Κώστας Σκρέκας: Καθαρή έξοδος με βρόμικα ψέματα δεν γίνεται

Συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews στο δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα, παραχώρησε ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ.,

0 647

Συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews στο δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα, παραχώρησε ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ.,  πρώην Υπουργός- τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.

«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ό,τι, αν πάει σε εκλογές έχοντας εφαρμόσει τις περικοπές συντάξεων που ο ίδιος ψήφισε, κινδυνεύει να αφανιστεί εκλογικά», τονίζει στην Realnews ο Κώστας Σκρέκας. Μάλιστα, προσθέτει πως ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα πάντα στην τελευταία αξιολόγηση για να πάρει αναβολή περικοπών των συντάξεων και να κερδίσει χρόνο στην εξουσία.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος όταν έχουν νομοθετηθεί μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ και σημειώνει πως η Ελλάδα σήμερα είναι πρωταθλήτρια στους φόρους και τελευταία στην ανάπτυξη.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, τονίζει πως η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση της, αφού κάτι τέτοιο θα παρασύρει το σύνολο της οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Γιατί επιμένετε πως οι εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν ακόμα και το φθινόπωρο; Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει πως θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 με τις Αυτοδιοικητικές.

Γιατί η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα υποχωρεί στην τελευταία θέση σε ρυθμούς ανάπτυξης, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτω από το τεράστιο βάρος της εξοντωτικής φορολόγησης. Η Παιδεία διαλύεται και η αυξανόμενη εγκληματικότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο την ελληνική οικογένεια. Η τραγική κατάσταση της χώρας πιέζει ασφυκτικά τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του να αποδράσουν.
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει κάτι απόλυτα εύλογο: Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένας κύκλος για την χώρα, ας κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Η Ν.Δ. είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση οποτεδήποτε κι αν αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές η Κυβέρνηση.

Γιατί υποστηρίζετε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι «καθαρή» αφού το πρόγραμμα ολοκληρώνεται;

Τι σημαίνει καθαρή έξοδος; θα «ξεψηφίσουν» τις περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση στο αφορολόγητο, την αύξηση στους φόρους, ή θα επαναφέρουν το ΕΚΑΣ που έκοψαν; Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε το νέο παραμύθι της καθαρής εξόδου, αφού μίλησε για μεταμνημονιακή αύξηση της επιτήρησης. Καθαρή έξοδο με βρόμικα ψέματα δεν γίνεται.
Ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να μιλά για δήθεν καθαρή έξοδο όταν έχει νομοθετήσει μέτρα 5,1 δισ. ευρώ πρόσθετης λιτότητας και έχει δεσμεύσει τη χώρα με αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Πάντως φαίνεται πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποτιμούν θετικά την κυβερνητική προσπάθεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η Ελλάδα σήμερα είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρωταθλήτρια στους φόρους και γι΄αυτό φέρουν σοβαρή ευθύνη και ο κ. Τσίπρας αλλά και οι θεσμοί που το επέτρεψαν.
Οι κριτές της κυβέρνησης θα είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι, που πνίγονται από τους χειρότερους φόρους που εφαρμόστηκαν ποτέ, και όχι οι Ευρωπαίοι.
Άλλωστε, πως μπορούν οι Ευρωπαίοι από τη μια να μειώνουν κάθε φορά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της χώρας και από την άλλη να υποστηρίζουν ότι τα πράγματα πάνε καλά; Πριν από δυο ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εαρινές προβλέψεις της, αναθεωρεί το ρυθμό ανάπτυξης προς το χειρότερο, τόσο για το 2018 όσο και για το 2019, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει τελικά την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου παρότι έχουν ψηφιστεί;

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν πάει σε εκλογές έχοντας εφαρμόσει τις περικοπές συντάξεων που ο ίδιος ψήφισε, κινδυνεύει να εξαφανιστεί εκλογικά. Είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα πάντα στην τελευταία αξιολόγηση για να πάρει αναβολή των περικοπών συντάξεων και να κερδίσει χρόνο στην εξουσία. Γι΄αυτό και σπρώχνει όλα τα δύσκολα μέτρα πίσω, μήπως και γλιτώσει το εκλογικό Βατερλό.

Χρειάζεται αλλαγή της στρατηγική μας απέναντι στη Τουρκία λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικότητας της; Φοβάστε ότι όσο πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές θα υπάρξει περαιτέρω όξυνση του προσφυγικού;

Οι Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο κατά το 2017 υπερέβησαν κάθε προηγούμενη χρονιά, στο πλαίσιο της νέας αναθεωρητικής πολιτικής του Ερντογάν κατά των διεθνών συνθηκών, διεκδικώντας ό,τι μπορεί σε κάθε κατεύθυνση και φυσικά και στο Αιγαίο. Το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι στις 24 Ιούνιου θα είναι καυτό για τον Ερντογάν και αυτό αναμένεται να κορυφώσει την έκταση και τη διάρκεια του εθνικιστικού ανταγωνισμού μεταξύ των αντιπάλων.

Όμως δεν μπορεί να αποκλείεται και κάποιο ατύχημα που μπορεί να πάρει διαστάσεις. Η Ελλάδα οφείλει να έχει μια σοβαρή, υπεύθυνη και σταθερή θέση στο γεωπολιτικό τοπίο χτίζοντας διεθνείς συμμαχίες, χωρίς καμιά υποχωρητικότητα στα σοβαρά εθνικά ζητήματα.
Το μήνυμά της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρο: «Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΗ γιατί δεν στηρίξατε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης; Δεν είστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων;

Γιατί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν διασφαλίζει ελεύθερο και ισότιμο ανταγωνισμό και άρα δεν οδηγεί σε μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού στους καταναλωτές. Αντίθετα οδηγεί τη ΔΕΗ μαθηματικά στη χρεωκοπία, ενώ νοθεύει τον ανταγωνισμό αφού πουλάει τα πιο ανταγωνιστικά εργοστάσια της ΔΕΗ, με τρόπο απροκάλυπτα μεροληπτικό υπέρ του μελλοντικού πιθανού ιδιώτη επενδυτή.
Από την άλλη, οι ολέθριες αποφάσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα στο ενεργειακό τοπίο έχουν καταστήσει τη ΔΕΗ μια προβληματική εταιρεία, αφού σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν νύχτα την περασμένης Παρασκευή, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της εταιρίας το 2017 δεν καλύπτει ούτε το μισό μισθοδοτικό κόστος των εργαζομένων της Δ.Ε.Η.
Συγκεκριμένα, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (EBITDA) είναι -χωρίς να συνυπολογισθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις- μόλις 478 εκατ. ευρώ όταν για τη μισθοδοσία μόνο του προσωπικού, απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια, δηλαδή 821 εκατ. ευρώ. Αν από τα αποτελέσματα αφαιρεθούν οι ΥΚΩ των προηγούμενων ετών, ο όμιλος ΔΕΗ έχει λειτουργικές ζημιές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η ΔΕΗ το 2017 ζημιωνόταν με 1 εκατ. ευρώ κάθε ημέρα λειτουργίας της.
Η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση της ΔΕΗ, αφού κάτι τέτοιο θα παρασύρει μαζί το σύνολο της οικονομίας. Εμείς την επόμενη ημέρα θα αναζητήσουμε άμεσα στρατηγικό επενδυτή, μεγάλη εταιρεία, με εμπειρία στον κλάδο, που θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη ΔΕΗ, θα αναδιοργανώσει και θα καταστήσει βιώσιμη την εταιρεία, ικανή να ανταγωνιστεί ισότιμα στο νέο ενεργειακό τοπίο.

Η κινητικότητα που επιδεικνύουν διάφορα πρώην «γαλάζια» στελέχη μπορεί να αποκτήσει δυναμική και να «κόψει» από τη ΝΔ;

Η εκλογική δυναμική της Ν.Δ. και η καθολική αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας δεν ανακόπτεται. Όποιος προσπαθεί να «κόψει» από τη Ν.Δ., παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και θα τιμωρηθεί στην κάλπη. Αυτή τη στιγμή ένα είναι το μέλημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο, από την μεταπολίτευση και μετά. Οι πολίτες σήμερα απελπίζονται βλέποντας τι τους περιμένει το 2019.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr