Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για τους ανεμβολίαστους

1 618
tech

«Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από το λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, για να προστατευτούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη» ήταν το μήνυμα που έστειλε με συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όσο αργούμε στον εμβολιασμό…τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες, να βρεθούμε με μια μετάλλαξη η οποία θα είναι περισσότερο ανθεκτική στα εμβόλια», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Αυτός είναι ο μεγάλος ιατρικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν μπορούμε, λοιπόν, μπροστά στα δεδομένα της επιστήμης να σφυρίζουμε αδιάφορα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι αναγκαία η επιμονή στα επιστημονικά δεδομένα: «Ανέτρεξα και βρήκα τα στοιχεία για τους τρεις μήνες, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, για την ηλικιακή κατηγορία 60 με 80. Και πράγματι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά. Έχασαν τη ζωή τους 2.245 συμπολίτες μας σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία αυτούς τους τρεις μήνες. Από αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις 22. Οι 2.223 ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν δηλαδή συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί, είχαν την δυνατότητα αυτή, και δεν το έπραξαν».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το «Freedom Pass», την προπληρωμένη κάρτα σε νέους 18 έως 25 χρόνων.

«Δεν καταλαβαίνω, αυτοί οι οποίοι μας κατηγορούν ότι πάμε να εξαγοράσουμε τη νεολαία. Να την εξαγοράσουμε με τι όφελος; Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι σε δύο χρόνια, που θα γίνουν εκλογές, θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε αιχμηρά: «ότι υπήρξε ένα ουσιαστικότατο σαμποτάζ, υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά από ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας- από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για εμένα, ασυγχώρητο»

Και κλιμακώνοντας την επίθεσή του εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει: «Να αντιπαρατεθούμε για το εργασιακό, να αντιπαρατεθούμε για την παιδεία. Να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω σε μία υγειονομική κρίση και να μην κάνουμε τίποτα για να υποστηρίξουμε ουσιαστικά τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης; Για εμένα είναι βαθιά, βαθιά ανήθικη συμπεριφορά. Αλλά από εκεί και πέρα, ο καθένας προφανώς κρίνεται για αυτά τα οποία κάνει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητά του την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη.

«Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία μερικές φορές περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δε γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε να έχουμε τρία καλά νοσοκομεία… Δε σημαίνει ότι θα κλείσει το νοσοκομείο. Μπορεί να μετατραπεί σε μία μονάδα χρονίως πασχόντων.

Θέλω να διατηρήσω και τα επόμενα δύο χρόνια αυτήν την αίσθηση του κατεπείγοντος, η οποία μας επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Οι προκλήσεις, από μία πλευρά, είναι πιο ενδιαφέρουσες. Έχουμε ένα Ταμείο Ανάκαμψης να διαχειριστούμε. Έχουμε μία οικονομία που σαφέστατα ανακάμπτει. Έχουμε πολύ δημιουργικές πολιτικές, τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε προς όφελος των πολιτών. Έχουμε εξηγήσει με όλους τους τρόπους, επιστημονικούς και επικοινωνιακούς, την ανάγκη του εμβολιασμού», είπε ο πρωθυπουργός.

cnn.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

  1. Διάκριση λέει

    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-000724_EN.html

    5 Φεβρουαρίου 2021

    Θέμα: Δεν υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού και απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος ατόμων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν

    Ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα αποκλείσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για το ευρύ κοινό, εάν η εφαρμογή εμβολιασμού στην εκστρατεία δεν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.

    Υπήρξε επίσης πολλή συζήτηση για την υποβολή ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί σε περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβασή τους σε δημόσιους χώρους, πτήσεις και ξενοδοχεία και συνεχή απασχόληση, καθιστώντας έτσι έμμεσα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

    Ούτε είναι μόνο αυτό. Έχουν δρομολογηθεί πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον επαγγελματιών που είχαν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

    Ορισμένα άλλα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία, έχουν ήδη σχέδια για ένα μητρώο ατόμων που αποφασίζουν να μην εμβολιαστούν. Αυτό το μητρώο θα κοινοποιηθεί στη συνέχεια με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε πρόσφατα μια έκθεση με τίτλο «εμβόλια COVID-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα», η οποία παροτρύνει τα κράτη μέλη και την ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανένας δεν μπορεί να γίνει διάκριση λόγω επιλέξτε να μην εμβολιαστείτε. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την έκθεση, μπορεί η Επιτροπή να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

    1. Γνωρίζει τα κράτη μέλη που έχουν εισαγάγει τέτοιες πρακτικές;

    2. Πότε σκοπεύει να είναι διαφανής και να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συμβάσεών της με τους κατασκευαστές εμβολίων και να τα ανοίξει σε κοινοβουλευτικό και δημόσιο έλεγχο;

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr