Μαρίνα Καραθαναση – Λογοθεραπεία και συμβουλές

Η λογοθεραπεύτρια κα. Μαρίνα Καραθανάση μίλησε στο πεεριοδικό Καλαμπάκα City και μας εξήγησε για το τι είναι λογοθεραπεία και  δίνει χρήσιμες συμβουλές για την ανάπτυξη του παιδιού σας.

0 1.246

Η λογοθεραπεύτρια κα. Μαρίνα Καραθανάση μίλησε στο πεεριοδικό Καλαμπάκα City και μας εξήγησε για το τι είναι λογοθεραπεία και  δίνει χρήσιμες συμβουλές για την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Τί είναι η λογοθεραπεία και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια και αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσει και να σας επισκεφτεί ένας γονιός;

Σύμφωνα με τα φυσιολογικά αναπτυξιακά στάδια του λόγου ένα παιδί ηλικίας 3 ετών θα πρέπει να είναι ικανό να κάνει απλές προτάσεις. Η επικοινωνία με μεμονωμένες λέξεις είναι ένα στάδιο, το οποίο απαντάται στην ηλικία των 12 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού και ότι χρήζει λογοθεραπευτικής παρέμβασης.

Δηλαδή, από ποια ηλικία μπορεί να κάνει ένα παιδί λογοθεραπεία;

Ο χρόνος έναρξης εξαρτάται από το είδος της διαταραχής και τους παράγοντες που εμπλέκονται. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί με σύνδρομο Down η παρέμβαση μπορεί να αρχίσει από τους πρώτους μήνες της ζωής με συμβουλευτική των γονέων και στη συνέχεια με συμμετοχή τους στις συνεδρίες του παιδιού. Ένα παιδί που δεν λέει το “ρ” δεν είναι σκόπιμο να αρχίσει θεραπεία πριν τα 41/2 -5 περίπου χρόνια εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι τους οποίους αποκλείει μία σωστή εκτίμηση.

Κάποιοι γονείς ή δάσκαλοι συνηθίζουν να λένε «άστο είναι μικρό ακόμα, να πάει πρώτα στο δημοτικό». Είναι σωστή αυτή η άποψη;

Όχι, είναι μία λανθασμένη άποψη γιατί το παιδί στο δημοτικό θα πρέπει να έχει απαλλαχθεί από οποιοδήποτε δυσκολία όσον αφορά το λόγο του, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δυσκολίες κατά την εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης.

Τί γίνεται όμως με τους ενήλικες;

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις όπου οι ενήλικες χρήζουν λογοθεραπείας είναι μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε καταστάσεις δυσφωνίας. Φυσικά, δεν αποκλείονται και οι αρθρωτικές διαταραχές ή οι διαταραχές στην ροής της ομιλίας (τραυλισμός, ταχυλαλία).

Τί συμβουλές θα δίνατε στους γονείς ώστε να βοηθήσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους;

1. Μην μιλάτε «μωρουδίστικα» στο παιδί σας. Να θυμάστε ότι είστε το πρότυπο ομιλίας που αργότερα θα μιμηθεί το παιδί σας.

2. Να μιλάτε στο παιδί σας αργά και καθαρά.

3. Ακόμη και στη βρεφική ηλικία που το παιδί δείχνει να μην καταλαβαίνει να μιλάτε στο παιδί σας. Όσο πιο πολλά γλωσσικά ερεθίσματα δέχεται το παιδί σας τόσο καλύτερα θα αναπτυχθεί ο λόγος και η ομιλία του.

4. Μην διακόπτετε το παιδί σας όταν μιλάει και μην το αφήνετε να σας διακόπτει όταν μιλάτε εσείς.

5. Μην κοροϊδεύετε το παιδί σας σε περίπτωση που δεν μπορεί να πει κάτι σωστά. Απλά επαναλάβετε με σωστό τρόπο τα λεγόμενα του παιδιού.

6. Μην αναφέρεστε ποτέ για τυχόν δυσκολίες του παιδιού σας σε τρίτους μπροστά στο παιδί. Ακόμα και αν το παιδί σας δεν μιλάει, αυτό δε σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει.

7. Αν και η μη λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική αποφύγετε τη συνεχή χρήση νοημάτων και ενισχύστε περισσότερο την λεκτική επικοινωνία.

8. Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να φωνάζει. Ακόμα και στην παιδική ηλικία μπορούν να εμφανιστούν προβλήματα στις φωνητικές χορδές ύστερα από κατάχρηση της φωνής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr