σουφλιάς, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας Ιωάννης Σακελλαρίου, εκπρόσωποι συλλόγων και εκατοντάδες πολίτες.

mn 4mn 5amn 5aw

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr