Μετέωρα – Ξεκινάει η διαμόρφωση του μονοπατιού

Ξεκινάει σε λίγες ημέρες η διαμόρφωση του μονοπατιού στην Βόρεια πλευρά της Καλαμπάκας, στις παρυφές των βράχων.

0 310

Ξεκινάει σε λίγες ημέρες η διαμόρφωση του μονοπατιού στην Βόρεια πλευρά της Καλαμπάκας, στις παρυφές των βράχων.

Ξεκινάει σε λίγες ημέρες η διαμόρφωση του μονοπατιού στην Βόρεια πλευρά της Καλαμπάκας, στις παρυφές των βράχων.
Το έργο είναι συνέχεια του μονοπατιού που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια (προηγούμενη θητεία Μπουτίνα) από την περιοχή Κόκα – ρόκα και είχε ολοκληρωθεί ένα μέρος του.
Να αναφέρουμε πως η μελέτη του έργου είχε συνταχθεί επί θητείας Καχριμανίδη (ως Δημάρχου).
Πριν ένα χρόνο έγινε προσπάθεια ώστε το έργο να συνεχιστεί και αν ήταν δυνατόν να περατωθεί.
Τελικά η Δημοτική Αρχή κατόρθωσε να εντάξει το μεγαλύτερο του υπόλοιπου στο πρόγραμμα «ΕΤΕΡΠΣ» με προϋπολογισμό 750 χιλιάδες.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την παρούσα μελέτη ο Δήμος Καλαμπάκας θα προβεί στην διαμόρφωση του υπάρχοντος μονοπατιού από τον Άγιο Αντώνιο μέχρι τη θέση Αγλύστρα στην πόλη της Καλαμπάκας.
Οι εργασίες θα εκτελεστούν σύμφωνα με την μελέτη «Διερεύνηση, διατύπωση οργάνωσης δημόσιων χώρων με ιστορικά χαρακτηριστικά. Η περίπτωση τεσσάρων ιστορικών τόπων στο Δήμο Καλαμπάκας» η οποία ανατέθηκε από το Δήμο Καλαμπάκας με την υπ’ αριθ. 2/28-1-2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι απαιτούμενες εργασίες του έργου θα γίνουν σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στα αντίστοιχα άρθρα του τιμολογίου της μελέτης, τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπηρεσίας.
Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με την μελέτη ανέρχεται σε 750.000,00 Ευρώ εκ των οποίων 630.252,10 Ευρώ αφορούν εργασίες, και 119,747,90 Ευρώ το ΦΠΑ (19%).
Η εκτέλεση του έργου θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3669/08 και του Π.Δ/τος 171/87.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από πιστώσεις του προγράμματος Ε.ΤΕ.Ρ.Π.Σ.
Η διαδρομή (Κομμάτι των Τεχνικών Δελτίων)
«Η διαδρομή αρχίζει ως μελέτη μετά τον Άγιο Αντώνιο περνά από τον Άγιο Βασίλειο και αφού φθάσει δυτικά στην περιοχή που βρίσκεται το μαντρί κινείται νότια αυτού και μετά πάλι δυτικά για να φτάσει και να καταλήξει σε ένα ήδη διαμορφωμένο πλάτωμα.
Στη μελέτη ακολουθήσαμε την υπάρχουσα διαδρομή η οποία σε ορισμένα σημεία είναι εμφανής σε άλλα χάνετε ανάμεσα στη βλάστηση που αναπτύσσεται σχεδόν όλο το χρόνο.
Σε ένα πρώτο στάδιο μελέτης προσπαθήσαμε να χαράξουμε άλλη διαδρομή παραπλήσια της υπάρχουσας για να πετύχουμε κλίση κίνησης έως 6,5% η οποία καλύπτει και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Διαπιστώσαμε ωστόσο από την επί τόπου έρευνα ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους δεδομένου ότι το βραχώδες έδαφος δεν επέτρεπε την παραμικρή παρέκκλιση από την υπάρχουσα διαδρομή ή θα αποτελούσε άλλου είδους επεμβάσεις που θα αλλοίωναν το περιβάλλον.
Στην πρότασή μας η διαδρομή αποκτά συγκεκριμένη γεωμετρία και το πλάτος της σε ορισμένα σημεία είναι 1,5 μ. σε άλλα φθάνει τα 2,0 μ. Έγινε προσπάθεια κατά μήκος της διαδρομής να υπάρξουν καθιστικά για ξεκούραση και ενατένιση της θέας η οποία απλώνεται περίσσεια στα νότια.
Στόχος της πρότασής μας ήταν να μη χρησιμοποιηθεί οπλισμένο σκυρόδεμα και το υλικό της διαδρομής να είναι κατά κανόνα συμπιεσμένη χωμάτινη επιφάνεια από γκαμπίλι (νταμαρόχωμα), άμμο ποταμού και λίγο τσιμέντο…».
Η δημοπράτηση του έργου έγινε πριν ένα χρόνο και η έκπτωση ανήλθε στο ποσό του 50%.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας μιλώντας στην στήλη μας ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στο Βόρειο τμήμα της Καλαμπάκας.
Από το συγκεκριμένο μονοπάτι η θέα της πόλης και των βράχων είναι μοναδικοί.
Ντόπιοι και τουρίστες θα μπορούν να απολαμβάνουν μια διαφορετική εικόνα της περιοχής που μέχρι στιγμής δεν είχαν την δυνατότητα.
Ο Δήμαρχος είπε ακόμα ότι η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής επικεντρώνεται πλέον στο τελευταίο κομμάτι που απομένει (150 χιλ.) και γίνεται προσπάθεια να γίνει από χρήματα της έκπτωσης της νυν εργολαβίας.

 

Πηγή: Η Έρευνα – Βαγγέλης Γκιάτας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr