Λουκέτο έχουν βάλει 2.000 βενζινάδικα
«Λουκέτο» έχουν βάλει 2.000 βενζινάδικα, καθώς λόγω της οικονομικής ύφεσης η πτώση των πωλήσεων στα καύσιμα κίνησης έχει πέσει κατά 40% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 75%.
«Λουκέτο» έχουν βάλει 2.000 βενζινάδικα, καθώς λόγω της οικονομικής ύφεσης η πτώση των πωλήσεων στα καύσιμα κίνησης έχει πέσει κατά 40% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 75%.
«Λουκέτο» έχουν βάλει 2.000 βενζινάδικα, καθώς λόγω της οικονομικής ύφεσης η πτώση των πωλήσεων στα καύσιμα κίνησης έχει πέσει κατά 40% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 75%.
Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης, στη διάρκεια ημερίδας της ΟΒΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά στην οικονομική ενίσχυση των πρατηριούχων για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών.
Οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψαν απόφαση με την οποία θα διατεθούν πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να ενισχυθούν οι βενζινοπώλες για την αγορά του εξοπλισμού.
Οπως προκύπτει, κάθε πρατηριούχος μπορεί να πάρει μέχρι και 5.300 ευρώ για να προμηθευτεί τα διάφορα μέρη του εξοπλισμού των συστημάτων εισροών – εκροών.
Η διαδικασία προβλέπει την παροχή ειδικού κουπονιού προς τους δικαιούχους κατόχους άδειας λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων. Οπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός μιλώντας χθες σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) στην Αθήνα για τον σκοπό αυτόν θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα απ’ όπου οι βενζινοπώλες θα παίρνουν το κουπόνι.
Η ενίσχυση αφορά σε χορήγηση κατ’ αποκοπή συγκεκριμένου ποσού για κάθε μέρος του συνολικού συστήματος.
Πάντως, τόσο ο κ. Κιούσης της ΟΒΕ όσο και ο Χάρης Μαυράκης της ΠΟΠΕΚ, δήλωσαν σύμφωνοι με την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών στα βενζινάδικα, ευελπιστώντας να μπει επιτέλους ένα νοικοκύρεμα στην αγορά.
Τα συστήματα
Η τοποθέτηση των ολοκληρωμένων συστημάτων εισροών-εκροών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (ή τουλάχιστον συμβασιοποιηθεί) στα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μέχρι τις 27 Μαρτίου 2013, μέχρι τις 27/09/13 στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας-Μαγνησίας-Ιωαννίνων-Αχαΐας και Ηρακλείου και μέχρι τις 27/03/14 στη λοιπή ελληνική επικράτεια.
Πάντως, επειδή οι εγκαταστάτες τέτοιων συστημάτων είναι μόλις 16-17 εταιρείες σε όλη τη χώρα, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί πεντάμηνη περίοδος προσαρμογής-δοκιμής, προκειμένου να εξοικειωθούν οι βενζινοπώλες.
Στα πρατήρια που δεν θα τοποθετηθεί το σύστημα εισροών-εκροών θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους, όπως σημείωσε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου στην εκδήλωση της ΠΟΠΕΚ, ενώ ο κ. Κομνηνός απέδωσε την καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου στην αντίδραση συμφερόντων που δεν ήθελαν την τοποθέτηση των συστημάτων.
Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος της ΟΒΕ, κ. Δ. Σαμαράς, δήλωσε πως για να ολοκληρωθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο της πάταξης του λαθρεμπορίου, χρειάζεται ο έλεγχος των διακινούμενων καυσίμων να επεκταθεί σ’ όλη τη διαχειριστική αλυσίδα τους, δηλαδή στα διυλιστήρια και κυρίως στα βυτιοφόρα, καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις, που εμπορεύονται υγρά καύσιμα.
Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα της αγοράς καυσίμων, ο ίδιος υπογράμμισε πως πλέον έχει αποκτήσει νομοθετική υπόσταση ο όρος «Πρατήρια Παροχής Καυσίμων & Ενέργειας», τα οποία εκτός από υγρά καύσιμα, μπορούν πλέον να διαθέτουν υγραέριο, φυσικό αέριο, βιοαιθανόλη, βιοντίζελ, υδρογόνο, ακόμη και σημεία φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ.